Hindistan'da Holi Festivali Nasıl Kutlanır?

Hani o hep gördüğünüz rengarenk Hindistan görüntüleri vardır ya? Hani insanların yüzleri gözleri parlak renklerle boyalı? Onların ne olduğunu merak ettiniz mi hiç? İşte o görüntüler, Hindistan’a özgü Holi Festivali’nden…

Renklerin Festivali

“Renklerin Festivali” olarak da bilinen Holi Festivali’nin amacı baharın gelişini kutlamak. Gerçekten de bu ismi hak ettiğini söyleyebiliriz. Festival süresince Hint halkı rengârenk toprak boyaları, önce yüzlerine sürüyor, daha sonra birbirlerinin vücutlarına atıyor.

İnsanların üstüne başına bulaşan ve etrafa saçılan boyalar, baharın gelişiyle başlayan çok renkliliği ve yeniden doğuşu simgeliyor. Festivalde herkesin amacı eğlenmek ve baharın gelişini kutlamak.

Holi Festivalinin Hikâyesi

Hint mitolojisine göre kötülüklerin kralı Hiranyakaşipu, Hindu tanrısı Brahma tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir. Zamanla küstah ve kibirli biri olmaya başlayan Hiranyakaşipu, herkesin sadece ona itaat etmesini ister. Bunun üzerine oğlu Prablah, babasına karşı çıkar ve ona itaat etmeyi reddeder.


Fotoğraf

Hiranyakaşipu birçok defa oğlu Prablah’ı öldürmeye çalışır ama her seferinde diğer tanrı Vishnu, Prablah’ı kurtarır. En sonunda Hiranyakaşipu, onu kız kardeşinin kucağında uyurken yakmayı planlar. Ancak kız kardeşi Holika’nın üzerindeki şal ateşte yanmamaktadır.

Holika, kendi hayatını tehlikeye atıp kardeşi Prablah’ı kurtarmak için şalını üzerinden çıkarıp ona verir. Prablah kurtulur fakat Holika orada ölür. Hindu tanrısı Vishnu bunun üzerine Hiranyakaşipu’yu öldürerek yerine oğlunu getirir.

Holika’dan esilenilerek Holi adı verilen bu festival, her yıl baharın gelişinde dolunay zamanı kutlanıyor. Her yıl Holika’nın kül hâline geldiği sahne, efsaneyi yaşatmak için tekrar gerçekleştiriliyor.


Fotoğraf

Festivalden önce insanlar yakılacak ateş için odun topluyorlar. Ardından bir kukla “Holi-Hai!” bağırışları eşliğinde ateşte yakılıyor. Festivalin ikinci gününde bu külleri evlerine götüren insanlar, evlerinin ve bedenlerinin kötülüklerden korunduğuna inanıyor.

Festivalin ikinci günü ise renklerin günü. Bölge günler öncesinden rengârenk boyanıyor. Marketlerden festivalde kullanılacak renkli boyalar temin edilebilirken bazı boyalar ise halk tarafından tesu ve palash adı verilen bitkilerden yapılıyor.

Festivalin bu gününde şarkılar eşliğinde danslar ediliyor. İnsanlar renkli boyaları birbirlerine fırlatıp eğlenceli vakit geçiriyor.

Bugünün hikâyesi ise şöyle: Hint tanrısı Lord Krishna arkadaşı Radha’yı kıskanır çünkü kendisi karanlık bir tene sahipken Radha’nın teni rengârenktir. Küçük Krishna, doğanın bu adaletsizliği karşısında annesi Yashoda’ya dert yanar. Annesi oğlu Krishna’nın gönlünü almak için yüzünü Radha’nınki gibi kendi seçtiği renklerde boyamayı teklif eder. Krishna da bu teklifi kabul eder ve yüzünü boyar. Festivalin ikinci günündeki renkli kısım da bu mitolojik hikâyeden esinlenmiş.


Fotoğraf

Festivalde kullanılan renklerin anlamları ise şöyle:

Kırmızı - masumiyet
Yeşil - canlılık, enerji
Mavi - sakinlik ve ağırbaşlılık
Sarı – dindarlık