Mudurnu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Mudurnu, Mudurnu Deresi’nin her iki yanına kurulmuş bir yerleşimdir. Halen kadim yerel kültürel geleneklerini yaşatmakta olan Mudurnu, şehir karmaşasından uzaklaşıp saklı kalmış bir güzelliğin keşfedilebileceği bir yerdir. Mudurnu’da her cuma günü esnaf, 600 yıllık geleneğin izini sürerek toplanıp esnaf duası etmektedir. Sıcak yaz günlerinde kadınlar kapı önüne inip el işlerini yapmaktadır. 1300’lü yıllardan kalma tarihî eserleriyle de turistler için cezbedici olan Mudurnu, sıcak insan ilişkilerinin yaşandığı şirin bir beldedir. İnanç, kültür, doğa, tarih ve sağlık gibi turizm alanları Mudurnu’da bir aradadır. Serin çam ormanından gelen kokunun ciğerlere dolduğu, tarihi evlerin sedirlerinde çay keyfi yapmanın, kaplıca sularında tazelenmenin mümkün olduğu Mudurnu, hafta sonu tatili için idealdir.

Mudurnu’nun tarihi antik döneme kadar gitmektedir. Bitinya veya Anadolu Trakyası olarak anılan bölgede yer alan Mudurnu, tarihte ticarî ve askerî açıdan önemli bir konumda bulunmuştur. 1078 yılında, Sakarya, Eskişehir, Bolu ve Mudurnu civarında ilk Türkmen yerleşimleri gerçekleşmiştir. Mudurnu adını, Bursa tekfurunun kızı Matarnı’dan almıştır. Roma ve Bizans hâkimiyetinden de geçmiş olan Mudurnu, 1037 yılında Osmanlı Beyliği’nin yönetimine girmiştir. Mudurnu’nun tarihi mirası günümüzde özenle korunmakta olduğundan geçmişin izleri açık bir şekilde görülebilmektedir.

Mudurnu’nun tarihî evleri genelde ahşap ve iki-üç katlıdır. Evlerin bazıları 100 ve hatta daha fazla yaşa sahiptir. Balkonlarda ve kapılardaki ahşap oymaları ise en güzel örneklerden sayılabilir.

Büyük şehrin gürültüsü ve fazla hareketli ortamından biraz uzak kalıp hafta sonu tatili ve kültürel bir gezi için Mudurnu oldukça uygun bir yerdir. İki yüz elli yatak kapasitesine ulaşmış olan Mudurnu, tarihin kokusunun sindiği daracık sokakları ile ziyaretçilerine zamanda yolculuk yaşatmaktadır.

Mudurnu Nerededir?

Mudurnu, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde Bolu ilinde yer alan bir ilçedir. İl merkezinin 52 kilometre güney batısında olan Mudurnu, İstanbul’a 250 kilometre mesafededir.

Mudurnu’ya Nasıl Gidilir?

Mudurnu’ya ulaşmak için, öncelikle Bolu’ya ulaşım sağlanabilir. Şehirlerarası otobüsler ile Bolu’ya geldikten sonra, şehir içi ulaşım vasıtaları ile 45 dakikada Mudurnu’ya varılabilir.

Mudurnu’ya İstanbul’dan özel araç ile ulaşılmak istendiğinde kullanılabilecek en uygun yol TEM’dir. Üç ayrı yerden gelen karayolunun birleştiği bir yerde bulunan Mudurnu’ya, Adapazarı’na geldikten sonra Akyazı kavşağından sapıp Ankara yönüne giderek ulaşılabilmektedir. İstanbul’dan Mudurnu’ya yolculuk yaklaşık 4saat sürmektedir.

Mudurnu’ya Ankara’dan ulaşmak için ise iki adet rotakullanılabilir. Bolu üzerindentercih edilen rota biraz daha uzundur fakat otoyol kullanma imkânı sunmaktadır. Diğer rota ise Beypazarı üzerindentakip edilebilmektedir. Ankara’dan Mudurnu’ya ulaşmak ise yaklaşık 2 saat 50 dakika sürmektedir.

Mudurnu’nun diğer birkaç şehre uzaklığı ise Bursa’dan 265 kilometre, Kocaeli’den 160 kilometre ve Eskişehir’den 150 kilometredir.

Mudurnu’da Görülecek Yerler
 


1374 yılında, Padişah I. Murat’ın oğlu Yıldırım Beyazıt’ın Bolu şehzadeliği zamanında yaptırılan YıldırımBeyazıtCamii, Osmanlı’nın en güzel erken dönem mimari örneklerinden biridir.

Selçuklu mimarisini andıran Kanuni Sultan Süleyman Camii, ahşap tavan ve taş duvarlara sahiptir. 1546 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan kutsal yapı, tek şerefeli tek minareye sahiptir. Kanuni Sultan Süleyman, yapının istediği büyüklükte yapılmamasından dolayı kapısına kilit vurdurmuş, cami ibadete Kanuni’nin ölümünden 50 yıl sonra açılmıştır.

Osmanlı mimari süslemelerinde bir dönüm noktası niteliğinde öğelere sahip olan Yıldırım Beyazıt Hamamı, 1382 yılında inşa edilmiştir. Kapı üzerindeki kitabede “Hamamın ustası İbrahim oğlu Ömer” yazısı yer almaktadır. Yapının süslemeleri ve bölmeleri mimarlar tarafından hayranlıkla karşılanmıştır. Günümüzde de hizmet vermeye devam eden yapı görülmeye değer birçok ilgi çekici özelliğe sahiptir.

1890 - 1891 yıllarında inşa edilmiş olan ahşaptan yapılmış
SaatKulesi, Mudurnu’nun doğusunda, bir yamaç üzerinde yer almaktadır. Yapı 1900 yılında bir yangın yaşamış; 1905 yılında çevreden getirilen taşlarla Mudurnu’daki mahpuslara yeniden yaptırılmıştır. Kuledeki saat ise Mudurnulu demirci ustası tarafından imal edilmiştir. 12 metre yüksekliğe sahip kulenin tepesindeki çan yaklaşık 185 kilo ağırlığa sahiptir. 1990’ların başında cephesi ahşapla kaplanan Saat Kulesi, her saat başı Mudurnululara ve konuklara zamanı hatırlatmaktadır.