Ramazan Kültürüne Dair

Ramazan deyince akla ilk oruç gelse gerek. Malumunuz İslam'ın beş şartından biri olan oruç Ramazan ayı boyunca tutulmaktadır. Buna bağlı olarak da İslam kültürlerinde Ramazan ayı kendi geleneklerini oluşturmuştur. İsterseniz şimdi bu kutsal ayın ülkemizde yarattığı kültürel değerlere bir göz atalım.
 
 İftar


Fotoğraf
 
Ramazan’da bütün gün oruç tutup akşam ezanıyla beraber topluca açılan iftar sofraları, muhabbetler ne doyumsuzdur. Osmanlı kültüründen gelen bu gelenek Ramazan’ın en güzel yanlarından biri olsa gerek.
 
Ramazan Pidesi


Fotoğraf
 
Ramazan ayı ile beraber raflarda yerini alan Ramazan pidesi iftar sofralarına lezzet katmaktadır. Ramazan pidesi Osmanlı'dan gelen bir miras olarak kabul edilebilir.
 
Güllaç


Fotoğraf
 
Güllaç da Ramazan pidesi gibi Ramazan ayına özgü lezzetlerden biridir. Yine Osmanlı mutfağından günümüze uzanmış bir geleneğin devamı olarak nitelendirilebilir.
 
Ramazan şerbeti
 

Fotoğraf
 
Ramazan şerbeti iftar ve sahur sofralarında keyifle tüketilmektedir. Bilindiği üzere Osmanlı saraylarında şerbet büyük bir önem arz etmiştir. Ramazan şerbetinin susuzluğu önlediği düşünülmektedir. Son zamanlarda ünlü içecek markalarının ticari girişimleriyle Ramazan şerbeti kültürü yeniden vuku bulmuştur.
 
Mahya
 

Fotoğraf
 
Ramazan ayı ile beraber çifte minarelerde asılan hadis ve ayetler de Ramazan kültürünün bir parçası olmuştur.
 
Ramazan Davulcuları
 

Fotoğraf
 
Ramazan ayının belki de olmazsa olmazlarından olarak kabul edilen Ramazan davulcuları sahurda insanları çeşitli manilerle uyandırıp ortak bir hoşgörü ortamı yaratmaktadır.
 
Fasıl
 

Fotoğraf
 
Fasıl aslında tam olarak Ramazan’a özgü olmasa da özellikle bu ayda kentlerdeki kültürel etkinliklerde önemli bir yer edinmektedir. Özellikle toplu olarak yapılan iftar yemeklerinin ardından birçok mekan fasıl icrası sunar.
 
Gölge Oyunları
 

Fotoğraf
 
Hacivat ve Karagöz, Anadolu Selçuklu’dan günümüze gelen trajik bir hikayenin perdeye uygulanmasıdır. Gölge oyunlarının başında da bu iki karakter gelir. İftar akşamlarının çeşit çeşit renklerinden biridir.
 
Osmanlı İslam kültürünü gerek mimari gerek eğlence gerekse de mutfağıyla en güzel şekilde yaşamış ve yaşatmıştır.  Ramazan ayı da insanları heyecanlandıran, kentlere renk katan bir dönem olmuştur. İbadet ve hoşgörü ayı olarak tanımlanmış Ramazan ayında suç oranları bile en aza inmiştir. Ancak günümüz için aynı şeyleri söylemek pek mümkün değil. Bugün baktığımızda Ramazan o eski maneviyatından uzaklaşmış gözüküyor. Bence her şeyden önce Ramazan kalplerin yumuşamasına vesile olurken ibadetlerimiz bunun bir aracı olmalı.