Balkanlara Gidecekler İçin Sık Sorulan Sorular Ve Öneriler

Balkanlar seyahatimizle ilgili gezi rehberlerini yayınlamaya başladıktan sonra Facebook sayfamız üzerinden sorular almaya başladık. Gelen sorular arasından derleyip Balkanlar Gezisi Sık Sorulan Sorular yazısını hazırlamaya karar verdik.

Soruların odak noktasını bütçe oluşturma, gezerken dil bilme ve kadın olarak gezmek mümkünmüdür gibi sorular oluşturuyor. Bu yazıyla beraber, Balkanlara seyahat etmeyi düşünen ve belli çekinceleri olanlara yardımcı olmak istiyoruz. Takipçilerimizden gelen sorulara ve cevaplara geçelim:

Uçak bileti alırken çıkan "bu parkur için tek yön bilet düzenlenemez" uyarısını dikkate almak gerekir mi? Gidiş ve dönüş bileti farklı ülkelerden almak sıkıntı olur mu?
Bu soruya kesin bir cevap vermek mümkün değil. Okuduklarımız ve gördüklerimiz sıkıntı yaşayanların ve yaşayamayanların olduğunu gösteriyor. Bu konu net çizgilerle belirlenmiş değil. Giriş yaptığınız ülkenin pasaport polisinin içinde bulunduğu ruh haline göre değişiklik gösterebilir. Yine de gitmeden önce bazı önlemler alarak sorun yaşama ihtimalini en aza indirmek sizin elinizde. Gidiş ve dönüş biletlerinizin çıktısı, göstermelik de olsa otel rezervasyonları, takip etmeyi düşündüğünüz rotanın çıktısının yanınızda olması size avantaj sağlar. Her şeye rağmen sorun yaşadığınız ve derdinizi anlatamadığınızı düşündüğünüz durumlarda seyahat ettiğiniz havayolu şirketinin görevlisiyle konuşmayı isteyin. Havayolu görevlileri uzun zamandır gittiğiniz ülkede görev yaptıkları için polislerle olan bağlantıları ve prosedürü bildikleri için size yardımcı olacaklardır.

Balkanlar gezisi yaparken bütçe ne kadar olmalıdır?
İlk soruda olduğu gibi bu soruyada net bir cevap vermek mümkün değil. Herkesin ihtiyaç ve harcamaları farklı olduğundan ortaya birbirinden çok farklı bütçeler çıkabiliyor. Minimum olarak bütçe belirlemek gerekirse, merkeze yakın bir hostelde yatakhane tipi bir odada kalıp, ortalama kalite yemekler yiyip, gece hayatı olmadan günlük ortalama 50-60 TL size yetecektir.

Balkanlar'da otobüs saatlerine nereden ulaşabiliriz? Fiyatlar nasıldır?
Balkanlar'da otobüsle seyahat çok yaygın. Fiyatlar çok pahalı değil fakat kesinlikle ucuz değil. Hatta Türkiye ortalamasının biraz üzerinde demek yanlış olmaz. Otobüs saatlerine ise kesin doğrulukla internet üzerinden ulaşmak pek mümkün değil. En doğru bilgiye ulaşmak için gidip yerinde görmek gerekiyor. İnternette bulunan saatler genelde güncellenmemiş oluyor. Bizim de gitmeden önce kullandığımız balkanviator sitesi kullanılabilir. Fakat site güncel değil güzergahlar arasında plan yaparken siteye bağlı kalmayın. İki bölge arasındaki otobüs saatlerinin sıklığını görebilmek için kullanılabilir.

Otobüs yolculuğu rahat mıdır?
Seyahate başlamadan önce Türkiye'de bulunan otobüs yolculuklarını unutmak gerek. Otobüsler kesinlikle daha konforsuz. Muavin ve yiyecek-içecek ikramı yok. Yol boyunca sadece yolcular ve şoför oluyor. Bilet numaralarına genelde uyulmuyor isteyen kişi istediği koltuğa oturuyor. Otobüs olarak çok lüks otobüslerin denk gelmesi mümkünken, klimasız 20-25 kişilik minibüsten biraz büyük otobüslerinde gelmesi mümkün. Tamamen şansınıza kalmış bir durum. Yine de otobüs ve yolların kalitesi internette yazılan kötü yorumlar kadar berbat durumda değil. Dayanılmayacak bir durum kesinlikle yok.

Balkanlar'da araba kiralayarak gezmek mümkün mü?
Balkanlar gezisinde araba kiralayarak gezmek mümkün. Biz gezimizi otobüsle yaptığımız için nereden kiralanır ne kadar tutar bilemiyorum. Araba kiralayacaklar yolların çok düzgün olmadığını, Türkiye'den tamamen farklı olduğunu, sinyalizasyonun ve ışıklandırmanın yetersiz olduğunu unutmamak gerek. Alışık olmayanlar için Balkanların yolları zorlayıcı olabilir.

Hosteller güvenilir mi?
Hostellerde güvensizlikle alakalı bir durum yok. Hostel seçiminde önemli olan kullanıcı yorumlarını okuyup,verilen puanları dikkate almaktır. Bazı hosteller lokasyon bakımından yüksek puan alırken,bazı hosteller temizlik olarak yüksek puan alır. Aradığını kriterleri belirleyip kendinize göre bir hostel bulabilirsiniz. Hostellerle ilgili arama için hostelworld ve booking siteleri kullanılabilir.

Müzelerde öğrenci kartı geçerli mi?
Gittiğimiz ülkeler arasında öğrenci kartımızı kullanamadığımız tek yer Belgrad-Tesla Müzesi oldu. Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk'ta öğrenci kartımızı kullanarak öğrenci indirimi olan bütün yerlere indirimli girdik. Öğrenci kartımızın hem Türkçe hem İngilizce olması bize avantaj sağladı. Kartlarımızı kullanamadığımız tek müze olan Nikola Tesla Müzesi'nde öğrenci kartı olarak ISIC kart isteniyordu. Geziye başlamadan önce her ihtimale karşı alınabilir. Fiyatı 20 TL.

Balkanlar gezisi hangi mevsimde tercih edilmeli?
En yoğun aylar bizimde gittiğimiz yaz ayları. Özellikle Türkiye'den gelen turlarında yoğunlaştığı yaz dönemleri çok kalabalık olabiliyor. Sizi bağlayan bir durum yoksa bahar ayları gezi için çok uygun olabilir.Hem kalabalıktan hemde sıcaklardan kurtulabilirsiniz. Yaz aylarında gitmeyi düşünenler için Ağustos ayının sonları veya Eylül ayının ilk haftaları güzel bir gezi tarihi olabilir.

İngilizce bilmeden gezmek mümkün mü? Ne kadar İngilizce bilmek gerekir?
Kesinlikle İngilizce bilmeden gezmek mümkün. Bosna-Hersek, Makedonya, Kosova gibi ülkelerde hiç İngilizce bilmeden gezmek mümkün. Bu bölgelerde özellikle turistik bölgelerde Türkçe tabelalar, birkaç kelimede olsa Türkçe bilen garsonlar bulabilmek mümkün. Balkanların geneli hakkında ise çok az İngilizce bilgisiyle gezmek mümkün. Öğrenilecek temel cümle kalıplarıyla çok rahat şekilde bu ülkeler gezilebilir.

Tek başına kadın olarak gezmek mümkün mü? Güvenlik konusu nasıldır?
Balkanlar gezisi kadın olarak yapılabilecek en rahat rotalardan biri olabilir. Güney Amerika, Afrika veya Uzakdoğu'ya tek başına giden kadın gezginler olduğu düşünüldüğünde Balkanlar çok rahat gezilebilir. Bahsedilecek ekstra güvenlik eksikliği yok. Ortalama olarak Türkiye'ye benziyor denebilir. Türkiye'de yabancı gezginlerin başlarına gelenler düşünüldüğünde, çoğu yerin Türkiye'den daha güvenli olduğunu söylemek mümkün.

Alkol ve yemek fiyatları nasıldır?
Balkanlar yeme-içme konusunda Türkiye'den çok daha ucuz bir ülke. Et ve süt ürünleri kesinlikle denenmeli. Fiyatlar Türkiye'nin yarı fiyatı ayarında. Rahatça yiyip içebilmek mümkün. Alkol fiyatları ise Türkiye'nin üçte bir fiyatında. Vizesiz Balkanlar gezisinde dikkat edilmesi gereken tek ülke para biriminden dolayı Karadağ. Karadağ'da para birimi Euro olduğu için yaptığınız harcamalar sizi üzebilir. Harcamaları Karadağ'da biraz sıkıp, diğer ülkelere saklamak yerinde bir davranış olur.

Balkan insanları nasıldır?
Balkanların geneli hakkında konuşursak güler yüzlü, cebinde parası olmasa da mutlu olmaya çalışan insanlar demek yanlış olmaz. Özellikle turistlere yardım konusunda ellerinden geleni yapma konusunda çok iyiler. Hiç İngilizce bilmeyen birinden bile yardım istediğinizde sizi kolunuzdan tutup gideceğiniz yere götürebilir :) Özellikle "Avrupa" ülkelerinden alışık olduğumuz soğuk ve insanlara yanaşmayan kültürün aksine samimiyeti zaman zaman garip karşılanacak kadar sıcak insanlar :)

Sırplar, Türklere karşı kötü davranıyor mu?
Sırpların Türklerle alıp veremediği bir durum yok. Gitmeden önce hep duyduğumuz Sırp-Türk şehir efsanelerinin ne kadar yersiz olduğunu gidince göreceksiniz. Hatta bazı durumlarda Türkiye'den geldiğinizi söylediğinizde gülen yüzleri görebilirsiniz. Ön yargıları kenara bırakıp insanları tanımaya ve iletişim kurmaya çalıştıkça aslında aramızda olan tek farkın din ve dil olduğunu kültürlerimizin birbirine ne kadar benzediğini görebilirsiniz.

*Başlıklar altında yazdığımız cevaplar gezimizde gördüklerimiz ve yaşadıklarımızın özetidir. Balkanlara seyahat etmeyi düşünen ve soruları olan takipçilerimiz Facebook sayfamız üzerinden mesaj atarlarsa elimizden geldiğince cevap vermeye çalışırız :)

ikiseyyah

Yazar Hakkında

ikiseyyah

18 yaşımızı doldurduğumuz gün aldığımız pasaportlarla düştük yollara.İki üniversite öğrencisi olarak görmediğimizi görmek, bilmediğimizi bilmek için.Dünyayı kartpostallardan değil kendi gözlerimizl