Ordu Mutfağı

hazelnut-1098181_960_720.jpg

Karadeniz’in incisi Ordu’nun yemekleri de en az şehrin kendisi kadar güzeldir. Yörenin coğrafi özelliklerine göre şekillenmiş olan Ordu mutfağında balık ve sebzeler ön plandadır. Dağ, yayla ve deniz kültürünün birleşmesi Ordu mutfağının zenginleşmesini sağlamıştır. Karadeniz’in her kıyısında ayrı bir lezzet bulacağınız gibi Ordu’ya yolunuz düştüğünde de birbirinden güzel yemeklerle donatılmış sofralar göreceksiniz.

Ordu’da kıyı kesimi ile yüksek kesimlerde yeme-içme alışkanlıkları değişiklik göstermektedir. Yağışlı iklimin hakim olduğu kıyı bölgelerinde balık sofraların olmazsa olmazlarındandır. Fatsa,Ünye, Perşembe gibi ilçelerde balık oldukça sık tüketilmektedir. Perşembe ilçesinin kıyılarında hem olta hem de ağlar ile avlanan Mersin kaya mezgiti meşhurdur. Ordu’nun Perşembe ilçesine bağlı Mersin köyü açıklarında yaşayan Mersin kaya mezgiti, hamsiden sonra bölgede en çok tüketilen balık çeşididir. Perşembe ilçesine geldiğinizde balığın en lezzetlisini Vonali Celal’de yiyebilirsiniz. Deniz kenarındaki konumu ile önce gözünüzün doyacağı mekânın zengin balık menüsü ve mezeleri midenizi şenlendirmeye yetiyor. Ordu’nun yüksek kesimlerine çıkıldığında yayla kültürüne geçildiği için hayvancılık yaygındır. Mesudiye, Aybastı, Korgan, Kumru yörelerinde et başta olmak üzere patates, mısır ve buğday ürünleri tüketilmektedir.

Ordu mutfağı denince akla gelen bir diğer lezzet pancardır. Çorbadan dolmaya, dibleden döşemeye kadar birçok yemek çeşidinde pancar kullanılmaktadır. Pancar çorbası kış aylarında içinizi ısıtırken pancar dolması Ordu’da denemenizi önerdiğimiz nefis bir lezzettir. Karalahana çorbası ve dolması da Ordu mutfaklarında sıkça pişirilir. Kabak çorbası, balık çorbası, beyaz mısır çorbası Ordu’nun diğer yöresel çorbalarındandır. Ordu sofralarında ot yemekleri de severek tüketilir. Sakarca, melocan, kaldirik, hoşkıran Ordu’nun hemen her yerinde yetişen ve yemeklerde kullanılan otlar arasındadır. Sakarca otu ile mıhlama, kaygana, kavurma yapıldığı gibi melocan otu ile hazırlanan yemekler hem çok faydalı hem de lezzetlidir. Turşu kavurması Ordu’ya gittiğinizde yemeden dönmemeniz gereken yöresel bir tattır. Hamsi tava, hamsi buğulama, hamsi köftenin yanı sıra levrek buğulama ve çipura ızgara da Ordu restoranlarında sıkça karşınıza çıkabilecek yemeklerdendir. Akkuş fasulyesi, mısır ekmeği, keşkek, Yalıköy köftesi, kabak kayganası, Ordu tostu denemek için listenize ekleyebileceğiniz yemekler arasındadır.

Balığın en tazesini yiyebileceğiniz Ordu restoranlarından bir diğeri merkezde yer alan Derin Balık’tır. Şık ve nezih ortamının yanı sıra güler yüzlü hizmet anlayışı ile müşterilerini ağırlayan mekân Ordu’da balık yemek isteyenlerin uğrak noktaları arasındadır. Levrek buğulaması ve hamsi pilavı ile öne çıkan bir diğer mekân Akasya Altı Muhtarın Yeri’dir. Gülyalı ilçesinde bulunan mekân hem uygun fiyatlı hem de lezzetli balık yiyebileceğiniz adreslerdendir. Ordu gezisinin olmazsa olmazlarından biri de Ordu pidesidir. İster kuşbaşılı, ister kaşarlı, ister kıymalı seçebileceğiniz Ordu pidesi oval şekliyle parmaklarınızı ısırtacak kadar lezzetlidir. Ordu’da pide yiyebileceğiniz en doğru adreslerden biri Aktaşlar Restaurant’tır. Denize nazır konumu ile iştahınızı açacak mekânın pidelerini denedikten sonra Ordu’ya tekrar gitmek isteyeceğinizden emin olabilirsiniz. Digi’nin Yeri, Yosun Pide, İspirli Pide Ordu’da pide yiyebileceğiniz diğer mekânlar arasındadır. Fındıklı burma tatlısı, balkabağı tatlısı, ev baklavası ve fındıklı un helvası ise güzel bir yemekten sonra Ordu’da deneyebileceğiniz tatlılar arasında yer almaktadır.