Akhisar

AKHİSAR GEZİ REHBERİ 

Sakinliği, doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve birbirinden lezzetli yemekleriyle seyahatseverlerin uğrak noktalarından biri olan Akhisar, on milyondan fazla zeytin ağacına ev sahipliği yapmasıyla “zeytin diyarı” olarak da bilinmektedir. Yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ılık ve yağışlı geçen Akhisar, Akdeniz iklimi etkisi altındadır. Ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanmakla birlikte sanayide de hızla gelişme kaydetmektedir. Ülkemizin en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi olma özelliği taşıyan ilçe, 36’dan fazla ülkeye ihracat yaparak ülke ekonomisine de büyük oranda katkı sağlamaktadır. 

Akhisar Nerededir? 

Ege Bölgesi’nde yer alan Manisa iline bağlı bir ilçe olan Akhisar, doğusunda Gördes, batısında İzmir, güneyinde Gölmarmara, kuzeyinde Balıkesir ile komşudur. Akhisar’ın nüfusu 167. 883’tür ve Manisa’nın en fazla nüfusa sahip olan ilçelerinden biridir. Yüz ölçümü 1754 km2 olan Akhisar’ın deniz seviyesinden yüksekliği 94 metredir. Kendi adını taşıyan ovanın ortasına kurulmuş olan Akhisar’ın en önemli akarsuyu Kum Çayı’dır. 

Akhisar’a Nasıl Gidilir? 

İzmir-İstanbul karayolu üzerinde yer alan Akhisar, Manisa’ya 52 kilometre uzaklıktayken İzmir’e olan mesafesi 86 kilometredir. İstanbul-Akhisar arası 470 kilometre olup özel aracınızla geldiğinizde yolculuk ortalama altı buçuk saat sürer. Ankara-Akhisar arası mesafe 550 kilometre olup yedi buçuk saatte ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin birçok şehrinden Manisa’ya düzenli olarak otobüs seferleri yapılmaktadır. Manisa Otogarı’na geldikten sonra minibüsler ile Akhisar’a bir saatte ulaşabilirsiniz. Akhisar’a havayolu ile de ulaşım sağlanabilmektedir. İzmir Adnan Menderes Havaalanı, Akhisar’a 100 kilometre uzaklıktadır. 

Akhisar’da Gezilecek Yerler 

Akhisar ve çevresinde ilk yerleşimin Neolitik Çağ’dan itibaren başladığı yapılan kazılar sonucu kanıtlanmıştır. Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapan Akhisar’da gezilecek yerlerin büyük bir kısmı tarihi yapılardan oluşmaktadır. Akhisar ilçe merkezinde yer alan Paşa Camii ve Hamamı, 1469 tarihinde Sarı Ahmet Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Evliye Çelebi’nin de eserlerinde yer verdiği Paşa Camii iki namazgaha sahip olmasıyla dikkat çekmektedir. Eski bir kiliseden camiye çevrilen Ulu Camii’nin yapım yılı tam olarak bilinmemektedir. Caminin kuzey ve güney duvarları günümüze hasarsız olarak gelmekle birlikte Türk ve Osmanlı taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biridir.
 
Arkeolojiye meraklıysanız Thyateira Antik Kenti’ni (Tepe Mezarlığı) ziyaret etmenizi öneririz. Akşehir, Thyateira kentinin üzerine kurulmuştur. Bölge antik çağda dokumacılığın merkezi olarak önemli bir konuma sahiptir. Tepe Mezarlığı adı ile anılan antik kentte yapılan kazılar sonrası ortaya çıkartılan tarihi eserleri görebilirsiniz. Akhisar tarihi yapıları kadar doğal güzellikleri ile de öne çıkmaktadır. Akhisar’a 56 kilometre uzaklıktaki Çağlak Deresi görülmesi gereken bir doğa harikasıdır. Özel aracınızla bir saatte kolaylıkla ulaşabileceğiniz Çağlak Deresi zeytin ve çam ağaçları ile kaplı bir mesire yeridir. Her yıl mayıs ayında bölgede düzenlenen Geleneksel Çağlak Festivali gösteriler ve konserler eşliğinde coşku dolu anlara sahne olmaktadır.
 
Akhisar’a bahar ve yaz aylarında yolunuz düştüğünde ziyaret etmenizi önerdiğimiz bir diğer yer Süleyman Çamlığı’dır. İlçe merkezine yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta bulunan Süleyman Çamlığı tertemiz ve serin havası ile yazın sıcaktan bunalanların uğrak noktalarından biridir. Şahankaya, Zeytinli Ova, Yılancık Kalesi, Akhisar Müzesi de ilçede gezilecek yerler arasındadır. 

Akhisar’da Ne Yenir? 

Akhisar’a geldiğinizde birbirinden lezzetli yemeklerin sizleri beklediğini unutmayın. Kulak çorbası, paça çorbası, bohça kebabı, kapama, sura, simit ekmeği, şevketi bostan, keşkek, katmer yöresel lezzetlerden sadece birkaçıdır. Akhisar denildiğinde akla ilk olarak Akhisar köftesi gelir. Özellikle şehirler arası yolculuklarda Akhisar’a mutlaka uğranarak meşhur köftesi tadılır.  Yüzde 100 dana etinden yapılan Akhisar köftesinin içine kıyma, soğan ve tuz eklenerek pide ile servis edilir. En lezzetli Akhisar köftesini deneyebileceğiniz adreslerden biri Can Köfte’dir. Gürlüoğlu, Köfteci Hünkar, Köfteci Akbaş’a da köfte ziyafeti için uğrayabilirsiniz. Tükiye’nin en büyük zeytinyağı üretim merkezi olan Akhisar’ın zeytin ve zeytinyağının da tadına bakmadan sakın dönmeyin. 

Akhisar’da Nerede Kalınır? 

Akhisar’da her bütçeye uygun konaklama imkanı bulunmaktadır. Fayton Otel, Palm City Akhisar, Seybils Otel, Tütün Otel en çok tercih edilen Akhisar otelleridir. Alişefik Öğretmenevi, Akhisar’da konaklamak isteyenler için bir diğer alternatiftir. Hükümet Binası’nın karşısında bulunan Akhisar Alişefik Öğretmenevi otobüs terminaline 1 kilometre uzaklıktadır. Akhisar otellerinde bir gecelik konaklama ücreti ortalama 100-180 TL arasında değişmektedir. Daha uygun fiyatlarda konaklamak isteyenler ilçedeki pansiyonları da tercih edebilirler.

Akhisar ile İlgili

Akhisar Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa