Bükreş geçmişinde çalkantılı, şimdilerde ise eğlenceli ve ihtişamlı bir başkenttir.
Bükreş yıllar içinde gelişen bir başkent olsa da geçmişinden izleri barındırmaktadır. Birçok kez işgal edilmiş olmasına ve birçok farklı yönetim görmesine rağmen kültürünü hala koruyan Bükreş, gezginlerin keyifle vakit geçirebildikleri bir başkenttir.
Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Bükreş’e otobüs yolculukları uzun ve yorucu olduğu için uçak daha fazla tercih ediliyor. Elbette bunda, Romanya vizesinin Schengen vizesine dahil olmaması da önemli bir etken. Havaalanından şehir merkezine otobüsler var ancak taksiye binmek isterseniz yaklaşık yarım saatte şehir merkezine ulaşırsınız. Bükreş’te taksicilere dikkat etmenizde fayda var. Normalde havalimanından şehir merkezine yaklaşık 40 Lei ile gitmeniz gerekirken taksiciler sizin yabancı olmanızdan faydalanarak daha fazlasını talep edeceklerdir. Özellikle taksimetreyi açtırmayı unutmayın. Mümkün olduğunca sakin ama tedbirli olmaya çalışmalısınız.
Gezilecek Yerleri
Gitmeniz gereken yerlerin başında kent merkezi olan Centrul Vechi var. Burayı gezerek Bükreş tarihine tanıklık edebilirsiniz. Tuna nehrinin bir ayağı olan Dambovitta Nehri’nde ve tarihi binalarını olduğu sokaklarda, caddelerde gezebilirsiniz.
Daha sonra soluklanmak için Caru’cu Bere’ye gidip böylesine özel bir yerde dinlenebilirsiniz çünkü Caru’cu Bere tarihi mimarisiyle ve sunduğu yemek çeşitleriyle hem gözünüze hem midenize farklı bir deneyim sunacaktır. İç mimarisi dışında garsonların giyim tarzı da sizi Romanya’nın tarihinde bir yolculuğa çıkaracaktır. Bu tarihi yerde Romanya’nın meşhur yemeği olan Micci köftesini yanında sosuyla deneyebilirsiniz. Caru’cu Bere ismi ise Bira fabrikası anlamına gelmektedir.
Yine merkezde Piata Odeon’da bulunan Mustafa Kemal Atatürk büstünü görerek bu anı yaşamanızı öneririm. Şimdiye kadar andığım yerlerin hepsinin bir kilometre kadar mesafenin içinde olduğunu aklınızın bir köşesine not edin.
Dünyanın en büyük parlamentosunu barındıran Bükreş’te binanın içinde izin verilen yerlerini görebilirsiniz. Bilet fiyatları öğrenci için 15 Lei iken tam bilet 31 Lei.
Bükreş’te sıkça rastlayacağınız yerlerden birisi de bizim sevdiğimiz hamur işi olan pişiyi büfe tarzında yerlerde pişirip satan dükkânlar. Bu dükkânlarda oturacak yerler yok, pişiyi elinize sarıp sarmalayıp veriyorlar. Siz de ayaküstü tüketebilirsiniz. Bükreş’te halk genelde pişinin üzerine toz şeker dökerek ya da reçel dökerek tüketiyor.
Bükreş’in en sevilen yerlerinden biri, şehir merkezinden metro ile geçiş yapabileceğiniz Herastrau Parkı'dır, bu parkın anlatılacak çok güzel özellikleri var.
Harika bir kent parkı olmasının yanı sıra geniş bir koşu alanı ve oturma alanları vardır, tabii ki otururken Herastrau Parkı’nda Herastrau Gölü’nü izleme zevkini unutmayalım. Parkın gün batımı meşhurdur. Parkın diğer avantajlarına gelecek olursak burada birçok fast food ve hazır yemek karavan ve konteynır tarzı restoranlar var, burada çok leziz hamburgerler var. Herastrau Kent Parkı’na özellikle akşamüzeri gelip güneşin batışını izleyip yemek yiyerek eğlenceli bir akşam geçireceğinizin garantisini verebilirim.
Ayrıca Herastrau Parkı’na gelmişken mutlaka Arcul De Triumf adıyla Romanya Zafer Anıtı’nı görmenizi öneririm. Herastrau Parkı’na 15 dakikalık bir yürüme mesafesinde olduğunu hatırlatırım.
Bükreş gece hayatı ile ünlü olduğu için kulüpleri boş göremezsiniz. Bükreş’in hareketli gece hayatına katılmak isterseniz Piata Unirii Meydanı’na yakın yerlerdeki gece kulüplerini tercih edebilirsiniz.
Çok sayıda Fransız pastanesi göreceğiniz gibi hemen hemen her köşe başında çiçek satıcılarını görürsünüz.
Bükreş'te de birçok yerde olduğu gibi sokak sanatçıları vardır ancak kaliteli sanat etkinliklerine şahit olabileceğiniz müzeleri, konser ve etkinlik salonlarıyla Bükreş’te tarihi ve modern hayat içi içedir.
Romanya’nın kışının soğuk olduğunu önümüze koyarsak yaz mevsimi veya ilkbahar mevsimindeki ziyareti önerebilirim.