Çin Halk Cumhuriyeti’nde İklim ve Hava Durumu

china-overview-greatwall-large.jpg

Çin Halk Cumhuriyeti’nin farklı bölgelerinde Muson, Tropikal Savan, Çöl, Kurak ve Karasal olmak üzere pek çok iklim türü bulunur. Güney bölgelerinde muson ikliminin hâkim olduğu Çin Halk Cumhuriyeti’nde, özellikle kuzeybatı kesimlerinde sert kara iklimi hüküm sürer. Kış aylarında Orta Asya üzerinde bulunan soğuk, kuru ve yüksek basınçlı hava, karalardan denizlere doğru rüzgâra sebep olur. Yazın ise bu durum tam tersine meydana gelir. Ülkenin doğusu, özellikle yaz aylarında musonlar sebebiyle bol yağış alır. Batı kısımları ise yağış yönünden zayıftır. Kuzeybatıda senelik 50 metreküp civarında olan yağış ortalaması, güneydoğu kesimlerinde 3000 metreküp gibi çok yüksek bir rakamı bulur. Mayıs ve Ekim ayları arasında yağan yağmur, senelik miktarın yaklaşık yüzde 80’ini kapsar. Kuzey bölgelerinde temmuz ve ağustos ayları yağmur mevsimleridir.

Güneyde tropikal iklim sıcaklıkları hâkimken kuzeyde karasal iklime uygun sıcaklıklar görülür. Yaz aylarında kuzey ve güney bölgeleri hemen hemen aynı sıcaklığa sahiptir. Kışın ise sıcaklık farkı 35 derece gibi büyük bir rakama ulaşır. Kuzey bölgesi, kışın sert kara iklimi sebebiyle soğuk bir kış yaşarken, güneyde ılıman bir ekvatoral iklim hüküm sürer. Güneydoğuda uzun ve sıcak yazlar, özellikle Tibet ve Tsinghaiplatolarında ise çok uzun ve sert kışlar hüküm sürer. Burada yazlar kısa ve sıcak geçer.

İklim ve fiziki yapısının neticesi olarak doğu bölgeleri ormanlarla kaplı, batı ise çayırlık, geniş olarak da çöl bitkileri ile kaplıdır. Ormanların kapladığı alan, toplam yüzölçümün yüzde 10’u kadardır. Kuzeyde ise step ve çöl bitkileri görülür.