Yürüyerek seyahat etmek, çoğu zaman uzak yol gezginlerine zor gelen bir seyahat biçimidir. Uzun yolları adımlamak, yapılan seyahatlerde çoğu zaman tehlikeleri de beraberinde getirmektedir. Her ne şekilde olursa olsun, seyahat ederken zaman zaman tehlikeye maruz kalabileceğinizi unutmamalı, yolculuk yaparken gerekli tüm güvenlik tedbirlerinizi ona göre alarak yola düşmelisiniz.
Konu ile ilgili bazı tüyoları yazmakta fayda görmekteyim. Nasıl seyahat edilir, yolları adımlarken dikkat etmemiz gereken hayati unsurlar neler olmalıdır, seyahatte sırt çantası ve malzeme seçimi nasıl olur… Yürüyerek seyahat etmek; insanın beden ve ayak gücüne, yürüyüş performansına bağlı bir seyahat şeklidir diyebilirim.
Normal ulaşım araçları var iken, neden yürüyerek seyahat edelim sorusuna açıklık getirmek istiyorum. Normal ulaşım araçları ile seyahat etmek var iken zannederim işin kolay tarafını seçmek hepimize daha cazip gelecektir. Nasıl ki diğer ulaşım araçları ile seyahat edenler varsa adım adım seyahat edenlerin de olduğunu asla göz ardı etmemeliyiz. Tabii ki bu türde yolculuk yapan kişilerin tercih meselesidir, bu tür seyahat şekli. Adım adım seyahati, kişilerin birey olarak yaptıkları solo yürüyüş dediğimiz tek başına yapılan seyahatler olarak tanımlamakta yarar olduğu düşüncesindeyim.
Doğada yürüyüş yapan insanlar genelde ekip halinde seyahat ederler ama bunun belli bir yürüyüş şekli vardır ve bu yürüyüş tarzı serbest yürüyüşten ziyade tek sıra halinde ve bir öndeki seyahat eden, ekip başı olarak tanımladığımız, bu konuda oldukça uzman kişinin adımlarını takip etmekle olabilmektedir. Konumuz adım adım seyahat veya yürüyerek seyahat olunca, ister istemez konu burada az da olsa doğa yürüyüşüne kaymaktadır. Arazi ve doğa-çevre yürüyüşünde ekibin başındaki deneyimli lider konumunda olan kişi, ekibin en başında yürüyerek ekibi sevk ve idare eder. Sıralamada en son sırada olan kişi ise burada son adam rolündedir ve ekip başının yardımcısıdır. İlk baştaki ekip başı ve son sıradaki yardımcı ekip konumundaki kişiler; seyahat eden insanları gözden kaybetmemek ve yürüyüş etkinliğinde oluşabilecek herhangi bir olumsuzluğu engellemek için hazır bulunurlar. Ayrıca, sorumluluk alanında olan ekibi kazasız-belasız olarak bitiş noktasına veya kamp toplanma merkezine ulaştırmaya yükümlü deneyimli kişilerdir. Yürüyerek seyahati; doğada ekip ve solo olarak iki madde halinde böyle tanımlayabiliriz.
Solo yürüyüş, yani tek başına yürüyüşün belli bir kuralı olmadığı gibi kişinin kendinin belirlediği seyahat rotası üzerinde seyahat etmesidir. Yürüyerek seyahat etmek, kalabalık ekip arkadaşları ile de olur ama ben bu seyahat yazımda özellikle bireyin tek başına yapmak istediği seyahate değinmek istedim.
“Yaya olarak uzun yolları kat edenler olur mu?” sorusunu soracak olursanız, alışılmışın dışında adım adım seyahat eden bildiğim-tanıdığım insanların olduğunu söyleyebilirim. Benim de asla vazgeçemediğim bir yürüyüş şekli olduğunu belirtmek isterim. Bağlı bulunduğum ülkelerin coğrafi yapılarına göre, adım adım seyahati yapmaktan haz alırım.
Yürüyerek seyahat etmek isteyenler için bazı ipuçları vermek istiyorum. Yürüyerek seyahatte; seyahat ettiğiniz çevrenin doğal güzelliklerini gözlemleyebilir, bir gezginin yanında olmazsa olmazı olan fotoğraf makineniz ile fotoğraflar veya videolar çekebilir seyahatinize ayrı bir güzellik katabilirsiniz. Diğer seyahatlerin yanında benim en popüler seyahat tercihim hep, yürüyerek seyahat olmuştur. Her ne kadar zor ve meşakkatli olsa bile… Yürüyerek adım adım seyahatin sizi sürekli zayıflatacağını, almış olduğunuz kalorileri uzun yollarda vereceğinizi unutmayın sakın arkadaşlar. Sorunsuz seyahat edebilmeniz için kesinlikle sağlığınızı ön planda tutmalı, yolculuk adına her zaman zinde olmalı ve dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz. Seyahat ederken mevsimine göre seyahat ve mevsimine göre kıyafet seçimi yapmalısınız.
Seyahat süresince sırt çantanızda taşıdığınız ekipmanlar önemli yer tutmaktadır. Gelişi güzel yerleştirdiğiniz eşyalarınızın seyahatinizde sorun çıkarabileceğini unutmayın. Bu nedenle, sırt çantanızdaki eşyalarınızı usulüne uygun bir şekilde yerleştirin. Sırt çantanızda gereksiz ve fazladan yer verdiğiniz eşyalarınızın size yükte ağırlık yapacağını ve aşırı yorulmanıza neden olabileceğini unutmayın. Gereksiz olarak beraberinizde taşıdığınız kamp malzemeleri ve eşyalarınızı, yükünüzü hafifletmek adına sağa-sola bir bir atacaksınız. Böyle bir durumla karşılaşmamak için size önerim; ihtiyacınız olan donanımınızı ve malzemenizi doğru olarak seçmeniz olmalıdır.
Uzun yürüme yolculuğunuzda yorgunluk hali hissederseniz; belirli noktalarda dinlenme molaları vermeli, dinlenmek ve uyumak için güvenli alanlarda kamp atmalı, mümkün oldukça istirahatinizi ve uykunuzu ihmal etmemelisiniz. Unutmayınız ki sağlıklı bir yürüyüş seyahati, sağlıklı bir vücut dengesi ile mümkün olacaktır. Seyahatiniz boyunca asla yanınızdan suyunuzu eksik etmemeli, mataranızın veya su kabınızın her zaman dolu olmasına özen göstermelisiniz. Gıda kumanyanızı idareli kullanmalı, çoğu zaman alışveriş imkânı bulamayacak duruma gelebileceğinizi aklınızdan çıkarmamalısınız. Bakkal, süpermarket, hipermarket ve semt pazarlarına her zaman rastlayamayacağınızı da her şekilde hesaba katmalısınız! Unutmayın ki bu yolların asla sonu yoktur, yürümekle yolların aşınmayacağını bilmelisiniz.
Yürüyüş rotanızı doğru tespit etmelisiniz. Yanlış bir yol seçimi, gitmek istediğiniz yolun mesafesini uzatacağı gibi yapacağınız hatalı seyahatler sizi belki de seyahatten soğutacaktır. Unutmayalım ki yürüyerek seyahat etmek aslında bir bakıma sizin zamanınızın bol olmasına bağlı olan bir kişisel etkinliktir.
Bu işe yeni başlayacak olanlar, bu işi yapmış olan deneyimli profesyonel gezgin-seyyah arkadaşlardan bilgi ve malzeme seçimi konusunda gerekirse birebir sorarak, gerekirse de bu kişilerin internetteki web sitelerini inceleyerek destek almalılar. Bu şekilde seyahat etme kararı alan yeni başlayanlar için özellikle tavsiyelerim; temel malzeme olarak sırt çantası, konfor derecesi iyi olan uyku tulumu, mat veya pompalı şişme yatak ve her mevsim kullanabileceğiniz ve yükte ağırlık yapmayacak kaliteli bir kamp çadırıdır. Ayrıca bu konuda ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler bu yazımı okuyabilirler: http://www.gezginsoner.com/kampcilikta-ve-dagcilikta-kullanilan-gerekli-...
Şehirlerarası veya ülkelerarası hatta kıtalararası uzun mesafeli yolculuk yapacak olursanız, kesinlikle sağlık problemlerinizi ciddiye alarak bu konuda ona göre karar vermelisiniz. Seyahatiniz süresince kronik ve kalıtsal hastalığınıza bağlı olarak doktorunuzun size verdiği ilaçlar varsa mümkün olduğunca aksatmadan kullanmalısınız. Yürüyüş rotanıza bağlı olarak şu veya bu sebeplerden dolayı yaralanma durumu ile karşı karşıya kalma durumunuz söz konusu olabileceğinden, beraberinizde steril olan, iyi muhafaza altına alınmış ilk yardım kiti(first aid) bulundurmanızda her zaman yarar vardır. Aslında seyahat konusunda o kadar çok gerekli malzeme var ki… Ama önemli olan; gereksiz fazla malzemeden ziyade, işinizi her daim görecek malzemelerdir! İnsanlar yaşadıkça hayattan deneyimler kazanmaya devam ediyorlar… Burada önemli olan, yapacağınız hataları en asgari düzeye indirmek olmalıdır.
Güvenli yürüyüş yolları seçmeli, mümkün oldukça gece yürüyerek yapılan seyahatlerden kaçınmalısınız. Yolculuğunuza gece devam ediyorsanız; doğada bulunan köpek, kurt ve diğer yırtıcı hayvanların saldırısına her zaman açık bir hedef halinde olacağınızı belirtmeliyim. Seyahatinizde, yaşantınızı riske atmış olursunuz. Böyle şeylerle karşılaşmamak için kesinlikle güvenli alana sığınmalı ve sabahı bekleyerek iyi bir dinlenme ile seyahat rotanıza devam etmelisiniz.
İşte böyle arkadaşlar… Adım adım seyahatin bilinen ve bilinmeyen yönlerini, kendi deneyim ve tecrübelerime dayanarak kısa tutmaya çalıştım mümkün oldukça… Umarım verdiğim bilgiler bu konuda yardımcı olur ve sizler de sorunsuz, güzel seyahatler yapma imkânına kavuşursunuz. Bir sonraki yazımda buluşmak üzere… Şeker tadında seyahatleriniz olsun, ayakkabılarınız eskimesin!