Urla Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İzmir’in şirin bir ilçesi olan Urla, Ege Bölgesi’nin en güzel tatil beldeleri arasındadır. Tarihi dokusunu korumayı başarmış küçük köyleri, sakin havası, tertemiz denizi ile tatilcileri kendisine çeken Urla ziyaretçilerine bol huzur vadetmektedir. Antik çağlara uzanan tarihi ile Urla’nın eski ismi Klazomenai’dir. On iki İyon kentinden biri olan Klazomenai, Limantepe mevkiinde yer almaktadır. Bugüne dek yapılan kazı çalışmalarının ardından bölgenin tarihçesinin en az dört bin yıla dayandığı tahmin edilmektedir. Klazomenai, Ege sahil bölgesinin en eski ve uzun süreli yerleşimin merkezi olmuştur. Bölge kent devletlerinden sonra Perslerin, Roma ve Bizans imparatorluklarının hâkimiyetine girmiştir. 1071 yılından sonra Anadolu’da Türklerin hâkimiyetinin artmasıyla sırasıyla Büyük Selçuklular, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı İmparatorluğu bölgede hüküm sürmüştür. Birinci Dünya Savaşı sırasında üç yıl işgal altında kaldıktan sonra 12 Eylül 1922’de kurtulan Urla’nın isminin nereden geldiğine dair farklı düşünceler bulunmaktadır. Rumca “bataklık” anlamına gelen “vurla sözcüğünden üretildiğine dair görüşler bulunsa da Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde şehrin Kıdafe kralının kızı tarafından kurulduğu ve şehre Urli adının verildiği geçmektedir. Urli isminin zaman içinde dilden dile Urla şeklinde dönüştüğü rivayetler arasındadır.
 

Tanıtım Videosu:
 

Devamını Oku

Editörün Kaleminden

Urla Nerededir?

İzmir’in ilçelerinden biri olan Urla kendi adını taşıyan yarımadanın merkezinde yer almaktadır. İzmir’e 35 kilometre uzaklıkta bulunan Urla’nın doğusunda Güzelbahçe, batısında Çeşme, kuzeyinde Ege Denizi, güneyinde Seferihisar ve Düden Körfezi ile komşudur. Urla İstanbul’a 600 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Ankara-Urla arası 630 kilometre, Antalya-Urla arası 490 kilometredir. Çeşme’ye 55 kilometre uzaklıkta bulunan Urla’ya yaklaşık 40 dakikada ulaşmak mümkündür.

Urla’ya Nasıl Gidilir?

İzmir’in en güzel ilçelerinden biri olan Urla’ya ulaşım oldukça kolaydır. İzmir’e 35 kilometre uzaklıkta bulunan Urla’ya ulaşmak için öncelikle İzmir’e gelmeniz gerekmektedir. İzmir’e hava yolu, kara yolu ve tren ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul-Urla arası 600 kilometre olup özel aracınız ile yolculuk 8,5 saat sürmektedir. Ankara-Urla arası 630 kilometre olup aracınızla ilçeye 9 saatte ulaşabilirsiniz. Araçla gelecek olanların İzmir’e ulaştıktan sonra Çeşme-Alaçatı yönünde ilerlemeleri ve Urla tabelasını takip etmeleri gerekmektedir. İzmir-Urla arası yolculuk araba ile 30 dakika sürmektedir.

Devamını Oku

Urla’ya Ne Zaman Gidilir?

Urla’da Akdeniz iklimi hakimdir. İlçede yaz ayları sıcak ve kurak geçerken kış ayları ılık ve yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 16 derece olan Urla’da en fazla yağış aralık ayında görülürken temmuz yılın en kurak ayıdır. Ocak ayında ortalama sıcaklık 7,9 derece olurken temmuz ayında bu değer 26 dereceye yükselmektedir. Karaburun ve Foça açıklığının karşısında yer alması nedeniyle Urla devamlı eser. Bu sayede yaz aylarında bunalmadan gezebilirsiniz. Haziran-eylül arası en yoğun dönem olan Urla’da sonbahar ve ilkbahar ayları da oldukça keyiflidir. Sakinlik ve huzurun adresi olarak gösterilen Urla’da kafanızı dinlemek, şarap bağlarını gezmek ve tadım yapmak isterseniz eylül-ekim aylarını tercih edebilirsiniz.

Kışın da hava sıcaklığı gezmek için oldukça idealdir. Birkaç gün de olsa şehir stresini arkanızda bırakıp dinginliğe doğru yolculuğa çıkmak isterseniz rotanızı Urla’ya çevirebilirsiniz. Urla yıl boyunca birbirinden renkli festivallere de ev sahipliği yapmaktadır. Seyahatinizi ayarlamadan önce ilçede düzenlenen festivalleri mutlaka incelemenizi öneririz. Mart ayında Urla’da geleneksel olarak düzenlenen Mart Dokuzu Urla Ot Festivali’ne katılabilir, nisan ayındaki Enginar Festivali ile daha önce duymadığınız enginar tariflerini öğrenme şansı bulabilirsiniz. Urla’nın en güzel festivali ise hiç şüphesiz Bağbozumu Şenlikleri’dir. Her yıl ağustos ayında düzenlenen şenlik boyunca Urla’da eğlenceli anlar yaşayabilir ve seyahatinizi unutulmaz kılabilirsiniz. Yılın her mevsimi farklı güzelliklere şahit olacağınız Urla’yı bir kez keşfettikten sonra bir sonraki seyahatinizi iple çekeceğinizden emin olabilirsiniz.

Urla’da Nerede Kalınır?

Doğa ile baş başa kalıp sakin bir tatil hayali kuruyorsanız Urla sizin için en ideal tatil beldelerinden biri. Bakir koyları, şirin köyleri ve yemyeşil doğası ile Urla, İzmir’e yakın konumu sayesinde seyahatseverlerin ilgisini çekmektedir. Urla’da çoğunlukla butik otel, pansiyon ve bağ otelleri bulunmaktadır. Urla Bağ Evi Butik Otel ilçede en çok tercih edilen otellerden biridir. Dört mevsim hizmet veren otelde sabahları organik ürünlerle kahvaltınızı yapabilir, yeşillikler içerisindeki bahçesinde kitabınızı okuyabilirsiniz. Sadece dört odası bulunan Art Design Hotel Urla’daki en şık otellerden biridir. Otantik ve modern tasarımın bir arada yer aldığı otel kusursuz hizmet anlayışıyla öne çıkmaktadır. Urla seyahatinizi özel kılmayı düşünüyorsanız 2 Rooms Hotel’de konaklayabilirsiniz. Bahçesinde geniş üzüm bağlarının yer aldığı otelin yalnızca iki odası bulunmaktadır. Limana yürüyerek beş dakika uzaklıkta bulunan Maison Vourla Hotel misafirlerine özel otopark imkânı sunmaktadır. Her sabah açık büfe kahvaltı sunan otel Adnan Menderes Havalimanı’na 50 kilometre uzaklıktadır.

Devamını Oku

Urla’da Gezilecek Yerler

Dingin havası, tarihî köyleri, lezzetli yemekleri ile Urla Ege’nin en güzel tatil beldeleri arasında yer almaktadır. Eski bir liman kenti olan Urla ılıman iklimi ile dört mevsim ziyaret edilebilmektedir. Siz de şehir hayatından sıkıldıysanız ve birkaç gün de olsa vücudunuzu dinlendirmek istiyorsanız İzmir’in şirin ilçesi Urla’yı tercih edebilirsiniz. Tertemiz havası, misafirperver insanları ve bakir doğası ile Urla keşfedilmeyi bekliyor.

Kafa dinlemek ve huzur bulmak isteyenlerin uğrak adresi olan Urla’da keşfedilmeyi bekleyen birçok güzellik bulunmaktadır. Tarihi Osmanlı Dönemi’ne dayanan Karantina Adası sakin atmosferi ile dikkat çekmektedir. Bademler köyü ve Barbaros köyünde organik lezzetleri deneyebilir, asırlık çınar ağaçları altında çayınızı yudumlayabilirsiniz. Tarihî limanı ile öne çıkan Çeşmealtı gün batımını izleyebileceğiniz en iyi adreslerden biridir. Hediyelik eşya almak için rotanızı Sanat Sokağı’na çevirebilirsiniz. Edebiyata düşkünseniz Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi’ni ziyaret edebilir, Demircili Koyu’nda gün boyu denizin keyfine varabilirsiniz. Klazomenai Antik Kenti, Malgaca İçmeleri, Güvendik Tepesi ziyaret edebileceğiniz adresler arasındadır.

Bu yerlerle ilgili detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Şehir İçi Ulaşım

Urla’da toplu ulaşım halk otobüsleri ile sağlanmaktadır. Eski bir liman kenti olan Çeşmealtı Urla’nın en güzel yerlerinin başında gelmektedir. Limanda oturup bir şeyler yemek ve gün batışını izlemek isterseniz 738 ESHOT Çeşmealtı-Urla otobüslerini tercih edebilirsiniz.

Otobüsün kalkış ve varış saatlerini buradan inceleyebilirsiniz: http://www.eshot.gov.tr/tr/UlasimSaatleri/738/288?AspxAutoDetectCookieSu...

Urla küçük bir yerleşim yeri olduğu için yürüyerek gezmek oldukça keyiflidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu ulaşım araçlarında İzmirim Kart kullanılmaktadır. Toplu ulaşımda büyük kolaylık sağlayan İzmirim Kart’ınızı şehirdeki birçok satış noktasından temin edebilirsiniz.

Ücret tarifesini buradan öğrenebilirsiniz: http://www.eshot.gov.tr/tr/UcretTarifesi/114/77

Urla’da şarap bağlarınız gezmeyi düşünüyorsanız Kuşçular-Yağcılar-Demircili parkuruna özel aracınız ile gidebileceğiniz gibi bisiklet ile de keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Bağ Yolu’nun uzunluğu yaklaşık 25 kilometredir. Urla Bağ Yolu’nda ziyaret edebileceğiniz yedi şarap evi bulunuyor. Dilediğinize uğrayabilir ve birbirinden lezzetli şarapları deneyebilirsiniz.

Urla Mutfağı

Doğa ve tarihin iç içe geçtiği Urla’da Ege mutfağının seçkin tatlarını deneyebilir, lezzet yolculuğuna çıkabilirsiniz. Ege’nin en eski limanlarından biri olan Urla deniz ürünleri ve Ege otları ile meşhurdur. İskele Mahallesi’nde yer alan balık restoranlarına uğrayarak kendinize balık ziyafeti çekebilirsiniz. Urla’da balık yiyebileceğiniz en iyi adreslerden biri Yengeç Restaurant’tır. Yalnızca Urla’nın değil Ege’nin en iyi balık restoranı olarak gösterilen mekan 20’den fazla balık çeşidi ile öne çıkıyor. Enginarlı levrek, ballı kalamar ve buharda karidesi ile parmak ısırtan Yengeç Restaurant’ta 100’den fazla meze arasında seçim yapmakta zorlanabilirsiniz.

Lezzetli deniz ürünleri ile beğeni toplayan mekânlardan biri de Adres Restaurant’tır. İskele Mahallesi’nde yer alan restoranda denize karşı rakı-balık keyfi yapabilirsiniz. Özbek köyündeki Akın’ın Yeri Urla’da balık yemek için tercih edebileceğiniz popüler mekânlar arasındadır. 1970’li yıllardan bu yana misafirlerini ağırlayan mekanın kalkan balığını ve ahtapot güvecini denemizi tavsiye ederiz. Urla denince akla gelen ilk lezzet hiç şüphesiz enginardır. Sakız enginarı ile meşhur olan Urla’da enginar ile hazırlanmış yemekleri yemeden sakın dönmeyin. Urla’da ev yemeklerine doymak istiyorsanız rotanızı Beğendik Abi Lokantası’na çevirmelisiniz. Enginar çorbasından Girit kabağı salatasına, kabak çiçeği dolmasından sıcak Ege otlarına kadar zengin bir menüsü bulunan mekana tekrar gelmek isteyeceğinizden emin olabilirsiniz. Urla’da denize karşı kahvaltı keyfi için Denizaltı’ya uğrayabilir, İrmik Hanım Patisserie’de kahve molası verebilirsiniz. Urla’da denemenizi tavsiye ettiğimiz lezzetlerden biri de katmerdir. Malgaca Pazarı’nda yer alan Ege’nin Lale Katmercisi’ne uğramanızı tavsiye ederiz.

Urla’da Alışveriş

Urla alışveriş yönünden oldukça zengin ilçelerimizden biridir. Urla’da alışveriş için uğramanız gereken ilk adres Tarihî Arasta Çarşısı ve Malgaca Pazarı’dır. İki asırdır hala ayakta duran tarihî çarşıyı gezerken adeta zaman yolculuğuna çıkıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Geçmiş dönemlerde halkın bütün ihtiyaçlarını bir arada karşıladığı Arasta Çarşısı o yılların alışveriş merkezi konumundaydı. Tarihî dokusunu korumayı başaran Arasta Çarşısı ve Malgaca Pazarı iç içe inşa edilmiştir ve bu yönüyle dünyada başka bir örneği yoktur. Urla’da sevdiklerinize hediyelik eşya almak isterseniz öncelikli olarak Arasta Çarşısı ve Malgaca Pazarı’na uğramanızı tavsiye ederiz. Birbirinden lezzetli yöresel ürünleri bir arada bulabileceğiniz çarşı ve pazar esnafıyla sohbet edebilir, yorulduğunuzda otantik kafelerde çay molası verebilirsiniz. Sanata ve antika eşyalara düşkünseniz her ayın son pazarı Urla Sanat Sokağı’nda kurulan Sanat Pazarı tam size göre. Sanatçıların yapmış olduğu cam ürünler, seramikler, tablolar, heykeller oldukça uygun fiyata alıcılarını beklemektedir.

Devamını Oku

Urla’da Gece Hayatı 

Doğa ve tarihin kucaklaştığı İzmir’in şirin ilçesi Urla sakinliğin ve huzurun adresidir. Burayı tercih eden ziyaretçilerin hemen hepsi birkaç gün de olsa kafa dinlemek, stres atmak ve şehir hayatının yorgunluğundan kurtulmayı düşler. Bu nedenle Urla’da aktif bir gece hayatından söz etmek zordur. Ancak ilçede sayısı fazla olmasa da barlar mevcuttur. Urla İskele Berlin’s denizin mis gibi kokusunu içinize çekerken kokteylinizi yudumlayabileceğiniz, arka fonda çalan müzikle keyifli saatler geçirebileceğiniz mekânlardan biridir. Yorgo Seferis Hotel’in barı olan Taş Bar Urla akşamlarında uğrayabileceğiniz adresler arasındadır. Lezzetli şaraplarıyla ünlü barda müzik dinleyebilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. İskele Mahallesi’nde yer alan Harbour Terrace&Bistro manzaraya karşı içki içebileceğiniz ideal mekânlardan biridir. Kokteylleri ile ünlü mekan Urla akşamlarınıza renk katacak.

Devamını Oku

Urla’daki Festivaller

Ege’nin sakin ilçesi Urla doğası ve tarihinin yanı sıra farklı etkinlikleri ile de misafirlerini cezbetmektedir. Siz de Urla seyahatinizden önce etkinlik listesine göz atabilir, seyahatinize denk gelen etkinliğe katılarak farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Festival ve şenliklerin detaylı bilgilerini yazımızda okuyabilirsiniz.

Uluslararası Urla Enginar Festivali

Urla’nın en gözde festivallerinin başında gelen Uluslararası Urla Enginar Festivali nisan ayının ortasında üç gün boyunca birbirinden renkli görüntülere sahne oluyor. Avrupa’nın birçok şehrinden şeflerin katılımıyla enginarlı yemeklerin yapıldığı festivalde konserler ve gösteriler de düzenleniyor.

Devamını Oku

Urla İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta ve İtfaiye: 0232 754 10 49

Sahil Güvenlik: 158

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0232 754 10 88

Urla Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 64.895 / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün