Meraklılarına: Doğa Yürüyüşleri İçin Tavsiyeler

Doğa Yürüyüşleri hakkında kısa kısa…

Doğa yürüyüşlerinde ne giymeli?
Bilekli bot, yürüyüş çorabı, yağmurluk, termal içlik, tozluk, eldiven, yürüyüş pantolonu, polar, başlık (buff), çakı ve sırta uyumlu belden taşımalı bir sırt çantası ve isteğe bağlı olarak baton vb. şeyler giyilmelidir. Yünlü değil, sentetik malzemeler giyilmelidir. Termal içlikler vücudun en üst ölü derisi gibi hareket ederler, onun üzerine giyeceğiniz poları biraz yürüdükten sonra çıkarırsınız zaten. Yedek atlet ve çorap mutlaka alınmalıdır.

Doğa yürüyüşlerine nasıl gitmeli?
Eğer bir trekking kulübüne üye iseniz belirlenen yerden sizi alırlar. Ama en uygunu, münferit aracınızı kafa dengi insanlarla doldurup çıkmaktır. Fiyat/kazancın en iyi hali budur. Erken kalkan erken yol alır.

Doğa yürüyüşlerinde nereler tercih edilmeli?
En yakın ve en ucuz yerlerden başlansa daha iyi olur. Şelale, dağlar, vadi, yayla, dere, köprü, orman, göl derken birkaç etkinlikten sonra zaten kendiliğinden sıralama yapılacaktır. Bu işin ödülü; görülmeyeni görmek, duyulmayanı duymak, hissedilmeyeni hissetmektir. Çok güzel şeyler göreceğinizden emin olun.

Doğa yürüyüşlerinde nasıl bir parkur olmalı?
Normal tempoda bir yürüyüşle 1 saatte 4,5-5 km yol alınır. 12 km’ye kadar kolay parkur, 12-20 km orta kolaylıkta, 20 km ve üstü ise zor parkur diye sınıflandırılabilir. Başlangıç için kolay ve tırmanışı az parkurlar tercih edilmelidir. 3-4 faaliyet sonrası zaten çerez gibi gelecektir.

Doğa yürüyüşlerinde yeme-içme
Ekonomik olsun diyorsanız, evden ekmek arası bir şeyler hazırlamak en iyisidir. Yanınıza kış aylarında minimum 1,5 lt su almak gereklidir. Ayrıca muz-portakal-mandalina-elma gibi meyveler, kuru meyveler, fındık-fıstık-badem-ceviz gibi kuruyemişler alınması gereklidir.

Doğa yürüyüşleri nasıl planlanmalı?
Tercihimiz genelde Cumartesi günleridir. Sabah erken çıkarak kahvaltımızı yolda yapar, köy kahvesinin güzel çaylarından içer, yapacağımız yürüyüş rotası ile ilgili olarak insanlardan bilgi alarak keşfe başlarız. 2-3 saat yürüyüş ve tırmanıştan sonra evden hazırladığımız gıdaları yer sonra tekrar 2-3 saat yürüyerek faaliyetimizi tamamlamaktayız. Solo yerine grup faaliyeti yapmak en iyisidir.

 

Mehmet BABA

Yazar Hakkında

Mehmet BABA

Dağlarda yollarda seyyah, biraz fotoğrafçı, doğa sever. Dünya benim evim diyen, kendi halinde yazan, gezmek için yaşayan biriyim.