Dürüst olmak gerekirse, Kars beni çok şaşırttı. Bazı bölgeler vardır haritada bakarsınız orada bir şey var mı ki hiç duymadım dersiniz. Ama meğer detaylar farklıymış. Kars’ta öyle bir yer. Yaptığım 2 günlük seyahatte bu kadar keyif alacağımı hiç düşünmezdim. Kar üzerinde atların çektiği kızakları veya Eskimo tarzı balık tutan balıkçıları Kars'ta göreceğimi hiç düşünmezdim.
Kars’ta Görülecek Yerler
Ani Harabeleri
Kars Havalimanın’dan 40 km uzaklıkta yıllarca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir bölge. Zamanında 16 tane kapısı olan bir sur içinde yerleşimi bulunan ve ticaret merkezlerinden birisiymiş. Gel zaman git zaman, gerek depremler gerek savaşlar ve yıldırım düşmeleri nedeniyle taş üstünde taş kalmamış desem yeridir. Şu an mevcut durumda 8 kilise 1 camii hala ayakta.
Ani Harabeleri'ne geldiğimde dikkatimi ilk çeken şeylerden birisi yerlerde hep taş olması. Meğer yerde ki her taş, zamanında orada olan medeniyetten bir parçaymış. Ani Harabeleri'nin hemen dibinde yer alan Arpaçay’ın karşı tarafı Ermenistan sınırı. Gözle görebilecek kadar yakın askeri gözlem kulelerini görebilirsiniz. Günümüzde hala bazı dönemlerde ayin yapılan kiliseler var burada. Ani Harabeleri'nin giriş ücreti 8 TL.
Çıldır Gölü
Kars’a 60 km uzaklıkta yollar nedeniyle 1,5 saat süren bir göl. Gölün bir kısmı Kars diğer kısmı ise Ardahan sınırları içerisinde. Doğu Anadolu’nun en büyük 2. Gölü. Kışları donan tek göl özelliğini taşıyor. Gölün popülerliği son dönemde baya bir arttı. Fotoğrafseverlerin ve doğaseverlerin akınına uğruyor desem yanlış olmaz sanırım. Göl’de cirit oyunları, balık avcılığı ve kızak turu gibi birçok aktivite bulunmakta. Ayrıca şubat aylarında, Çıldır Gölü Festivali ile harika manzara eşliğinde eğlenmek de mümkün. Gölde yetişen sarı balık olarak da bilinen aynalı sazan gerçekten lezzetli. Denemenizi tavsiye ederim. Donmuş Çıldır Gölü’nü izleyebileceğiniz en güzel tarihler ise 15 Ocak- 15 Mart arası.
Şehir Merkezi
Kars'ta Ne Yenir?
Kamer
Kamer aslında kadına şiddeti durdurmak amaçlı kurulmuş bir derneğin restoranı. Kars’ın yöresel lezzetleri Rus böreği priyoşki, Kars mantısı olan hangeli denemenizi tavsiye ederim. Gayet güzel yapıyorlar işlerini. Fiyatlar da uygun. Kişi başı 20 TL civarına doyabilirsiniz.
Kılıçoğlu Restoran
Büyükşehir standartlarında baya keyifli bir ortam. Açık büfe brunch hizmetleri de var.
Hanımeli Lokantası
Kars mutfağını en derinden hissedeceğiniz nokta burası. Hangel, piti, kete gibi birçok lezzeti deneyebilirsiniz. Gafil konak tatlısı ile güzel bir sunumu var.
Atalay’ın Yeri
Çıldır Gölü'nde sarı balık veya aynalı sazan olarak da bilinen bir balık türü var. Aynalı sazan yaklaşık 75-85 cm arası uzunlukta. Kızarttıklarında lokum gibi olan bir balık ve gerçekten Atalay Bey’in mekanı bu işi en iyi yapanlardan birisi. Eşsiz Çıldır manzarasında taze balığı burada deneyin isterim. Fiyatlar gayet uygun.
Ani Köyünde Kenan’ın Yeri
Kars’a geldin kaz yemeden mi döneceksin? Meşhur kazı en iyi burada yiyebilirsiniz. 50 TL civarı porsiyon fiyatı var. Köye geldiğinizde kime sorsanız gösterir Kenan Abi’yi. Kendi evinde eşiyle beraber ikram ediyorlar kazı ve gerçekten köyde kaz yemenin keyfini en iyi burada anlayacaksınız.
Zeliha'nın Yeri
Hediyelik bal veya meşhur Kars kaşarı almak isterseniz. Zeliha Hanım'ı bulun derim. Kime sorsanız gösterir merkezi bir yerde. Uygun fiyata hediyelik ürünleri alabilirsiniz. Vakumlu şekilde temiz iş yapıyorlar. Uçakla seyahat edecekler için sıkıntısız paket imkanı var.
Tavsiyeler
- Kars’a geldiğiniz zaman mutlaka araç kiralamalısınız.
- Çok soğuk olacağı için eldiven, mont, içlik gibi ekipmanlarınızı eksik etmemelisiniz.
- Ortalama 3 gün ayırmaya çalışın buraya.
- Oteller baya göre uygun fiyatta. Benim tavsiyem Katerina Hotel.
- Kars'ın yerlisi çok sıcak kanlı. İletişime geçmekten korkmayın.
Fotoğrafların devamı instagram’da.Instagram kullanıcı adı : seymen.b