Dakka, Güneydoğu Asya’da bulunan Bangladeş’in başkenti ve en büyük şehridir. Merkezinde yaklaşık 10 milyon kişinin yaşadığı şehrin dışında kalan Dakka Metropolü’nde 20 milyona yakın insan yaşar. Bu yüzden dünyanın en kalabalık dördüncü şehri sayılmaktadır. 2025 yılı itibariyle Dakka nüfusunun 25 milyona çıkması öngörülmektedir. Dakka’da birçok dini ve etnik grup bir arada yaşadığı için ülkenin sahip olduğu kültürel mozaiğin bir özeti gibidir. Dakka’nın Babür İmparatorluğu’nda önemli bir yeri vardır zira burası imparatorluğunda da başkenti olmuştur. 1526-1858 yılları arasında hüküm süren imparatorluk yönetimi boyunca şehre birçok tasavvuf bahçesi, kabir, saray, sur ve özellikle çok sayıda cami inşa edilmiştir. Bu yüzdendir ki Dakka hala “camiler şehri” diye bilinir. Şehir ayrıca eski dönemlerde ipek yolunu kullanan tacirlerin konakladığı kervansarayları ile ünlüdür. Babür İmparatorluğu’nu yıktıktan sonra yaklaşık 100 yıl ülkeyi yöneten İngilizler, ülkenin hâkimiyetini 1947’de Hindistan’a bırakmış ve nihayet 1971’de Bangladeş, Hindistan ve Pakistan’a karşı verdiği savaşı kazanarak bağımsızlığını ilan edebilmiştir. Bangladeş 1990 yılından bu yana demokratik parlamenter sistem ile yönetilmektedir; ancak insan hakları alanında hala birçok ihlal yaşanır. Ayrıca uğradıkları ayrımcılık ve sosyal eşitsizlik yüzünden yılda yaklaşık 230 bin Hintin terk ettiği ülkede 30 yıl sonra hiç Hint kalmayacağı öngörülmektedir. Dakka, günümüzde Güneydoğu Asya’nın en önemli borsa ve ticaret merkezlerinden biridir. Şehir çok kalabalık olduğu için hem yer kaplamayan hem de trafiği rahatlatan en iyi şehir içi ulaşım aracı “bisiklet taksiler”dir. Şehirde 400 binden fazla bisiklet taksi vardır.
Dakka yılın büyük kısmında nemli tropikal savan ikliminin etkisi altındadır. Muson yağmurları mevsiminde yani mayıs-ekim ayları arasında sıcaklık ortalama 26 derecedir. Sene boyunca sıcaklık ortalama 19 derecedir. Ocak-mayıs ayları arasında 29 dereceye kadar çıkar. Dakka ve Bangladeş’in genelinde son zamanların en büyük problemi hava kirliliği ve sanayi atıklarıdır. Bunun yanı sıra aşırı betonlaşma ülkedeki sulak alanları tehdit etmektedir. Dakka’da en fakir kesim ile en refah içinde yaşayan kesimi bir arada görmek mümkündür. Bir yanda lüks oteller, restoranlar, alışveriş merkezleri ve varlıklı insanlar görürken bir yanda kir içinde ve sağlıksız beslenerek yaşamaya çalışan insanlar görürsünüz. İşsizlik oranının yüzde 23 olduğu Dakka’da kişi başı gelir 3.900 dolardır. 800 binden fazla insan sadece tekstil sektöründe çalışır. 2013 yılındaki yüzde 4,2 büyüme oranıyla Güneydoğu Asya şehirleri arasında en hızlı büyüyen şehirlerden biri Dakka olmuştur. Şehir, çok çeşitli yerli kabileler dışında birçok Avrupalı, Çinli, Koreli, Hint ve Nepalliye de ev sahipliği yapar. Bu sebeple şehirde İngilizce konuşan nüfus son zamanlarda artmıştır. Nüfusun çoğu Sünni olan Dakka’da sırayla Hindu, Hristiyan ve Budist inançları ağır basar. Ülkedeki İngiliz etkisi hala sürdüğünden en çok ilgi çeken spor dalları futbol ve krikettir. Dakkalılar neredeyse hiçbir kriket maçını kaçırmadan izler. Kalküta ve Venedik, Dakka’nın kardeş şehirleridir. Ülkenin en gelişmiş şehri olduğu için en iyi orta ve yükseköğrenim kurumları Dakka’da bulunmaktadır. T.C Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden, Dakka’ya gidecek vatandaşları ülkedeki yüksek nem oranının mikropları arttırdığına ve içme suyuna dikkat edilmesi gerektiğine dair uyarmaktadır. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Bangladeş’e gitmeden önce Hepatit A ve B, tifo, difteri, boğmaca, çocuk felci, kuduz, tetanos, kolera, menenjit ve Japon ensefaliti aşılarının olunmasını tavsiye etmektedir. Bordo pasaport hamillerinin ülkeye girişte vize ücreti ödemesi gerektiğini hatırlatırız. Dakka’ya gidecek turistlerin doğal afet risklerine ve siyasi problemler dolayısıyla yaşanabilecek sokak protestoları ve polis müdahalelerine karşı hazırlıklı olması gerekir. Sokağa çıkmadan önce televizyondan veya internetten o gün bir protesto olup olmadığına bakmanızı tavsiye ederiz. Son olarak kadın ve erkek turistlerin hem böcek sokmasına karşı hem de Müslüman mahallelerinde rahat gezebilmeleri için uzun ve kapalı giyinmesi tavsiyelerimiz arasındadır. Dakka dünyanın en kalabalık şehirlerinin başında geldiği için trafiğe hazırlıklı olmalısınız. Buradaki trafiği görünce İstanbul’daki trafik gözünüze çok masum görünecektir.
Dakka, 300 yıldır süren Hindu ve Bengal pazar geleneğiyle, kendine özgü ama bir o kadar da hint etkisiyle zenginleşmiş mutfağıyla, rengarenk kültürü ve festivalleriyle, sokaklarda adım başı “cha” yani sütlü ve şekerli Bengal çayı içebileceğiniz kahvehaneleriyle, rengarenk süslenmiş bisiklet taksileriyle, çevre il ve mahallelerden şehir merkezine gelen yolcuların sandallarla yanaştığı Buriganga Nehri ile sizleri bambaşka bir deneyim yaşamanız için beklememektedir.
Tanıtım Videosu : https://www.youtube.com/watch?v=wvKtKMZwBmY