Kışın Kamp Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler

​Kamp yapmayı seven insanlar yazın kamp yapmak daha kolay ve konforlu diye düşünebilir. Fakat gerekli ekipmanları sağladıktan ve tedbirleri aldıktan sonra kış kampı da size büyük bir zevk verecektir. Hadi gelin sizlerle kışın soğuk ve karlı havalarda bile keyifli bir kamp macerası geçirmek için gereken malzemeleri inceleyelim.

Doğru Çadır Seçimi Nasıl Yapılır?

Öncelikle soğuk havalarda çadırınız sizin bir nevi eviniz ve sığınma yeriniz olacak. Bu yüzden onu ne kadar kaliteli seçerseniz o kadar rahat edeceksiniz. Kaliteden kastımız nedir? Pahalı ve gösterişli mi? Cevap, tabii ki hayır! Kış kampında en önemli unsur sıcaklığınızı sağlamak olacaktır. Bu yüzden dış ortamla iç ortam arasındaki sıcaklık farkından oluşan nemi en az seviyeye indirebilmek için çift katmanlı bir çadır tercih etmeniz gerekir. Ayrıca çadırınızın iyi  havalandırma kanalları olmalı ki içerisinde oluşan nem sizi üşütmesin, temiz hava akımı ile sıcaklığınızı koruyabilin. 4 veya 5 mevsimlik çadırlardan birini tercih ederseniz bu yönden işiniz kolaylaşacaktır.

Kışın yağmurlu ve karlı ortamlarda bulunacağınız için çadırınızın su geçirmez özelliğinin de yüksek olması gereklidir. Zemin için 5000 mm, dış tente için 3000 mm kalınlık ortalama bir kış kampı için yeterli gelecektir. Hatta yeri geldiğinde karlı zeminler için 800 mm ve üzeri gibi kalınlıkları bile tercih etmeniz gerekebilir. Çadırınızın rengini açık renk seçmeniz de geceleri kasvetli ve boğucu bir ortamda bulunmamanız için iyi olacaktır. 

Diyelim ki tüm bu özelliklere sahip bir çadırı temin ettiniz. Peki ya çadırınızı nereye kurmalısınız? Bu da çok önemlidir. Çadırınızı ağaç altlarına, dere yataklarına ve deniz kenarlarına, rüzgâr alan yerlere kurmamalısınız. Ağaçta biriken karlar çadırınıza dökülebilir, soğuk hava şartlarından dolayı su seviyesi yükselebilir. Bu durumda çadırınızı daha düzlük ve yüksek alanlara kurmanız hayatî önem taşımaktadır. Ayrıca çadırınızı kurmadan önce zemini düzleştirmeli, karlardan ve çalılardan arındırmalısınız. Hatta bunun için çadır altlığı da kullanabilirsiniz. Çadırınızın gerdirme iplerinin hepsini kullanmalı ve kazıklarını yere sağlam çakmalısınız. Bunlar çadırınızın yerde kaymamasını ve sabit kalmasını sağlayacaktır. Ayrıca rüzgârdan korunmak için de çadırınızın etrafına tarp serebilirsiniz. Yaban hayvanlarıyla karşılaşma ihtimalinize karşı da çadırınızı kurmadan önce etraftaki ayak izlerini kontrol etmelisiniz. İşte tüm bu önlemleri aldığınızda kamp için doğru ilk adımı atmış olacaksınız. 

Hangi Uyku Tulumunu Seçmeli?

Doğru çadır seçimi kadar gecenizi sorunsuz geçirebilmeniz için uyku tulumu seçiminiz de oldukça önemlidir. Bir uyku tulumunda dikkat edeceğiniz en önemli özellik konfor derecesidir. Soğuk hava koşullarında konfor seviyesi -5 derece olan uyku tulumunu tercih etmeniz, hayatta kalabilmeniz için gereken sıcaklık derecesine sahip olmanızı sağlar. Bir diğer önemli özellik ise tulumunuzun mumya tipinde olmasıdır. Unutmayın ki uyku tulumları ısı üretmez, ısıyı korur. Bu yüzden mumya tipi tulum sıcaklığınızı korumak için idealdir. Ayrıca tulumun içine kalın kıyafetlerle girmemeniz gerekir. İçerideki havayı nemlendirmeden, var olan sıcaklığı koruyarak uyumanız sabah daha dinç olmanız için önemlidir.

Türkiye’de satılan uyku tulumları ne kadar standart boy olsa da kendi boyunuza uygun olanı almanız sizin yararınıza olacaktır. Yine bu sayede içerideki havayı muhafaza etmiş ve ekstra hava girişini engellemiş olursunuz. Gece uyurken kafanızı tulumun içine sokmamaya özen gösterin. Çünkü terlemek sizin ısı kaybetmenize sebep olacaktır. Ayrıca gece tuluma girmeden önce tuvalet ihtiyacınızı gidermelisiniz. Çünkü sürekli kalkıp dışarı çıkmak yine ısı kaybetmenize yol açar. Unutmuyoruz, en önemli şey var olan sıcaklığımızı korumak. Ayrıca uyumadan önce size sıvı kaybettirecek yiyecek ve içecekleri tüketmemelisiniz. Bu da dehidrasyona (sıvı kaybı) sebep olur. Yani kısacası gece sürekli tulumunuzdan çıkmanıza ve terlemenize sebep olacak şeyleri istemiyoruz, önlemlerimizi alıyoruz. 

Mat Seçimi Ne Kadar Önemli? 

Ne kadar iyi bir uyku tulumu seçmiş olsanız da gecenizi daha sıcak geçirmeniz için bir diğer önemli malzeme kamp matlardır. Seçeceğiniz mat sizi zeminden gelecek soğuktan korur. Bu yüzden ne kadar kalın olursa o kadar iyi. Şişme matlar kalınlık ve yükseklik açısından daha verimlidir. Şişme matınızın altına acil durum battaniyesi adında satılan folyo benzeri örtüyü sermeniz ultra yalıtım sağlayacaktır. Çadır içinde en büyük ısı kaybını zeminden aldığınız soğukla yaşarsınız. Bu yüzden kamp ekipmanlarınız arasında mutlaka matı bulundurmalısınız. 

Kış Kampında Ne Giymeli ve Ne Yemeli? 

Kışın kamp yaptığınızda gündüz sürekli hareket halinde olabilirsiniz. Ateş yakmak için odun toplayabilir, doğa yürüyüşleri yapabilir, yemek bulmak için arayışa çıkabilirsiniz. Tüm bunları yaparken üşümeyebilirsiniz. Fakat üşümeseniz de sıcaklığınıza dikkat etmeniz gerekli. Bu yüzden gün boyu veya tercihen sadece gece giyeceğiniz termal içliklerden almanızı tavsiye ediyoruz. Sizi hem sıcak tutacak hem de birkaç kat giyinmeye göre daha rahat hissettirecektir. Terlemenizi önleyip vücut ısınızı koruyacaktır. Ayrıca boyunluk, şapka, termal çorap ve termal eldiven de alarak kamp yaparken üşümekten kurtulabilirsiniz. 

Gelelim yiyecek içecek faslına. Size enerji verecek, kalorisi yüksek yiyecekler tüketmeniz gerekli. Yanınızda bol miktarda kuruyemiş, çikolata ve meyve bulundurabilirsiniz. İçecek olarak da aynı kriterler geçerli. Alkol almanızı önermeyiz çünkü sık idrara çıkmanıza sebep olur. Bu da yine su kaybetmenize yol açar. Onun yerine bol su ve sıcak içecekler tercih edebilirsiniz. Yanınızda uzun süreli sıcak ve soğuk kalabilen termoslardan bulundurmanız iyi olacaktır. Yemeklerinizi ısıtmak ve kar suyunu eritmek için kamp ocaklarından alabilirsiniz. Çatal kaşıklarınızı veya bardaklarınızı metal almanızı önermeyiz, bunların soğuktan donma ihtimali daha yüksektir. Bu yüzden tahta veya plastik malzemeler kullanmanız daha faydalı olacaktır. Çadırınızın etrafında veya içinde kesinlikle açıkta yiyecek ve içecek bırakmamalısınız. Yaban hayvanlar kokuya gelip sizin için tehlike oluşturabilir. Yiyeceklerinizin ağzını iyice kapatmalısınız ve ağaç tepelerinde muhafaza etmelisiniz. Bu sizi hedef olmaktan kurtaracaktır. Ayrıca herhangi bir yeriniz kanadıysa mutlaka o bölgeyi kapatmalısınız. Hayvanlar kan kokusuna da çabucak gelecektir. Güvenliğiniz açısından bunlara dikkat edin. 

Acil Durumlarda Nelere İhtiyaç Duyulur? 

Bulunduğunuz ortam her şeye müsait olmayabilir. Ateş yakmanız için odun bulmanız gerekebilir. Fakat kışın kuru odun bulmak çok zordur. Bu yüzden yanınızda çıra ve jel yakıt gibi yardımcı ekipmanlar bulundurmalısınız. Diyelim ki eliniz yandı veya yaralandınız. Bunun için de mutlaka küçük bir ilk yardım çantasına sahip olmalısınız. İçerisinde; yara bandı, elastik bandaj, yanıklar için yağlı tüğ bandaj, soğutucu jel, alkollü ped, bandaj, ağrı kesici, gazlı bez, tentürdiyot, yanık kremi, kıymıkları çıkarmak için cımbız ve ilk yardım el kitabı olmalıdır. Yalnızca ilk yardım çantasına sahip olmak yeterli değildir. Temel seviye ilk yardım bilginiz olmalı. Kendinizin veya başka birinin sağlığı için bu çok önemli. Bunlar dışında pil, powerbank, fener veya kafa lambası gibi gereçleri de mutlaka yanınızda bulundurmalısınız. Ateş yakmayı öğrenmeli, bu bilginizi karanlıktan, soğuktan ve yabani hayvanlardan korunmak için kullanmalısınız. Tüm bunlar size acil durumlarda destek olacaktır.

Kış Kampı İçin Temel İhtiyaç Listesi

•    4 veya 5 mevsimlik çadır
•    Uyku tulumu
•    Kamp matı 
•    Çadır altlığı
•    Tente
•    Termal içlik 
•    Termal çorap
•    Termal eldiven
•    Şişme mont
•    Su geçirmez bot
•    Yağmurluk
•    Sırt çantası
•    Kuru odun, çıra
•    Kibrit, çakmak
•    Benzinli kamp ocağı
•    Kamp tenceresi veya tavası
•    Plastik veya tahta bıçak, kaşık, çatal
•    Termos
•    Keskin bıçak, balta
•    Yüksek kalorili yiyecek ve içecek, su
•    İlk yardım seti
•    Kafa lambası
•    Powerbank 
•    Pil
 

Yukarıdaki malzemeler kampta ihtiyacınız olan en temel malzemeler. Zamanla siz de kendi ihtiyaçlarınıza ve zevklerinize göre bu listeye eklemeler yapacaksınızdır. Kış kampının tadını çıkarabilmeniz dileğiyle, iyi eğlenceler…