Çiğdem Özdemir: “Hep takip etmek, okumak, güncel olmak lazım”

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Ben Çiğdem Özdemir nam-ı diğer Soran Anne. Elif ve Kerem’in annesi, sosyal medyanın ise “Sormak, bilmemekten iyidir” diyen annesiyim. 14 yıl özel sektörde çalıştıktan sonra girişimcilik aşkı kabarmış “zuzucan”ı kurmuş bir anneyim. KOSGEB destekli kurulan örgü oyuncak girişimi zuzucan.com.tr’ye hazırlanırken blog dünyası ilgimi çekti. 2007 de ilk blogumu açtım. 2009 da Elif’in hamileliğinde “soran anne” ortaya çıktı. En son çiçeğimiz www.kardesimgiysin.com da sosyal sorumluluk projemiz. Bugüne kadar 7 okul, 5000’nin üzerinde çocuğa ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Çiğdem Özdemir: “Hep takip etmek, okumak, güncel olmak lazım”

Çocuklarınızın yaşları nedir? Karakter olarak nasıl çocuklar?
Elif 2010, Kerem ise 2012 doğumlu. Arada 3 yaşa yakın bir fark var. Elif daha sakin ve daha bilgili görünür. Kerem’e bir şeyler öğretme hali hem onun hem de bizim çok hoşumuza gidiyor. Kerem ise daha hareketli, hoplamalı zıplamalı bir çocuk. Bazen tehlikeli olsa da bu durum kabullenip ona göre hayatı hazırlamaya çalışıyoruz. Tehlike yaratabilecek her şeyi evimizden çıkardık.

Çiğdem Özdemir: “Hep takip etmek, okumak, güncel olmak lazım”

Çocuklarınızla hayat nasıl geçiyor?
Yoğun ve bol koşturmacalı. Elif bu yıl anaokuluna gidiyor. Sabah hazırlanmak ve evden çıkmak tam bir şenlik havası. Kerem “ben de gideceğim” diye peşine takılıyor her sabah. Ben evde çok rahat bir anneyim. Katı kurallarım yok; üstüne döktü, yere döktü, oyuncaklar dağıldı vs. gibi konular bizde çok önemsiz. Biz hayatı sürecin gerektirdiği gibi yaşamayı seviyoruz. Bu yaşlarda onları yormanın bir anlamı yok. Zaten anlasa dökmeyecek ya da oyuncakları dağıtmayacak. Zamanla her şey onlar içinde anlam kazanacak. O nedenle evimiz “tehlikeli” durumlara izin vermeyecek şekilde özgürlük evidir.

Çiğdem Özdemir: “Hep takip etmek, okumak, güncel olmak lazım”

Blogunuz http://www.sorananne.com nasıl ortaya çıktı? Hikâyesi ve içeriği nedir?
Girişimcilik sevdam yüzünden çok araştırma içindeydim. Henüz anne olmamıştım ama anneler neler istiyor, neler arıyor araştırmaları yaparken Elif’in hayatımıza gireceğini öğrendik. Daha önce indirim odaklı bir blogum varken artık “Soran Anne” olmuştum. www.sorananne.com sormak, bilmemekten iyidir diyen; tecrübe her şeydir mantığı ile ilerliyor. Her şeyi yaşamamız gerekmiyor, 10 kere de deneyerek yapmak yerine 3 kere de deneyerek yapmak bence daha kârlı : )
 
Kendinizi bir anne blogger olarak nasıl tanımlarsınız?
Kalıpları olmayan bir blogger demek en doğrusu. Stresli bir annelik hayatım yok. Beni okuyan herkese “mükemmel annelik” olmadığını, strese gerek olmadığı, “her anne ve bebeğin hayatının” onlara özel, onlara göre (şartlar ne gerektiriyorsa) olduğunu yaşadıklarımızla anlatmaya çalışıyorum.

Çiğdem Özdemir: “Hep takip etmek, okumak, güncel olmak lazım”

Çiğdem Özdemir: “Hep takip etmek, okumak, güncel olmak lazım”

Bir blogger olarak sosyal medya sizin için ne ifade ediyor?
Sosyal medya hayatın gerçeği. Artık hayat daha hızlı. Eskiden evde bir sabit telefon vardı. Dışarı çıkınca kimse size ulaşamazdı. Akşam eve dönünce telefon çalardı. Şimdi 2 dakika telefonunu açmadığınızda mesaj başlıyor “iyi misin nasılsın aradım açmadın” Bu hız bazen beni korkutuyor. Biraz daha sakin olmak lazım. Sosyal medya bence pek bilgi odaklı değil, daha çok yaşamın içinden anları paylaşmak için var. Detay bloglarda. Sosyal medya bizim gülen yüzümüz ya da acımızın anlık yansıması.
 
Blogunuzdan sonra sosyal medyaya nasıl yöneldiniz? Takipçilerinizle aranızda nasıl bir bağ var, hesaplarınızda size yöneltilen tüm yorumlara cevap veriyor musunuz?
Bence hepsi bir bütün artık. Blogger’ım deyip de sadece blog yazmak yeterli değil. İletişim gerektiren ve doğru olan her ortam da olmak lazım. Aradaki dengeyi sağlamak çok önemli. Sosyal medyada takipçilerime haberler vermek, sürpriz paketler hazırlamak, çocukların günlük hallerini paylaşmak hoşuma gidiyor. Elimden geldiğinde her mesaja yanıt veriyorum. Tabi araya bazen hastalıklar giriyor, gecikmeler olabiliyor.

Blog yazmaya yeni başlayanlara tavsiyeleriniz nelerdir? Nelere dikkat etmeliler?
Ben başlarda çok zorlandım. Bilgiye ulaşmak zor idi. Öyle çok bilgi karmaşası arasında doğruyu bulmak zor idi. Şimdilerle ben de yeni başlayanlar için “ben neler öğrendim, nasıl öğrendim” içerikli bir yazı dizisi yazmaya başladım. Dikkat edilmesi gereken öyle çok şey var ki ama unutulmaması gereken şu: Asla öğrendim tamam diyemiyoruz çünkü teknoloji her an gelişiyor, değişiyor. Hep takip etmek, okumak, güncel olmak lazım.
 
Sevgiler…
 
www.facebook.com/sorananne
www.instagram.com/sorananne
www.twitter.com/sorananne
www.pinterest.com/sorananne
www.youtube.com/sorananne
 
www.kardesimgiysin.com
www.zuzucan.com.tr