Yaz ve Kış Tatillerinde Yaşanabilecek Sağlık Sorunları

Kış tatillerinde yaşanabilecek sağlık sorunları nelerdir?

Özellikle sömestr yani okulların tatil olduğu döneme yaklaşmışken şehir hayatından uzaklaşıp biraz kafa dinlemek ve karın keyfini çıkarmak isteyenler bir ya da birkaç haftalık bir kaçamak planı yapıyor olabilirler şu sıralar. O kişilerin keyfini biraz kaçıracak olsa da hayatın gerçekleri deyip kaleme aldığımız bu yazımızda tatiliniz boyunca veya öncesinde dikkatli olmazsanız yaşayabileceğiniz kazalardan ve yakalanabileceğiniz hastalıklardan bahsedeceğiz.

Özellikle soğuk kış günleri, psikolojik ve biyolojik süreçler ile dış etkenler dolayısıyla hasta olmanız konusunda en muhtemel zamanlardır. Buna bir de dikkatsizlik eklenince planlarınızı yaptığınız tatil hiç de hayalini kurduğunuz gibi geçmeyebilir.

- Enfeksiyonlara yakalanma

Öncelikle tatil süresince hastalığa yakalanmanız kadar, gitmeden evvel de rahatsızlanma ihtimalinizin olduğunu söylemeliyiz çünkü tatil hazırlıkları, plan programları ve gitmeden yetiştireyim dediğiniz işler sizi yorup vücut direncinizi düşürmektedir. Bu yoğun tempo içerisinde bir de kendini ihmal eden kişi, kolayca gribal enfeksiyonlara yakalanabilmektedir.

Aynı şekilde yolculuk sırasında yaşadığınız hava değişimleri ve bu değişimlere hazırlıksız yakalanmanız, yol boyunca ve tatil yaptığınız yerlerde temas halinde olduğunuz insanlardan kapacağınız enfeksiyonlar ile vücut için gerekli besinleri almadan geçirdiğiniz günler sizi hasta edebilir.

Ayrıca tatilde kendinizi ve vücudunuzu çok fazla yorarsanız vücudunuz bu yoğunluğa ayak uydurmak için ekstra enerji harcıyor ve bu enerjiyi karşılarken de bedeninizin hastalıklara karşı korunma direncini düşürüyor. Bu yüzden de nezle, grip, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürre gibi hastalıklara yakalanma ihtimaliniz artıyor. Bu nedenden dolayı özellikle çocukların, hamilelerin, kronik rahatsızlıkları olanların ve yaşlıların kendilerini çok fazla yormamaya özen göstermesi gerekmektedir.

- Kazalar sonucu yaralanmalar

Düşme sonucu yaralanmaların mevsimi kış; kırık ve çıkıkların en fazla yaşandığı zamanlardır. Özellikle tatilini kayak yaparak geçirenler ile tırmanış sporuyla ilgilenenlerin başına gelen dikkatsizlik sonucu yaralanmalar umutla beklediğiniz tatilinizi kâbusa çevirebilir, bu yüzden çok dikkatli olmalısınız. Hem kayak hem de tırmanış için doğru ekipmanlar seçerek ve bir eğitmen gözetiminde bu etkinliklerin içerisinde yer alarak kaza ve yaralanmaların önüne büyük ölçüde geçebileceğinizi unutmamalısınız.

Kayak yaparken düşerseniz kaval kemiği kırıkları, ayak bileği sorunları, kıkırdak zedelenmeleri, menüsküs yaralanmaları da dâhil tüm diz bağları yaralanmaları gibi sorunlar yaşayabileceğiniz için özellikle ağrınız varsa bir doktora görünmelisiniz. Ayrıca diğer ekipmanların yanında kask takmayı da ihmal etmemelisiniz.

*Yardımları için Sayın Dr. Çağlar Erözgen’e teşekkür ederiz.

Yaz tatillerinde yaşanabilecek sağlık sorunları nelerdir?

Tüm yılını çalışarak geçiren insanların dört gözle beklediği yaz tatili; yılın yorgunluğunu ve stresini atmak için ufak bir molayken; bazı sağlık sorunlarından dolayı istediğiniz, düşlediğiniz gibi geçmeyebilir hatta kâbusa bile dönebilmektedir.

Peki, nelerdir bu yaz tatillerinde yaşanabilecek sağlık sorunları?

Yaz tatillerinde yaşanabilecek sağlık sorunlarının nasıl önüne geçebiliriz birlikte inceleyelim…

Enfeksiyonlar:

Hijyen koşullarının elverişsizliğinden kaynaklanan midede, bağırsakta, üst solunum yollarında ve idrar yolunda meydana gelebilen enfeksiyonlar tatilinizin bir numaralı can düşmanlarıdır.  Özellikle iyi temizlenmemiş havuz ve kirli deniz suyundan kapabileceğiniz bu enfeksiyonlar iç organlarınızda meydana gelebildiği gibi görünür şekilde de baş gösterebilir. Gözde, kulakta ve ciltte de oluşabilen bu sağlık sorunları daha çok havuz kaynaklıdırlar ve görmede bulanıklık-gözde kaşıntı, duymada eksiklik ile ciltte kızarıklık şeklinde “ben buradayım” diyebilirler. Bu yüzden temiz olduğundan kuşku duyduğunuz deniz veya havuza girmemelisiniz.

  • İç organlarınızda oluşan enfeksiyonların belirtisi genellikle yüksek ateş ve mide bulantısı şeklinde görülür. Yani ateşiniz çok yüksekse ve mideniz suya karşı bile bulantı şeklinde reaksiyon gösteriyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.
  • İkinci olarak; idrar yolu enfeksiyonları ve belirtilerine değinmek gerekirse bu daha çok hijyenik olmayan havuza giren kadınlarda görülen bir hastalıktır. Sistit de denilen ve ciddi bir rahatsızlık olan hastalığın belirtileri ise sık sık idrara çıkma, kesik idrar yapma, idrarda yanma, mide bulantısı ile kusma, karın, kasık ve bel ağrılarıdır. Tedavi edilmediği takdirde, bu belirtilere titreme ve yüksek ateş de eklenebilir.

Öneri:
Temiz olduğunu düşündüğünüz havuza girerken bile deniz gözlüğü veya maskesi kullanmalısınız.

Tifo ve Hepatit A:

Aşılı olmayan insanlara etki eden Hepatit A ve Tifo diğer havuz kaynaklı sağlık sorunlarındandır. Bu iki hastalık ter, tükürük ve dışkı ile kirlenen suya giren insanların ağız yoluyla suyla teması sonucu vücuda girer ve sonrasında ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu yüzden özellikle havuza girecek kişilerin aşılarını ve Hepatit tahlillerini yaptırması gerekmektedir.

Güneş Çarpması ve Yanıkları:

Konumuz yaz tatili olunca olmazsa olmazımız olan güneş, yine bir takım problemlerin habercisi olabilir. Özellikle öğle saatlerinde güneşlenen ya da güneş altında tedbirsiz vakit geçiren kişilerde görülebilen güneş yanıkları ve çarpması hem kısa zamanlı hem de uzun vadede hastalıklara yol açabilmektedir. Bu yüzden güneşin en tepede olduğu zamanlarda güneşlenmemeli ve şapkasız şekilde güneş altında fazla vakit geçirmemelisiniz. Bunların yanında sadece güneşlenirken değil, güneşle temas edilen her zaman sürülmesi tavsiye edilen koruyucu güneş kremlerini kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Bu kremler uzun vadede cilt kanseri olma ihtimalinizi de azaltacaktır.

Turist İshali:

Tatil için gittiğiniz yerde yedikleriniz ve içtiklerinizden oluşabilecek ishale verilen bir ad olan “turist ishali” vücuda giren besinin oluşturduğu mikroorganizmalardan kaynaklanan bir hastalıktır. Sıkça görülebilen ve kendiliğinden geçebilen ishal; birkaç günden fazla sürmüşse belli hastalıkların habercisi olabilir, doktora başvurmanızda fayda vardır. Ayrıca ishal olmanızı önlemek için gittiğiniz yerde musluk suyu içmemeli ve dişlerinizi fırçalarken bu suyu kullanmamalısınız. Çiğ sebze ve meyveleri soyulmadan yememeli, et ile deniz ürünü tüketirken dikkatli olmalısınız. İçtiğiniz sütün ise pastörize edilmiş olup olmadığını öğrenmelisiniz.

*Yardımları için Sayın Dr. Çağlar Erözgen’e teşekkür ederiz.