Bartın Merkezinde Bir Günlük Gezi Rotası

Batı Karadeniz’in parlayan yıldızı ve göz bebeği Bartın…

3000 yıllık kadim bir tarihin mirası üzerinde konumlanmış olan şehir, sahip olduğu tarihi ve doğal değerlerin yanı sıra koruduğu folklorik miras ile de Türkiye’nin ilk turizm kasabası olarak tescillenmiştir. Nasıl olmasın ki? Ülkenin tek Pan Parks üyesi Küre Dağları Milli Parkı, uluslararası öneme sahip kanyonlar ve şelaleler, bin yılı devirmiş sık ormanlar… Kısacası muazzam bir ekosistem bu küçücük kentin sınırları içerisine sığmayı başarmış.

İnsanlarının hoşgörülü ve misafirperver olmalarıyla da bilinen Bartın’ın merkezine doğru bir yolculuğa çıkacağız az sonra. Özgün mimarili Bartın Evleri’yle tanışıp Bartın Irmağı’nda bir tekne turuna katılacağız, önemli tarihi yapıları arasında dolandıktan sonra da şöyle bir sahile doğru uzanıp tertemiz plajlarının keyfini süreceğiz birlikte. O zaman lafı fazla uzatmadan, sizin için oluşturduğumuz Bartın merkezde gezilecek yerler listemizin ilk maddesiyle başlıyoruz turumuza.

Bartın Merkezinde Gezilecek Yerler

Tarihi Bartın Evleri

Yörenin özgün mimarisini gözlemlemek ve hayran olmak için Tarihi Bartın Evleri’nden daha iyi bir seçenek bulmak zor. Büyük bir çoğunluğu Yalı Boyu ve Orduyeri mahallelerinde konumlanmış olan Tarihi Bartın Evleri, Osmanlı sivil mimarisinin Art Nouveau ve Barok stilleriyle harmanlanmış halini yansıtan ve her biri bir kartpostal güzelliğinde yapılar.

Genellikle iki katlı olan bu ahşap evler, “Daraba” denilen çitlerle çevrilidir. Özgün giyotin tarzda çok sayıda pencereye sahiplerdir ve her pencerenin arasında tüm yapıyı kuşatan “Kuşluk” adı verilen silmeler yer alır. Hem “Gulluk” denilen girişleri hem de bahçedeki yürüme alanları kayrak taşlarla kaplıdır. Evlerin iç mekanları da en az dışarıdan görüntüleri kadar etkileyicidir; merdivenler, tavan kısmı ve pencerelerindeki süslemeler son derece ilgi çekicidir.

Su Terazisi

Bartın’a her gelenin mutlaka önünde bir fotoğrafının olduğu Su Terazisi, 12 metreyi aşkın boyutlarıyla son derece etkileyici görünen ve tarihi öneme sahip bir dikilitaş. Eski zamanlarda esnafın su ihtiyacını karşılamak için inşa edilen (1887) Su Terazisi’nin tepe noktasına kadar merdivenle çıkılabiliyor. Aynı zamanda geziniz sırasında bir su molası vermek istediğinizde de uğrayabileceğiniz bir noktada yer alıyor.

Şadırvan

Bartın merkezde, bulunduğu sokağa ismini veren Şadırvan, temiz suyundan içebileceğiniz bir başka önemli yapı. 1912 senesinde Karakaşoğlu Hacı Arif Kaptan tarafından yaptırılan Şadırvan’ın yaklaşık 3 metre boyunda sekiz yuvarlak mermer sütunu ve 5,5 metre çapında bir kubbesi mevcuttur. 1950’li yıllara doğru kentin içme suyu olan Kavşak Suyu’nun bu anıt çeşmeden akıyor olması, onu bu suyun tesislerinin de sembolü haline getirmiştir. Sarkıtılan avizesinden yayılan ışıklar, özellikle akşamları görülmeye değer bir manzara oluşturur.

Galla Bazarı

18. yüzyıldan bu yana kent gelirinin önemli bir bölümünü oluşturan pazarcılık, bugün Bartın’da geniş bir sahada devam ediyor. Geleneksel Galla Bazarı da bunun en renkli parçalarından bir tanesi. Evliya Çelebi de, Uluslu İbrahim Hamdi de eserlerini kaleme alırlarken Bartın’da Cumartesi günleri kurulan bir pazardan bahsederler. Bu, daha sonraları Salı ve Cumartesi olmak üzere haftada iki gün kurulmaya başlanan Galla Bazarı’ndan başkası değildir.

Bu köklü pazarı bu kadar ünlü yapan ise satıcılarının tamamen kadınlardan oluşması, yalnızca organik ürünlerin satılması ve yöresel giyim, şive gibi ögelerin sergilenmesi gibi kendine özgü özelliklerinin olması. Bugün her Salı ve her Cuma kurulmaya devam eden bu geleneksel pazar, sadece turistlerin değil medyanın da her zaman ilgi odağı olmuştur.

Orta Camii ve Şadırvan Camii

Bosna valisi İbrahim Paşa tarafından yaptırıldığı için onun ismiyle de anılan Orta Camii, kare planlı ve tek kubbelidir. 1905 yılına tarihlenen Şadırvan Camii ise dikdörtgen planlıdır ve yapımında kesme moloz taşlar tuğla ile birlikte kullanılmıştır. “Aşağı Camii” ismiyle de bilinir. Orta Camii ile birlikte Bartın şehrinin merkez camileri arasındadır.

Bartın Kent Müzesi

Dört bin yıllık köklü bir geçmişe sahip Bartın, geçmişten bugüne tarihe tanıklık eden tüm yönleriyle Bartın Kent Müzesi’nde görücüye çıkıyor. Bölge mimarisi, kültürel hayatı, gelenek görenekleri ve hatta mutfak kültürüne dair eserler, müzede sergilenen iki bini aşkın koleksiyondan yalnızca bazıları. Kaşkalardan günümüze kadar Bartın’ın tüm tarihi, kronolojik bir akış içerisinde ziyaretçilere sunuluyor.

Şehrin göbeğinde, Hükümet Caddesi’nde bulunan bu tarihi yapı, 1885 senesinde İptidai ve Rüştiye Mektebi olarak yapılmış, daha sonra liseye çevrilmiş, 1953-2008 yılları arası belediye hizmet binası olarak kullanılmış ve uzun süren bir restorasyonun ardından nihayet Kent Müzesi’ne dönüştürülmüş.

Bartın Irmağı

Ilgaz Dağları’ndan doğup Karadeniz’e dökülen Bartın Irmağı’nın şehre adını veren ırmak olduğunu ve antik çağlarda “Muhteşem Akan Su” anlamına gelen “Parthenios” ismiyle anıldığını biliyor muydunuz? Bartın’ın en göz alıcı simgelerinden biri olan Bartın Irmağı, antik çağlardaki görkemini aratmadan, kavisli bir çizgi halinde şehrin içinden süzülür. Irmak yük gemilerinin geçiş rotası olduğu kadar, Bartınlılar için de bir cazibe merkezidir. Güzel havalarda ırmak kenarında piknik yapıp balık tutanlara rastlamak mümkün. Irmağın tadını biraz daha fazla çıkarmak isteyenler için ise tekne turları düzenleniyor.

Yalı Mevkii

Bartın Irmağı’nın hemen yanı başında, özellikle gençlerin rağbet ettiği eğlence merkezlerinin yer aldığı cadde Yalı Mevkii olarak geçer. Kafeler, restoranlar, çay bahçeler ve oyun parklarının yoğunlukta olduğu bölgede, kuş gözlem evinden yürüme parkurlarına kadar sessizliğin ve huzurun adresi bir de park yer alıyor. Doğa içinde kafanızı dinlemek ve kuş sesleri arasında çayınızı yudumlamak isterseniz, Gazhane Park’ı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Balamba Tabiat Parkı

Genellikle zengin ekosisteme sahip olan tabiat parklarının şehir dışında konumlanmasına alışkın olanlar için şehir merkezine yürüme mesafesinde böyle bir parkın yer alması şaşırtıcı olabilir. Günübirlik doğa gezileri, trekking ve fotoğrafçılık için son derece ideal bir lokasyon olan Balamba Tabiat Parkı tam 13 bin hektar genişliğinde büyük bir alanı kaplıyor.

Flora zenginliği bakımından oldukça değerleri olan park, mantar, gürgen, meşe, yabani çilek, kuşburnu, alıç ve orman sarmaşığı gibi bitkileri gözlemleme şansı vermesinin yanı sıra sahip olduğu voleybol sahası ve basketbol sahası gibi imkanlarla açık havada spor yapmaya da olanak tanır. Küçük çocuklar için de son derece eğlenceli bir ortam yaratmak için buraya en azından birkaç saatinizi ayırmanızı ve hazır gelmişken leziz serpme ekmeğinin tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

İnkumu Plajı

Yeşil Bartın şu ana kadar sadece ormanlık alanları ile anılsa da 59 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridinde onlarca koya ve plaja sahip. Yaz ayları güzel denizin ve kumsalın tadını çıkarmak isteyen yerli ve yabancı turistlerle dolup taşan bu plajların en ünlüsü, şehir merkezine yalnızca 14 kilometre uzaklıktaki İnkumu sahil kasabası.

Maviyle yeşilin buluştuğu nokta olan plajda denize girmek için en uygun zaman temmuz ve ağustos aylarıdır. Yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı çevredeki işletmelerden sağlayabiliyorsunuz aynı zamanda şemsiye, şezlong ve giyinme kabini gibi imkanları da mevcut. Eğer ilkbahar veya sonbahar döneminde İnkumu’nu ziyaret etmeyi planlıyorsanız su oldukça soğuk olacaktır ama çam ormanlarının altında piknik yapmak da çok keyifli bir aktivite.

Akkonak Köyü

Şimdi sizi çok özel bir yere, erken kaybettiğimiz değerli sanatçımız Barış Akarsu’nun köyüne götürmek istiyoruz. Bartın’ın Amasra ilçesine bağlı Akkonak Köyü, Akarsu’nun hayatını kaybettiği 2007 senesinden bu yana sevenleri tarafından hiç unutulmadı. Sanatçının sık sık dinlenmek için geldiği baba evini ve ailesi tarafından hala özenle korunan özel eşyalarını ziyaret etmek isteyen hayranları ile dolup taşan köy, aynı zamanda kampçıların da uğramayı en sevdiği yerlerden biri. Güzel, taşlık bir sahile ve tertemiz bir denize sahip olan plajı, kamp alanları ve çevredeki etkileyici doğal oluşumları ile gerçekten görülmeye değer bir köy Akkonak Köyü. Ayrıca bölge yamaç paraşütü, ATV, kano, dalış gibi eğlenceli spor faaliyetlerine de son derece elverişli.

Mugada Sahili

İnkumu’na giderken Güzelcehisar tabelasının olduğu yola saptığınızda, yol sizi Bartın’ın ünlü koylarından birine, Mugada Sahili’ne götürecek. Temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir markete, giyinme kabinlerine ve duş alanlarına sahip olan koya merkezden kalkan minibüslerle kolayca ulaşabilirsiniz. Konaklamak isteyenler için koyda otel, pansiyon ve kamp alanı gibi her bütçeye uygun seçeneklerin var olduğunu belirtelim.

Yazımızı buram buram burnumuza gelen iyot kokuları eşliğinde bitirmeden önce, başta İnkumu ve Mugada olmak üzere tüm koylar için bir uyarı yapalım. Eğer Karadeniz’e ve onun tipik hırçın dalgalarına alışkın değilseniz, yüzme konusunda kendinize güvenseniz dahi fazla açılmamanızı öneririz. Herkese şimdiden iyi tatiller dileriz.