- 1 view
Kars’ın 70 km kuzeyinde ve 1,5 saat uzaklıkta yer alan Çıldır Gölü Kars ve Ardahan ili sınırlarında yer alır. Doğu Anadolu’daki en büyük ikinci göl olarak kabul edilen Çıldır Gölü, kış sezonunda atlı kızaklar ile üzerinde gezilebilecek kalın bir buz kütlesi halini alıyor. 120 kilometrekare büyüklüğündeki Çıldır Gölü, Türkiye’de kışları tamamen donan tek gölümüzdür. Göl üzerinde balık tutan balıkçılar suya ulaşana kadar gölün buzlarını kırıp delikler açıyorlar. Bu delikler bir günde donuyor ve her gün yeniden açılması gerekiyor. Bu gölün temizliği, yaz ve ilkbahar aylarında tertemiz suyu ile dikkat çekiyor. Yüzerken suyunu içebileceğiniz kadar tertemiz bir göl. Göl kenarında yer alan restoranlarda, balıkçıların tuttuğu etli ve yağlısazan balığını, buzda rakı eşliğinde yemek adeta bir geleneğe dönüşmüş.
Kış sezonunda buz tutan Çıldır Gölü üzerinde, Kars ve Ardahan halkı, ayrıca Gürcistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan gibi ülkelerden gelen Kafkas halkının da katıldığı Çıldır Göl Festivali ve Aşık Şenliği yapılıyor.
Kars seyahatiniz sırasında araç kiralayarak Çıldır Gölü'ne kadar gidebilir ve bu donmuş gölün yanı sıra civardaki pek çok ilginç hikâyeye ve manzaraya tanık olabilirsiniz. Kars-Çıldır yolu üzerinde göreceğiniz mezar taşları Şamanist köklerini koruyan yerli halkın izlerini taşıyor. "Ay"ın kadını temsil ettiği bölgede, ölen genç kızlar hilal ile, ölmüş hamile kadınlar ise dolunay ile temsil edilmiştir.
Çıldır Gölü'nün doğusuna doğru seyahat ettiğinizde kayalıkların üzerinde tek başına duran renkli taşlardan yapılmış Şeytan Kalesi'ni de görmeniz mümkün. Çıldır-Ardahan yönünün 1 saat uzaklığında ise 207 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapan Kuyucuk Kuş Cenneti yer alıyor.
Çıldır Gölü Efsanesi
Çıldır Gölü bu kadar büyük ve halkın geçim kaynağı durumunda olunca tarihler boyu önemli bir yer tutmuş ve elbette efsanelere de konu olmuş. Efsaneye göre bugün Çıldır Gölü’nün bulunduğu yerde zamanında Akçakale adlı şehir varmış. Akçakale beyinin bir oğlu bir de kızı varmış. Bir gün Akçakale beyinin oğlu arkadaşları ile buluşup onlarlar ava çıkmış. Bölgenin yüksek bir bölümü de ağaçlardan meydana geliyormuş. Beyin oğlu bir alageyiğin peşine takılınca arkadaşlarının yanından ayrılmış. Fazla uzaklaştığı için yolunu kaybetmiş. Arkadaşları ise uzun zaman aramışlar fakat arayışları sonuç vermemiş. Akşama kadar çocuğu arayıp bulamadıkları için Akçakale’ye giderek durumu anlatmışlar. Halk arama başlatmış fakat çocuk bulunamamış. Bu olay köyde büyük üzüntüyle karşılanmış ve yas tutulmuş. Bey ve kızı da kahrolmuş tabii. Kız kardeş abisinin atına bakmaya başlamış ve geleceği günü hayal etmiş. Atı tımarlamış, beslemiş, yedirmiş, içirmiş… Çocuk da kaybolduğu sırada evini ararken bir nehir kıyısında yorulup orada uyuyakalmış. Bu sırada uyuyakaldığı yerdeki beyliğin kızı çocuğu görmüş ve ona aşık olmuş. Hemen giderek babasına durumu anlatmış. Babası da askerlerini göndererek çocuğu yanına çağırtmış ve sorguya çekmişler. Sonra da güvenemedikleri için zindana atmışlar. Kız ise çok aşık olduğu için çocuğu daha çok görmenin yollarını aramış. Babasına çocuğun cezasını kendisinin vermek istediğini söylemiş. Bu ceza da kızın atına bakmakmış. Çocuk da atla ilgilenmeye başlamış. Kız aşkını kayıp çocuğa ilan etse de bir karşılık bulamamış. Çünkü beyin oğlunun tek derdi evine ve ailesine kavuşmakmış. Bir gece sessizce atı kaçırmış ve yollara düşmüş. Uzun süre aradıktan sonra Akçakale’yi bulmuş. O sırada kız kardeşi de abisinin atına 40 çeşmeli bir çeşmeden su içiriyormuş. Abisini görünce kız kardeşi muslukları unutup ona koşmuş, halk sevinç dolmuş. Taşan musluklardan çıkan sudan da Çıldır Gölü oluşmuş.
Çıldır Gölü Festivali
Çıldır Gölü’nde her sene bir de festival düzenleniyor. Katılım her sene arttığından günümüzde sadece Kars ve Ardahan’dan değil Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Gagavuzya, Gürcistan ve Türkmenistan gibi farklı ülkelerden gelen misafirlerle her gün büyüyerek tam anlamıyla bir şenliğe dönüşmüştür. Adı her ne kadar bir göl festivali olsa da içinde kültürel, folklorik ve sosyal temalar barındıran festival haline gelmiştir. Ayrıca Aşık Şenlik Kültür Şenlikleri de Çıldır Gölü Festivali ile eş zamanlı olarak düzenlenmektedir. Gölün güzelliği, göl kıyısında bulunan yaylaların manzarası ve mevsimin kattığı sıcak atmosferle bir eğlence şölenine dönüşen festival Çıldırlılar için bir eğlence ritüeli hâline gelmiştir.
Çıldır Gölü Balık Lokantası
Gölün bir cazibesi de göl kenarında balık yiyebileceğiniz tarihi balıkçının yer alması. Gölden tutulan taze balığı göl manzarasında yemek iştahınızı kabartabilir. Buraya gidecek olursanız sadece balık değil farklı yemek alternatiflerini de tercih edebilirsiniz. Ayrıca restoranın hemen önünden kalkan atlı kızaklarla çevrede tur da atabilirsiniz. Yerli ve yabancı turistlerin göl ziyareti sonrasında uğrak mekanı olan balıkçı size unutulmaz bir ziyafet sunacaktır.
Altay’ın Yeri Balık Lokantası: Tel: 0535 211 03 48 Adres: Çıldır Gölü 10. Km. Çıldır, Ardahan
Çıldır Gölü'ne Nasıl Gidilir?
Otobüs: Kars ili ve Çıldır Gölü arasındaki mesafe, yaklaşık olarak 65 kilometredir. Ardahan ve Çıldır Gölü arasındaki mesafe de 60 kilometre civarındadır. Her iki il merkezinin otogarından da Çıldır Gölü’ne ulaşabilirsiniz.