Halfeti'de Gezilecek ve Görülecek Yerler

Rotamıza Antep'ten başladık ve Gaziantep'te 1 gece konakladıktan sonra rotamızı Karagül diyarı, saklı kent Halfeti'ye çeviriyoruz. Gaziantep Halfeti arası 100 km ve 1,5 saat civarı yol gidiyorsun. Gaziantep-Şanlıurfa arasında Birecik ilçesinden yukarı doğru Halfeti yoluna giriyorsun. Yollar güzel,sorun yok... Şayet aracınız yok ise Gaziantep'ten Halfeti'ye gitmek için önce Antep-Birecik minibüsü sonra Birecik'ten yeni Halfeti'ye oradan da eski Halfeti'ye geçmeniz gerekmektedir. Toplam maliyet kişi başı 25-30 TL.

Halfeti'de çekimleri devam eden Fox TV Karagül dizisi setine katılacağız. Az biraz biz de bu camiadan olduğumuz için yönetmen ile önceden görüşüp, geleceğimizi bildirmiştik :) Neyse Halfeti'deyiz... 

Halfeti

2000 yılında; GAP projesi kapsamında, Birecik Barajı'nın yapımı ile evlerin su altında kalmasıyla birlikte, 15 kilometre uzaklıkta kurulan yeni yerleşim merkezine taşındı. (Yeni Halfeti)

Taş mimarisiyle yapılmış evlerin ve camilerin su altında kaldığı ilçe, aradan geçen süre içerisinde doğal güzelliğiyle dikkat çekiyor. (Eski Halfeti)

 

 

 

 

 

 

Fırat Nehri'nin altında kalan taş mimarisiyle "Saklı Cennet" ve "Kayıp Kent" olarak da anılmaya başlanan Halfeti'de, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir belde haline geldi.

Halfeti'de Gezilecek Görülecek Yerler

Rum Kale

Birecik Ovası'nın ve Halfeti'nin kuzeyinde, Fırat Nehri'nin kıyı kesiminin Şanlıurfa yoluna bakan bir tepe üzerindedir ve Birecik'i kuzeyinden ve kuzey doğusundan sınırlar XX. yüzyılın başlarında bir kaza halinde idi ve kazanın merkezi de Halfeti kasabası idi. Rumkale, Asurlular döneminde Sitamrat ismiyle tanınmıştır. Hristiyanlar için çok önemli bir yer olan rum kale'de Hz.İsa'nın havarilerinden Aziz Paulus'un yaşadığı ve İncil'in önemli nüshalarının burada çoğaltıldığı söylenmektedir.

Kantarma Mezrası

Kesin bir tarihi bilinmeyen yapı yöre halkı tarafından "Selçuklu Hanı"olarak isimlendirilmiştir. Avlu ve kapalı bölümden oluşan karma tipte bir han olduğu kalıntılarından anlaşılıyor. Süsleme öğelerinin kullanılmadığı büyük boyutlu kesme taşlardan inşa edilen tarihi yapının malzeme ve teknik özellikleri orta çağa ait bir han olduğunu düşünülmektedir.

Aziz Nerses Kilisesi

12.yüzyılın sonlarında Rumkale'de ölen Patrick Nerses (Nerses Şnorhali) tarafından veya onun anısına inşa edilmiştir. Urfa'nın İmadeddin Zengi tarafından ele geçirilmesi üzerine yazdığı Manzum Mersiyesi ile tanınan bu kişi 1166-1173yılları arasında Rumkale Ermeni Katalikosluğu görevinde bulunmuştur. Sur içinde, kalenin güneyinde yer alan kilise, 1292'ye kadar Ermeniler tarafından Katolikosluk makamı olarak kullanılmıştır.

Barşavma Kilisesi

13. yüzyılda Rumkale'de yaşayan Yakubi Azizi Barşavma tarafından kendi adına inşa ettirdiği manastırdır. Yapının birbirine bitişik iki yapısından bazı bölümler günümüze kadar gelebilmiştir. Manastırın inşasında büyük bloklar halinde kesme taşlar, düzgün kesme taşlar, kemer ve örtü sisteminde ise tuğla görünümü verilmiş kesme taşlar kullanılmıştır.

Asma Köprü

Halfeti Kaymakamlığı ve GAP idaresi başkanlığı tarafından yapılan asma köprü, "Halfeti Gerdanı" olarak adlandırılmakta.Yapılan ışıklandırma sayesinde güneşin batışı ile farklı renkler ile ışıl,ışıl olan bu köprü görülmeye değer.

Karagül

Bilindiği üzere Halfeti, Karagülü ile ünlüdür. Dünyada sadece Halfeti'de yetiştiği söylenmekte. Gülün siyah açması buranın havası, suyu ile ilgili olsa gerek. Tohumunu-fidanını başka yere ekmişler fakat hiçbir yerde gül çıkmamış. Zaten bu gül Halfeti'nin bazı noktalarında yetişiyor, her yerinde değil, enteresan değil mi?

Halfeti'de Tekne turu

Hemen Halfeti girişindeki iskeleden dilediğiniz tekneyi kiralayıp Fırat Nehri üzerinde gezerek birçok yeri görebilir fotoğraflayabilirsiniz.

Fırat Nehri üzerinde tekne ile Çekem Mahallesi, Beresül (Savaşan) köyü ve Rumkale (Aziz Nerses kilisesi, Barşavma Manastırı, su sarnıçları ve su kuyuları) turu ile tamamlanmaktadır. Bu istikamet üzerinde su altında kalan evler,ağaçlar,camiler, mağaralar (kız mağarası), çay bahçeleri ve mağara kafeler görülecektir.

Tekne sahibi size gezdirdiği  tüm yerlerin hikayesini teyp kaydı ile anlatıyor. Halfeti'de Fırat Nehri üzerinde tekne turu fiyatı; küçük tekne 60 TL, büyük tekne 120 TL'dir. Bu fiyat kişi başı değil, komple tekne kira fiyatıdır.

Tekne ile Fırat Nehri üzerinde turumuzu attıktan sonra Fox Tv Karagül dizisi çekimlerinin yapıldığı sete katılmak için bölgeye gidiyoruz. Sette yoğun bir tempo ve kendimi bir anda dizideki Rüzgar'ın sünnet düğünü sahnesinde buluyorum :)

Dizi çekimleri bittikten sonra yönetmen Murat Saraçoğlu ve oyuncularla kısa bir sohbetin ardında birkaç fotoğraf çekilip, Fırat Nehri kenarında yüzer restoranların birine yemeğe gidiyoruz.

Halfeti'de Yeme - İçme 

Evet Halfeti'de yemek için birçok alternatif yer bulunmakta. İsterseniz Fırat nehrinde yüzen restoranın birinde yöreye özgü birçok yemek ve tatlılar (şabut balığı kebabı, patlıcan kebabı, domatesli kebap, haşhaş, urfa, soğanlı kebap, Çağırtlak Kebabı, dolma eziği, erik tavası, incir kebabı, mukaşşerli pilav, sargı burma tatlısı, peynir helvası, semsek) bulunmaktadır. Bu yerlerde bir şey yemeden Halfeti'den gitmeyin.

Bizim tercihimiz karışık kebap oldu. Fiyat olarak karışık kebap+salata+içecek+tatlı kişi başı toplam 40-50 TL arası...

Halfeti'de geçirdiğimiz muhteşem günden sonra burada konaklamayıp rotamızı "Peygamberler Diyarı Şanlıurfa"ya çeviriyoruz.

Rotamın tamamı ve tüm fotograflar için www.yenirotalar.blogspot.com'a buyurun.

Yenirotalarda buluşmak üzere hoşçakalın...