Öncelikle Azerbaycan Turizm Temsilciliği’nin bir özetini alabilir miyim? Ne zaman kuruldunuz, ne yapmak istiyorsunuz?
2016’nın şubat ayında resmi açılışımızı yaptık. Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye’deki ilk resmi temsilcisiyiz. Başlıca hedefimiz Azerbaycan’a gidecek insanların sayısını artırmakt 2016 yılına kadar daha çok lüks turizmi hedef alıyorduk. Bu yıldan itibaren hedefimizde her kitleye hitap edecek programlar hazırlamak var. Başta Bakü olmak üzere Nahçıvan, Kuba, Gence gibi alternatif bölgelere ait turizm seçeneklerini tanıtarak destinasyon odaklı çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizin turizm açısından sahip olduğu çeşitliliği vurgulamayı hedefliyoruz.
Peki sizce Türk turistler Azerbaycan’a neden gitmeli?
Öncelikle kardeş ülkeyi ziyaret etmek gerektiğini düşünüyorum. Kardeş kardeşi, akraba akrabayı ziyaret eder. Azerbaycan’a giderek kendi kökenlerinizi bir kere daha keşfedeceksiniz. Sonuçta Azerbaycan, Türk kültürünün beşiği kabul ediliyor. Bu yüzden de Türkler tarafından görülmesi gerektiğini düşünüyorum.
Peki Türk turistler Azerbaycan’a gittiklerinde neyle karşılaşacaklar?
Hep o dediğimiz kardeşlikle karşılacaklar; doğallık, samimiyet ve sıcaklığı hissedeceklerdir diye düşünüyorum. Zaten öyle de oluyor. Her açıdan beklediklerinin üstünde bir ülkeyle karşılaşıyorlar. Hem görsel açıdan hem de insanların davranışları açısından… Hiçbir yerde karşılaşmadığınız sıcaklık ve güzelliği görüyorsunuz ülkemizde. Öte yandan bu yakınlığı pek çok konuda hissediyorsunuz. Mutfak kültüründe mesela, ninenizin yaptığı yemeklerle karşılaşıyorsunuz. Yerel müzikleri dinlerken, dansları izlerken kendi kültürünüzle olan benzerliği keşfediyorsunuz.
Azerbaycan vatandaşları Türkiye’ye geliyor mu peki? Ne düşünüyorlar Türkiye hakkında?
Geliyorlar tabii. Özellikle İstanbul oldukça popüler bir destinasyon onlar için. Çoğunluk da yeme-içme ve tekstil alışverişi için geliyor diye düşünüyorum.
Siz ne zamandır buradasınız?
2010 yılından beri buradayım. Cumhurbaşkanlığı’nda üst düzey bir görevim vardı ve bu görevim devam ederken İstanbul’a geldim. Altı sene boyunca sürekli gidip gelerek işlerimi yürüttüm. Ardından da buraya temsilci olarak atandım ve tamamen turizme yöneldim.
Buradaki hayatınızdan memnun musunuz?
Öncelikle böyle bir görevi bana verdikleri için çok mutluyum. Türkiye’yi seviyorum. Az önce bahsettiğimiz yakınlığı bir Azerbaycanlı olarak ben de burada hissediyorum. Ülkemi tanıtmak, insanların Azerbaycan’a ilişkin algısını şekillendirmek benim için gurur verici.
Azerice ve Türkçe arasındaki benzerlik üzerine konuşmak istiyorum biraz da. Bazı şeyleri aynı şekilde ifade ediyoruz, bazı şeyleri bambaşka şekillerde… Siz ilk geldiğinizde nasıl karşıladınız bu durumu? Zor oldu mu alışması?
Tabii ki Türkçe yabancı dil gibi benim için. Resmi yazışmalar da başlayınca iyice zorlanmaya başladım. Tanıdık geliyor ama dilbilgisi açısından çok farklı. Bazı sözlerin anlamları farklı, bazen kayboluyorsunuz. Dilin içine girip onu yaşamak, öğrenmek gerekiyor. Fakat yine de özellikle de konuşmada çok sıkıntı çekmedim, hızlı bir şekilde öğrendim. Birkaç dil biliyorum zaten ama Türkçe’yi de şu an ana dilim gibi biliyorum.
Peki Azerbaycan’a gideceklere ne söylemek istersiniz?
Azerbaycan turizm politikalarında benimsediğimiz bir konu da mevsimselliği aradan çıkarmak. Azerbaycan’ı her zaman gidilir bir ülke yapmayı hedefliyoruz. Kışın kayak turizmini öne çıkarıyoruz örneğin; yazın plajları… Turizm yelpazesini olabildiğince geniş tutmaya çalışıyoruz. Tarih meraklılarının adım başı tarihi bir eserle karşılacağı bir yer Azerbaycan. Çok fazla müze var. Dünyada eşi benzeri olmayan müzelerimizle gerçekten gurur duyuyoruz. Mutfağımız oldukça zengin. Hiçbir şekilde açlık çekmezsiniz. Bazı yerlerde maneviyatını doyurursunuz ama karnını doyuramazsınız hani; Azerbaycan’da her ikisini de doyurabiliyorsunuz. Üzerine bir de o samimiyeti, sıcaklığı hissediyorsunuz. Bir taraftan da ülkenin her yeri oldukça güvenli. Bu çok önemli bir konu bu ara. Eskiden severek gittiğiniz pek çok yere güvenlik sebebiyle gidemiyorsunuz. Azerbaycan’da bu konuda herhangi bir endişe yaşamazsınız, kendinizi güvende hissedebilirsiniz.
Hazır kış sezonundayken sormak istiyorum; kış turizminde Azerbaycan’da öne çıkan bölgeler nereler?
Gebele bölgesinde Tufan Dağı var. Buradaki kayak kompleksi oldukça popüler bu ara. Bir de Qusar bölgesinde Şahdağ var. Orada da yine kayak kompleksi bulunuyor. Bu kompleks, aynı anda 5 bin kayakçıyı ağırlayabiliyor. Bu merkezlerde gerçekten çok yüksek seviyede hizmetler veriliyor. Manzara açısından da çok doyurucu yerler buralar. Bunun yanı sıra yine müzeler karşınıza çıkıyor bu bölgelerde.