Olimpos Hakkında Bilinmesi Gerekenler

olympos-t.jpg
 

Olimpos Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Antalya ilinin Kumluca ilçesine bağlı bir beldedir. Ülkemizin en iyi doğa tatili yapılabilecek yerlerinden biri olan Olimpos Antalya’ya 85 kilometre, İstanbul’a 720 kilometre, Ankara’ya 535 kilometre uzaklıktadır. Akdeniz sahilleri boyunca uzanan el değmemiş plajı, doğa ile uyumlu ağaç evleri, yeşilin binbir tonunu görebileceğiniz ormanları ile Olimpos her yıl yerli ve yabancı sayısız misafir ağırlamaktadır. Olimpos sahillerinin simgesi caretta carettalardır. Sahilin sona erdiği kuzey tarafında sevimli kaplumbağaların yumurtlama yerleri bulunmaktadır. Temmuz ve ağustos ayları caretta carettaların yumurtlama dönemi olduğu için sabah erken saatlerde sahile inerseniz minik kaplumbağaları görme şansı bulabilirsiniz. Olimpos ve Çıralı’yı bağlayan sahil nesli tükenmekte olan caretta carettaları korumak için sit alanı ilan edilmiştir. Bu sayede bölgenin kıyı şeridi bakir kalabilmiştir.

Olympos kelimesi eski Yunancadan gelmektedir ve anlamı “ulu dağ”dır. Olimpos’a 16 kilometre uzaklıkta bulunan ve Torosların batı uzantılarından biri olan Tahtalı Dağı eskiden Olympos Dağı olarak bilinirdi. Olympos, Antik Likya medeniyetinin en önemli şehirlerinden biridir. Kesin kuruluş tarihi bilinmese de MÖ 168 yılında basılan Likya Birlik sikkelerinde adı geçmektedir. Olympos Likya Birliği’nde üç oy hakkına sahip olan altı şehirden biridir. Büyük İskender’in fetihlere başladığı yıllarda Olympos’un karşısında yer alan Phaselis’te kış aylarını geçirdiği bilinmektedir. Phaselis’ten sonraAkdeniz’in en önemli liman kenti Olympos olmuştur. Olympos tarih boyunca pek çok korsanın saldırısına uğramıştır. Mitras kültünü şehre yerleştiren Kilikya korsanı Zeniketes şehri üs olarak kullanmıştır. Mitras o yıllarda ışık tanrısı olarak kabul edilmekle birlikte bölgede gizli ayin törenleri düzenlenmiştir.

MS 43 yılında Likya’nın Roma İmparatorluğu’na katılmasıyla bölge en parlak yıllarını geçirmiştir. Yunan tanrısı Hephaistos’un Olympos’un koruyucusu olduğuna inanılmış ve adına pek çok festival düzenlenmiştir. MS 130 senesinde İmparator Hadrianus’un Olympos’u ziyaret ettiğine dair bilgiler mevcuttur. 3. yüzyıldan itibaren korsan saldırıları nedeniyle şehir önemini kaybetmeye başlamış ve nüfusu giderek azalmıştır. 11 ve 12. yüzyıllarda Olympos, Cenevizliler ve Venedikliler tarafından yeniden inşa edilmiş ve ticaret merkezi haline getirilmiştir. Osmanlı donanmasının 15. yüzyılda Akdeniz bölgesindeki hakimiyeti ile birlikte üstünlük son bulmuştur. Olympos’un günümüze ulaşan antik kalıntıları hâlâ mevcuttur. Arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Olimpos, AkçayDeresi’nin aktığı bir vadi içerisine kuruludur. Lahit mezarlar, surlar, akropol kalıntıları Olympos Örenyeri’nde ziyaret edebileceğiniz önemli kalıntılar arasındadır.

Sakin ve huzurlu bir yerde kafanızı dinlemek ve stresten uzak birkaç gün geçirmek istiyorsanız Olimpos’u gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Yılın dört mevsimi tatil yapma imkânı sunan Olimpos en kalabalık dönemini yaz mevsiminde geçirmektedir. İlkbahar ve sonbahar dönemini tercih ederseniz kalabalıktan uzak, kuş sesleri eşliğinde unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Akdeniz sahillerinin en güzellerinden birine ev sahipliği yapan Olimpos’ta denize girmek ayrı bir keyiftir. Denize kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz birçok pansiyon bulunmaktadır. Denizi hafif taşlı olduğu için dilerseniz yanınıza deniz ayakkabısı getirerek daha rahat yüzebilirsiniz. Farklı koyları keşfetmek isterseniz mutlaka tekne turlarına katılmanızı tavsiye ediyoruz. Olimpos ve Çıralı’dan Sazak, Maden, Korsan, Suluada koylarına düzenlenen günübirlikturlara katılarak unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz. Kısa bir araba yolculuğu ile ulaşabileceğiniz Adrasan’dan kalkan tekne turları ile de eşsiz koyları görme şansına sahipsiniz. Olimpos’a geldiğinizde Yanartaş’a uğramayı sakın unutmayın. Gaz sızıntısı nedeniyle uzun yıllardır ateşin yandığı tepeye gitmek için gün batımına yakın saatleri tercih edebilir, doyumsuz bir manzaraya şahit olabilirsiniz. Daha fazla macera isterseniz ATV kiralayarak safari turuna çıkabilir veya kano ile denize açılabilirsiniz. Fethiye’den başlayan Likya Yolu’nun duraklarından biri olan Olimpos’ta trekking turlarına katılabilir, doğa ile iç içe zaman geçirebilirsiniz. Olimpos’ta gündüz aktivitelerinden sonra akşamları da oldukça keyifli geçmektedir. Civardaki pansiyonların barlarında gönlünüzce eğlenebilir, sahilde gitar çalıp şarkı söyleyenlere eşlik edebilir, yıldızların altında günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Olimpos’ta bir kez tatil yaptıktan sonra her sene buraya gelmek için fırsat yaratmak isteyeceğinizden emin olabilirsiniz.
 

Tanıtım Videosu: