Çok sayıda geleneksel ve dini festivalin gerçekleştiği Dakka turistlere ve genç nüfusa eğlence imkanı sunar. Bangladeş’te Müslüman Bengaller, Hindular ve Budistler gibi birçok etnik ve dini grup bir arada yaşadığı için kendilerine has kutlamaları ülkedeki mozaiğin ve renkliliğin bir göstergesidir. Dakka’da gerçekleşen festivallerin bazılarını sizin için derledik:
Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.
Pahela Falgun Bahar Bayramı (Şubat)
Bengal takvimine göre baharın ilk günüdür ve bugünde baharın gelişi kutlanır. Tüm Bengal halkı geleneksel kıyafetleri ve süsleriyle baharı karşılar. Falgun, Bengal takviminin 11. ayı ve bahar mevsiminin ilk ayıdır. Bahar mevsimi, Bengal takvimindeki 6 mevsimin “kralı” olarak addedilir. Tüm kadınlar “bashonti” yani sarı ve turuncu renkte elbiseler giyer. Erkekler de baharın şerefine rengarenk panjabilerini giyerler. Sabahın ilk ışığından itibaren gün boyu tüm Bangladeş’te olduğu gibi Dakka sokaklarında da şarkılar söylenir, şiirler okunur ve dans edilir. Bu kutlamaların organizasyonunda da Güzel Sanatlar Fakültesi başı çeker. Akşamüstüne doğru Rabindra Shorobor ve Bahadur Shah Park’taki karnaval ile kutlamalar devam eder.
Bengal Yeni Yılı Pahela Baishakh (Nisan)
Bengal takvimine göre, ülke, yeni yıla girmeyi kutlar. Pohela “ilk” demektir ve “ Baishakh” Bengal takviminin ilk ayıdır. Bir gün boyunca resmi tatil ilan edilir ve Bangladeş sokaklarında eğlenceler düzenlenir. Hindu geleneğinde de yeri olan Bengal yeni yılı Babür İmparatorluğu zamanında da kutlanırdı. Dakka’da yeni yıl eğlencesi şafak vaktinde başlar. 1989 yılından bu yana yeni yıl kutlamalarına dair en büyük organizasyonları Dakka Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi gerçekleştirmektedir. Güzel sanatlar öğrencileri eğlencelerde kullanılmak üzere çeşit çeşit maske ve kıyafet hazırlar. Her sene farklı bir tema işlenir. Sokaklardaki eğlencenin yanı sıra en lezzetli yemekler hazırlanır, kimi zaman güvercinler yarıştırılır kimi zaman nehirde bot yarışları düzenlenir.
Buddha Purnima (Mayıs)
Buddha Purnima, Budizm’in kurucusu Gautama Buda’nın doğum günüdür. Buda, günümüz Nepali’nde MÖ 563 yılında doğmuştur. Çin ay takvimine göre belirlenen doğum günü Miladi Takvim’e göre her yıl başka bir günde kutlanır. Buda’nın doğumu “Kurtuluş”u temsil eder. Asya ülkelerindeki tüm Budistler o gün, Buda’nın doğumunu kutlamak için festival düzenler. Dolayısıyla Dakka sokakları da renkli anlara sahne olur. Festival, Hindu takvimine göre dolunaya gelmesi sebebiyle Hintliler için de önem arz eder. Buda’nın babası kraldır; ancak Buda ömür boyu refah ve zenginlik içinde yaşamayı reddeder. Her daim alçakgönüllü ve maneviyatla dolu olmuştur. Budistler inançları gereği festival boyunca asgari düzeyde beslenir, dua eder, muhtaçlara yardımda bulunur ve sahip oldukları ne varsa çevreleriyle paylaşırlar.
Janmashtami (Ağustos)
Janmashtami, Hint mitolojisinde adı geçen Efendi Krishna’nın doğum günüdür. İnanışa göre Krishna, annesi ve babası şeytan Kangso’nun zindanlarındayken dünyaya gelir ve kötülüğe karşı direnişi temsil etmektedir. Krishna’nın dünya yozlaştığında düzeni yeniden kurmak için doğduğuna inanılır. Efendi gelir ve kötülüğü alt eder. Janmashtami gününde Dakka sokaklarından müzik sesleri yükselir ve Hindular Krishna’ya teşekkürlerini sunmak için yürüyüş yapar, dans eder ve eğlenir. Sevgi ve iyilik adına yapılan bu festivali görünce siz de katılmak isteyeceksiniz. Ne yazık ki son zamanlarda Bangladeş’teki sosyal ve siyasi sorunlar yüzünden Hintlerin ülkeyi akın akın terk etmesi bu renkliliğin eskisi gibi olmamasına sebep olmaktadır. Ancak ülkedeki mevcut Hintli nüfus geleneklerini devam ettiriyor.
Durga Puja Hindu Festivali (Eylül)
Durga Puja en büyük Hindu festivalidir. Hint mitolojisine göre Şeytan Mohishashur’a karşı Tanrıça Durga’nın gücünü temsil eder. Bu festivalle iyiliğin kötülüğe galip gelmesi kutsanır. Durga inanışa göre insanların yozlaşmasına sebep olan şeytanı öldürüp dünyadaki ve cennetteki barışı yeniden inşa etmiştir. Durga Puja festivali 5 gün sürer ve 5 gün boyunca Hint kadınlar başta olmak üzere herkes rengarenk giyinir. Hint kadınlar en özel geleneksel kıyafetlerini giyip süslenirler, geleneksel takılarını takarlar. 5 günün her birinin kendine has özellikleri vardır. Hintler bu kutlamalar için evlerini de özenle süsler. Bu festival yeni elbiseler almak, tatlı yemek ve eğlenmek için en güzel vesiledir. Herkes, eşi dostu, ailesiyle ve komşularıyla harika bir eğlence yaşar ve birbirlerine olan sevgilerini ifade ederler. Siz de turist olarak bu eğlencenin bir parçası olabilir ve daha önce görmediğiniz bir kültürle tanışabilirsiniz.