Türkiye'nin Gizli Cenneti Dalyan'a Gitmek İçin 10 Neden

Dalyan, Muğla’nın muhteşem güzelliklerinden yalnızca bir tanesi. Bodrum, Marmaris, Datça gibi tatil yerleri kadar ünü olmasa da son zamanlarda insanların ilgisini çekmeye başladı. Ortaca’nın bir mahallesi olarak bilsek de Dalyan, bir mahalleden çok daha fazlası. Doğal oluşumları ve tarihi yerleriyle küçük bir kasaba şirinliğinde ve bu saklı kalmış cennete gitmeniz için birçok neden var. İşte Dalyan’da gezebileceğiniz yerlerden ve yapabileceğiniz şeylerden bazıları…

1- İztuzu Plajı

2011 yılında “Avrupa’nın en iyi 10 plajı” listesinde yerini almayı başarmış İztuzu Plajı tam bir doğa harikası. Dünyada deniz suyu ile tatlı su arasında bulunan nadir yerlerden bir tanesi. Çok eski zamanlarda Rodos’ta gerçekleşen bir deprem sonucunda Dalaman Çayı’nın taşıdığı kumlarla oluşan bu özel yer Caretta Caretta’ların yaşam alanı. Anne deniz kaplumbağaları yumurtalarını buraya bırakıyor. Bu sebeple plajda özel koruma alanları var ve buralarda bazı kurallar mevcut. Her yaz binlerce yavru Caretta Caretta gözlerini bu plajda açıyor. Onlara zarar vermemek için Mayıs ve Ekim aylarında plaja girmek, yüksek sesli faaliyetlerde bulunmak yasak. Plajda bir de bu özel canlılar için Caretta hastanesi yapılmış. Yani anlayacağınız insanların burayı keşfetmesine bir engel yok ancak davranışlarına dikkat etmelerinde fayda var. Bu doğal alana hep beraber kıymet verip sahip çıkmalıyız.

iztuzu-1.jpg

iztuzu-2.jpg

2- Kaunos Antik Kenti ve Kaya Mezarları

Biliyorsunuz, Muğla eski çağlarda Karya olarak bilinen coğrafyada yer alıyor. Bu yüzden şehirde birçok tarihi kalıntı var. İşte bunlardan bir tanesi de Kaunos Antik Kenti. Çandır Mahallesi’ndeki bu antik kent, eski dönemde hem liman hem de önemli bir ticaret kentiydi. Bölgede bazı kalıntılar arasında antik tiyatro, akropol, hamam, kilise, stoa ve mezarlar bulunuyor.

kaunos-antik-kenti-2.jpg

Tabii burada en çok mezarlar dikkat çekiyor. Çünkü yüksek kayalara oturtulmuş mezarlar günümüzdekilere nazaran oldukça dikkat çekici. İçinde kralların bulunduğu kaya mezarları 2500 yıllık bir geçmişe sahip. Kralların ve önemli kişiliklerin Tanrıya daha yakın olabilmeleri için mezarları yüksek tepelere yapılırdı. İşte tam da bu yüzden mezarlar yüksek kayalıklara yapılmış. Muğla’ya yaklaşık 80 km’lik bir mesafede bulunan bu tarihi ören yerini siz de görebilirsiniz.

kaunos-antik-kenti-1.jpg

3- Köyceğiz Gölü

Doğal bir kanal yoluyla denize bağlanan Köyceğiz Gölü, dünyadaki yedi ayaklı göllerden bir tanesi. Dalyan Boğazı aracılığıyla Akdeniz’e bağlanan göl, Nam Nam, Kargı ve Yuvarlakçay akarsularından besleniyor. Bu harika göl tatlı sudan oluştuğu için neredeyse bütün tatlı su balıklarına ve türlü canlılara ev sahipliği yapıyor. Bu canlılardan en önemlisi ise nesli tükenmekte olan Nil Kaplumbağası. Bunun haricinde Caretta Caretta’lara da rastlamak mümkün. Tertemiz suyundan gözlerinizi alamayacağınız bu gölde balık tutabilir, sandal gezisine çıkabilirsiniz. Ayrıca sörf, yelken ve kürek gibi su sporlarını yapma şansınız da var. Dalyan’a kadar gelmişken Köyceğiz Gölü’nde hem doğanın tadını çıkarın hem de vaktinizi çeşitli aktivitelerle değerlendirin.

koycegiz-golu.jpg

4- Sultaniye Kaplıcaları ve Çamur Banyoları

Köyceğiz Gölü’nün hemen yakınında Sultaniye Köyü var. İşte Sultaniye Kaplıcaları da bu köyde bulunuyor. Türkiye’nin en yüksek radyoaktivite özelliğine sahip kaplıcası olması sebebiyle bu kaplıcalar ülkemiz için önemli bir yere sahip. Tarihi 2000 yıl öncesine kadar dayanan bu termal sular tam bir şifa kaynağı. 39 derece sıcaklığa sahip sularda bol miktarda kalsiyum sülfür, kalsiyum klorür ve rodon gazı bulunuyor. Bu sebeple romatizmaya, sinir sıkışmasına (siyatik) ve kadın hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Ayrıca kaplıca sularını içmek iç hastalıklarına da iyi geliyor. Burada kaplıcalara girmek dışında en çok yapılan şeyler arasında çamur banyosu var. Özellikle yabancı turistlerin çamur banyosuna bayıldığını söyleyebiliriz. Eğer siz de bu şifalı sulardan faydalanmak ve çamur banyosu yapmak isterseniz Köyceğiz, Dalyan ve Ekincik’ten kalkan tekne turlarıyla buraya gelebilirsiniz.

5- Yürüyüş ve Bisiklet Rotalarıyla Eco Trails

“The Eco Trails” son zamanlarda tüm dünyada sıkça duyduğumuz bir terim. Peki nedir bu Eco Trails? Doğa koruma alanlarına karşı farkındalık yaratmak amacıyla bazı bisiklet ve yürüyüş rotaları belirleniyor. Ekoturizm için de oldukça faydalı olan bu uygulamaya Dalyan’da da katılma imkânınız var. Köyceğiz ve Dalyan arasında kalan bölgede işaretlenmiş bisiklet ve yürüyüş rotaları mevcut. 470 kilometrelik yürüyüş ve 700 kilometrelik bisiklet güzergâhları üzerinde görebileceğiniz çok güzel doğal alanlar var. Örneğin Köyceğiz Gölü, Sığla Ormanları, Dalyan Sahili bunlardan yalnızca birkaçı. Bir doğaseverseniz ve doğa sporlarına merakınız varsa bu turlara katılmanızı tavsiye ederiz.

ecotrails.jpg

6- Yuvarlak Çay

Topgözü Kanyonu’nda yer alan Yuvarlak Çay, son zamanlarda oldukça popüler. Dalyan merkezine oldukça yakın. Buranın suyunun 1.sınıf kalitede olduğu biliniyor. Köyceğiz Gölü’ne dökülen bu çay Sandras Dağı’nın kar sularından beslendiği için oldukça soğuk. Burada bulunan tesiste ailenizde birlikte vakit geçirebilir ve serin suların üstüne kurulmuş salıncaklarda sallanabilirsiniz. Bunun dışında eğer dikkatinizi çekerse Türkiye’nin en büyük alabalık yetiştirme tesisini de burada görebilirsiniz. Soğuk suların verdiği serinlik sayesinde yaz günlerinin cazibesi olan Yuvarlak Çay’da konaklamak da mümkün. Etrafta birçok otel ve pansiyon bulabilirsiniz. Bu eşsiz güzelliği görmenizde fayda var.

7- Sarıgerme Plajı

Dalyan ve Ortaca arasında kalan bu güzel plaj mavi bayraklı plajlarımız arasında yer alıyor. Dalaman merkeze yakın olduğu için ulaşımı da çok kolay. 7 kilometre uzunluğundaki altın sarısı kumsalıyla burası için göz doldurucu bir sahil diyebiliriz. Denizinin sığ olması sebebiyle çocukların da çok sevdiği bir yer ancak sahilin biraz rüzgârlı olduğunu da belirtelim. Sahilin bir başka önemli özelliği ise dünyada da nadir görülen kum zambaklarına ev sahipliği yapıyor olması. Özellikle Ağustos ile Ekim ayları arasında zambakların çiçek açtığını görebilirsiniz. Plajın bir başka güzel yanı daha var. Tam karşısında harika bir ada bulunuyor; Baba Adası. Bu adaya tekne turlarıyla ulaşabilirsiniz. Adada zeytin ağaçları ve antik çağlardan kalma kalıntılar mevcut. Burada son zamanlarda dalış turları gerçekleştiriliyor. Sualtı mağarasıyla dalış tutkunlarının çok seveceği bir yer. Sarıgerme Plajı’na gelmişken tam karşısındaki bu adaya uğramanızı da tavsiye ederiz. 

sarigerme.jpg

8- Çandır Köyü ve Çandır Seyir Terası

Çandır Köyü çoğunlukla yörüklerin yaşadığı ve kültürel zenginliği bol olan bir köy. Dalyan sınırlarında yer alan bu köyde yerli halk tarımla uğraşıyor. Başta zeytin olmak üzere pek çok meyve ağacı sayesinde köy halkı organik tarıma destek oluyor. Bu sebeple Çandır Köyü’ne ekolojik tarım köyü desek yanlış olmaz. Kaunos Antik Kenti ve Kaya Mezarları sayesinde turistik bir merkez hâline gelmiş olan Çandır Köyü artık tarım ve hayvancılığıyla da turistlerin dikkatini çekmeyi başarıyor. Doğayla bütünleşmek isteyen tüm insanlar bu köyde huzur buluyor. Çandır Seyir Terası da bu konuda oldukça etkili. Bu teras sayesinde İztuzu Plajı’nı ve Dalyan Boğazı’nı tepeden görme şansını yakalıyorsunuz. Muhteşem bir manzaraya sahip olan bu terasa çıkmanızı tavsiye ederiz.

candir.jpg

9- Dalyan Kanalı’ndaki Tekne Turları

Dalyan’ın muhteşem yerlerini yalnızca karadan görmekle yetinmeyin. Çünkü burada tekne turları oldukça meşhurdur.  Özellikle yaz döneminde Kooperatif İskelesi’nden kalkan tekneler sayesinde etraftaki tarihi ve doğal güzellikleri görebilirsiniz. Köyceğiz Gölü, İztuzu Plajı, Kaunos Antik Kenti ve Kaya Mezarları, Sultaniye Kaplıcaları’nı ve çevredeki diğer koyları deniz üzerinde bir tekneyle ilerlerken görmenin keyfi bir başka oluyor. Genellikle yemekli olan bu tekne turlarındaki paketleri satın alabilirsiniz. Eğer paketlerden satın almak istemezseniz günlük kısa turlara katılmayı da tercih edebilirsiniz. Her iki durum için de kalkış saatlerine dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

tekne-turlari.jpg

10- Dalyan Çevresinde Bulunan Saklı Güzellikteki Koylar

Yazımızın başında Dalyan’da gezecek çok yer var demiştik. İşte yukarıda anlattığımız güzelliklerin yanı sıra burada görmeniz gereken birçok koy var. Bunlara örnek olarak Ekincik, Kargıcak, Aşı ve Sarsala koylarını verebiliriz. Bu koylar günübirlik denize girmek veya gezmek için oldukça uygun yerler. Yukarıda bahsettiğimiz tekne turlarıyla koylara ulaşmak mümkün. Ekincik Koyu Caretta Caretta’ların yumurtlama alanı olmasının yanı sıra masmavi suyuyla oldukça sevilen bir yer. Kamp yapmak için kurulmuş alanları bile mevcut. Kargıcak Koyu’na gelecek olursak burası da ayrı bir güzelliğe sahip. Çünkü denize girmek dışında yapabileceğiniz pek çok aktivite mevcut. Örneğin bir kano kiralayıp çevrede gezinebilir ve düzenlenen DJ performanslarına katılarak eğlenebilirsiniz. Tıpkı bu iki koy gibi Aşı ve Sarsala’da da denizin tadını çıkararak muhteşem bir tatil geçirebilirsiniz.

dalyan-ve-cevresi.jpg

BONUS: Dalyan Çevresinde Gidilebilecek Diğer Yerler

Dalyan’ı gezip de tatile doyamadıysanız gidebileceğiniz başka yerler için size önerilerimiz var. Göcek, Akyaka, Marmaris, Fethiye veya Ölüdeniz bunlardan yalnızca birkaçı. Akyaka’nın yüksek dağlar arasında kalmış muhteşem denizine girmek ilk seçeneğiniz olabilir. Biliyorsunuz ki burada bir de sörf okulu mevcut. Eğer meraklısıysanız dalgalı sularda sörf yapabilirsiniz. Gelelim Marmaris’e. Burada İçmeler dışında gidebileceğiniz pek çok koy var. Özellikle denizin kum olması sebebiyle Kleopatra Plajı, İncekum ve Turunç Plajı en çok tercih edilenler arasında.  Ünü dünyaya yayılmış olan bir başka güzelliğimiz ise Fethiye. Burada Ölüdeniz’in serin sularında yüzebilir, kamp yapabilir ve Kelebekler Vadisi’ne çıkabilirsiniz. Kısacası Muğla ve çevresinde görebileceğiniz pek çok yer var. Hangisinde bulunmak istediğiniz ise size kalmış.

#Makedonyadan yazılar alanında göster
Kapalı