- 1 view
Karantina Adası, Urla’da fiilen Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılan, bir sit alanıdır. Ada’da 1865 yılında Osmanlı’nın Dönemde yaygın olan bulaşıcı hastalıkların ülkeye girmesini ve ülkede yayılmasını engellemek maksadıyla Fransızlara yaptırdığı bir karantina hastanesi bulunmaktadır. Ada dünya üzerinde var olan birkaç karantina adasından biridir. Bunlardan bazıları; Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Elisa Adası, Hırvatistan’da bulunan Karantina Adası ve İzmir Urla’da bulunan Karantina adasıdır.
Ada’da bulunan karantina tesisi, öncelikli olarak yurtdışından; özellikle Rumeli, Bosna ve Rusya’ya gidip gelen ticaret ve yolcu gemilerinin ülkeye girişinde temizlik ve dezenfekte işlemleri için kullanılıyordu. Ülkeye girecek gemiler ada açıklarında demir atar, yolcular filikalarla adaya getirildikten sonra banyo bölümünde özel etkili sabunlarla dezenfekte edilirlerdi. Bu sırada bütün kıyafetleri de dönemin şartlarında oldukça ileri bir teknikle dezenfekte edilirdi. Adanın bir diğer işleviyse bulaşıcı hastalık kapmış olan hastaların tedavisi ve karantinası üzerineydi.
Karantina Adası 1950’li yıllara kadar bu işlevini sürdürdü. Bu dezenfekte tesisi bugün hala kullanıma hazır biçimde durmaktadır. 1950 yılından itibaren birkaç kez devlet bünyesinde farklı alanlarda kullanılmış, 1986 yılından itibaren Urla Devlet Hastanesi olarak işlevini sürdürmektedir.
Bütün bu Karantina Tesisinden daha önemli olan şeyi ise, Karantina Adası’nın üzerinde Antik Klazomenai Kenti’ne ait kalıntılar olmasıdır. Ada’nın Büyük İskender Dönemi’nde karaya bağlandığı sonra çeşitli sebeplerden bu bağlantının yıkıldığı düşünülmektedir.