Selin Öztürk: “En çok etkilendiğim yer Venezuela Los Roques adasıydı"

Gezmek size ne ifade ediyor? Seyahatlerin hayatınızdaki yeri nedir?
Gezmek, beyni meşgul eden tüm iyi ve ya kötü düşünceleri ortadan kaldıran mucizevi  bir sey. Insanın başka bir noktaya odaklanmasını kolaylaştırıyor. Hayatımda seyahat planı olmadığı zaman mutsuz olurum. Belli bir zaman aralığında bir yerlere gideceğimi bilmek beni rahatlatıyor. Sürekli bir hedefle yaşamak hayati kolaylaştırıyor.

Şu an kadar kaç ülke gezdiniz?
Su ana kadar 30 ülke gezdim.

Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi en çok etkileyen, en beğendiğiniz yer neresi?
Beni en çok etkileyen yer, Venezuela Los Roques adasıydı.  Unesco tarafından korunan, kendinizi gerçek bir adada hissedeceğiniz, ulaşılması zor ama muhteşem bir yer.
Selin Öztürk: “En çok etkilendiğim yer Venezuela Los Roques adasıydı"

İlk gezim dediğiniz gezi hangisidir?
İlk gezim hayatımın gidişatını değiştiren Fransa, Belçika, Hollanda gezisiydi. Üniversite birinci sınıftaydım. İstemediğim bir bölümde okuyordum. Notlarımı yükseltmek için yaz okulunda bir ders aldım. Yazın bu tatil fırsatı ortaya çıktı, ancak final sınavıyla çakışıyordu. Hocama çok büyük bir yalan söyledim. Beni tek başıma daha sonra sınava aldı. Çok zor hazırlanmış bir sınavdı. Maalesef o tatil yüzünden başka bir fakülteye geçemedim ve hayatımın seyrini değiştirmiş oldum.

Hangi tarz gezi sizi daha çok tatmin ediyor? Maceracı mısınız?
Maceracı biri değilim. Roller coasterlara binmem, bungee jumping yapmam, paraşütle atlamam. Ancak bunları 60 yastan sonra yapmayı düşünüyorum. Yaşadığımız kadar  yaşadık mantığıyla…
Selin Öztürk: “En çok etkilendiğim yer Venezuela Los Roques adasıydı"

Kalacak yer olarak tercihiniz genelde nedir? Otel, hostel, kamp vs.
Terazi burcuyum. O yüzden bu sorunun cevabı çok net. Tuvalet shared olmayacak şekilde otel veya  guest house. Lokasyonu merkezi, temiz bir yer ararım. Kalacak yere fazla para harcamam. Max hizmet, min tutar. Kahvaltı dahil olmasını tercih ederim. Sabahleyin kalkıp sokak sokak kahve aramak istemem. Çok fazla seyahat ettiğim için costları minimumda tutmak akıllıca.

Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi hayal kırıklığına uğratan ve sakın gitmeyin diyeceğiniz bir yer var mı? Neden?
Venezuela, Caracas. Dünyada gittiğim en tehlikeli yerdi. Orada yaşayan tanıdığınız biri yoksa gitmenizi tavsiye etmem. Sokakta insanlar birbirini öldürüyor. Güvenliğiniz yok. Hayatta kalma mücadelesi vermek pek tatil sayılmıyor.

Seyahatleriniz sırasında başınıza gelen en ilginç olay nedir?
Bazen otel ayarlamadan seyahate çıkarım. En ilginç olay, Tokyo’da sokak sokak otel ararken (meger otel japonca yaziyormus  ホテル), çoğu kişi de İngilizce konuşmuyor, yaşlı bir adamla karşılaşmamı, adamın İngilizce öğretmeni çıkması ve bize yardım etmesi sonucu karşılığında benden 60 yaş üstü Japon öğrencilerine İngilizce ülkemi tanıtmamı istemesiydi. Enteresan bir deneyim oldu. Karşımda Japonlar, ben tahtada.. Japon japon bakıyorlar.. komikti…
 
Seyahatleriniz sırasında sizin gibi gezginlerle tanıştınız mı?
Küba’da Alman iki çocukla karşılaştım. Beraber beache gitmek için şöfor tutmuştuk. Backpackerdı kendileri… 20’li yaşlarındalar ama dünyayı gezmişler ve gezmeye devam ediyorlar... Onları tanıyınca senelerimi nasıl öldürmüşüm diyerek pişmanlık duydum, çok özendim.
Selin Öztürk: “En çok etkilendiğim yer Venezuela Los Roques adasıydı"
 
Yanlış yerde doğmak mı, yanlış kafalar tarafından büyütülmek mi bilemiyorum. Tek bildiğim ileride kendi çocuklarım ve ya yeğenlerim olursa daha global olmaları için onlara yol göstereceğim. Bize kimse yol göstermedi çünkü…

Hiç farklı bir ülkeye yerleşmeyi düşündünüz mü?
Her zaman düşünüyorum ve çabalarım sürüyor.

Ben de artık dünyayı görmek, gezmek istiyorum diyenler için tavsiyeleriniz var mı?
Pasaportlarını alsınlar ve öncelikle Türkiye’den vize istemeyen ülkeleri gezmeye başlasınlar. Vize isi gerçekten stresli bir iş. O yüzden başlangıçta vizesiz ülkelere gitmek mantıklı. Tur şirketlerinin sezon olmayan yerlere promosyonlu turlarını takip edebilirler. Promosyonlu uçak biletlerini öğrenmek için, havayolu şirketlerinin sitelerine newsletter icin register yapabilirler. Mil programlarına üye olsunlar.  Kampanyalı mil programlarını kaçırmasınlar. İlk geziden sonra gerisi çorap söküğü gibi gelir zaten.

Türk insanı gezmek, seyahat etmek konusunda dünyanın bir hayli gerisinde. Bu durumu aşmak için önerileriniz var mı?
Euro ve dolar paritesi ortada. Paramızın değeri gittikçe düşüyor. İnsanların ekonomik durumu kötüyken bir yere kımıldaması çok zor. Paran yoksa zaten gezmek yerine başka önceliklerin var. Ekonomi düzelmedikçe biz dünyanın gerisinde kalmaya devam edeceğiz.

Türk gençleri gezmeye nasıl yönlendirilebilir veya genel olarak Türkiye’de böyle bir merak nasıl yaratılabilir?
Öncelikle ebeveynlerin çocuklarına güvenmesi ve destek vermesi gerekiyor. Herkes çocuğunu yaz tatilinde İngiltere’ye İngilizce kursuna gönderemez belki, ama onları en azından üniversitede exchange programlarla ve ya work and travel ile yurtdışına gitmeye teşvik edebilir. Yurtdışındaki gurbetçi akrabalarının yanına gönderseler bile büyük bir adım diye düşünüyorum. Avrupa’da hala bazı okullar ücretsiz. Burada özel okullarda çocuklarını okutacaklarına, yurtdışına gönderebilirler. Araştırmak çok önemli. Bir çok burs imkanı var. Biz tembel bir toplumuz. Araştırmayı sevmiyoruz. Global kafalar isteniyorsa, küçük yaşta başlamak gerekli gezmeye.