Bangladeş

Bangladeş Hakkında Temel Bilgiler

“Bengal’in Ülkesi” anlamına gelen Bangladeş,Güney Asya ülkesidir. Uzun yıllar İngiltere sömürgesi olarak yaşayan ülke, Hindu ve Budist geleneklerinin yanı sıra İslam kültürünün de bir araya geldiği kendine has bir yaşayışa sahiptir. 143,998 kilometrekarelik ülkede ekonomik problemler sürmekte olsa da, Bangladeş son yıllarda bu konuda önemli bir ivme kazanmıştır ve kendini geliştirmektedir.

bangladesh-11.jpg

Tropikal kumsalları ve zengin ormanlarıyla etkileyici bir doğaya sahip olan Bangladeş’te çok fazla sinek olduğu için gitmeden önleminizi almanızda fayda var.

 

Bangladeş ile İlgili

Bangladeş’e Nasıl Gidilir?

Bangladeş’e gitmenin en kolay biçimi havayoludur. Türkiye’den yılın her dönemi olmamakla birlikte aktarmasız uçuşlar mevcuttur. Bunun yanı sıra Bangladeş’e Hindistan üzerinden aktarmalı olarak gitmek de mümkündür. Bunun için önce Hindistan’a gidip sonrasında otobüsle Bangladeş’e geçebilirsiniz. Bangladeş bordo pasaport sahipleri dışındakilerden vize istememektedir. Ülkede kalış süresi ise 90 gündür

Bangladeş’e Ne Zaman Gidilir?

Sıcak tropikal ikliminin yaşandığı Bangladeş’e gitmek için en uygun zaman aralığı mayıs ve ekim ayları arasındaki dönemdir. En yüksek sıcaklıkların mart ortası ve mayıs aylarında yaşandığı Bangladeş’in en serin dönemi ise kasım ve erken mart arası aralıktır. Bangladeş’te sel ve deprem riski hayli yüksektir.
 

Bangladeş Kültürü

Bangladeş dini geleneklerine bağlı bir ülkedir. Fakat bu misafirperver olmadıkları anlamına gelmez. Yine de ülkeye gittiğinizde dikkatli olmanız gereken bir takım durumlar söz konusu. Mesela Bangladeş’te erkekler kadınlarla asla el sıkışmaz, onun yerine ellerini kalbine koyarak selam verirler. Ülke sınırları içinde yalnız başına araba kullanan bir kadın kolay kolay görülmez. Bangladeş’te bir insana ismiyle hitap etmek oldukça kaba karşılanır.

Bunun yanı sıra ülke halkına göre gülmek olgunlaşmadığınıza delalettir. Bu elbette asık suratlı olun demek değil ama ciddi bir ifade Bangladeşliler için yetişkin olduğunuza delalettir. Ayrıca Bangladeşliler için sol el kirlidir. Tuvalet alışkanlığı, ayakkabılarını çıkarırken kullanmaları gibi pek çok sebepten dolayı yemek yerken, birisiyle tokalaşırken ya da birine bir şey uzatırken asla sol ellerini kullanmazlar.

Bangladeş Mutfağı

Özellikle pirinç ve mercimeğin çokça kullanıldığı Bangladeş’in kıyı bölgelerinde yengeç karides oldukça popülerdir. Doğuya gittikçe kurutulmış balık, Hindistan cevizi ve ekşi krema soslar daha fazla kullanılmaya başlanır.

Devamını Oku

 Bangladeş'ten Alınacak Hediyelik Eşyalar

Bangladeş’ten dönerken yanınızda ülkenin kendine has dokuma ve işleme teknikleriyle yapılmış pek çok hediye getirebilirsiniz. El tezgâhlarında dokunan kumaşlar, renkleri ve desenleriyle oldukça ilgi çekicidir. Ayrıca ülkede ipek kumaşı ve baskılı hint elbiseleri de popülerdir.

Devamını Oku

Bangladeş’in Festivalleri

Bangladeş’te genelde dini festivaller düzenlenmektedir. Müslüman nüfusun ağırlıkta olduğu ülkede Ramazan ve Kurban bayramlarının yanı sıra Üç Aylar da kutlanır. Hint nüfusun en büyük festivali Durga Puja tanrıça Durga’ya adanmıştır. Ayın hareketine göre kutlanan festival, Bikram Sambat Takvimi’nde Ashwin ayına denk gelmektedir. Tanrıça Durga Puja’nın şeytani bufalo Manishashura’ya karşı zafer kazandığına inanılır. Bu yüzden 10 gün süren festival iyinin kötüyü yenmesi anlamını taşımaktadır. Festivalin son üç gününde nehre bunu sembolize eden figürler bırakan halk, festivalde kurban da kesmektedir. Budist nüfusun kutladığı en büyük festival ise her dolunayda düzenledikleri Purnima’dır.

Baharın ilk gününde ülkede PahelaFalgoonFestivali düzenlenmektedir. Hem hediyelerin verildiği, hem de ülke çapında renkli etkinliklerin düzenlendiği festivalde renkli elbiseler ve çiçeklerle caddelerde uzun kortejler oluşturur, dans eder ve şiirler okurlar.

Bangladeş’teki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· Yeni Yıl (1 Ocak),

· Uluslararası Anadil Günü (21 Şubat),

· Bağımsızlık Günü (26 Mart),

· Bangla Yeni Yılı (14 Nisan),

· İşçi Günü (1 Mayıs),

· Shab-e-Miraj (5 Mayıs),

· Buddha Purnima (21 Mayıs),

· Ulusal Devrim & Dayanışma Günü (7 Kasım),

· Zafer Günü (16 Kasım),

Bangladeş’de İklim ve Hava Durumu

Bangladeş’te subtropikal muson iklimi görülür. Yılda altı mevsimin yaşandığı ülkede kış aralık ve ocak aylarında, bahar şubat ve mart aylarında, yaz nisan ve mayıs aylarında, muson haziran ve temmuz aylarında, sonbahar ağustos ve eylül aylarında, son olarak geç sonbahar ise ekim ve kasımda yaşanmaktadır. Ortalama sıcaklığın kışları 9-29 derece arasında seyrettiği ülkede yaz aylarında sıcaklıklar 34 dereceye kadar çıkabilmektedir. 

Bangladeş’in Kısa Tarihi

Animist, Budist ve Hint imparatorlukları geleneğinden gelen Bangladeş 8. yüzyılda Paharpur’da kurulmuştur. 12. yüzyılla beraber İslam etkisine giren ülkeyi ticaret amaçlı ziyarete gelen Sufi misyonerler sonradan Müslüman ordularını bu topraklara göndermiştir. 1757’de British East India Company’nin Bengal’i kazanmasıyla Bengal, Hint ve Müslüman nüfus arasında bölünmüştür.

1905’te İngiltere kolonilerine karşı ayaklanmanın ardından 1947’de ikiye ayrılmıştır. Ağırlıklı olarak Hintlilerin olduğu Batı Bengal ve ağırlıklı olarak Müslümanların olduğu Doğu Bengal, diğer adıyla Doğu Pakistan, bu dönemde ortaya çıkmıştır. Resmi olarak 17 Kasım 1971’de bağımsızlığını kazansa da zayıf bir hükümete sahip olan ülke demokrasisini 1991’de yeniden inşa etmiştir. Tsunami ve su taşkınları gibi pek çok doğal afetle mücadele eden ülke iklim değişikliğinden çok hızlı etkilenmektedir.

Bangladeş Ekonomisi

IMF’nin hazırladığı 2016 raporlarına göre Bangladeş, dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisidir. Başkent Dakka’nın refah seviyesi en yüksek şehir olduğu ülkede Chiattagong Bölgesi en büyük ihracat merkezidir. Zenginliğinin kaynağını yüksek oranda tarımdan alan ülkede pirinç, hint keneviri, darı ve sebze üretimi büyük öneme sahiptir. Son yıllarda özellikle kadınlar için pek çok iş sahasının yaratmaya çabalayan Bangladeş’in yıllık gelirinde büyük paya sahip bir diğer alan ise hazır giyim sektörüdür.

1990’larda özellikle kadınlardan oluşan 1,5 milyon civarında insanın istihdamını sağlayan Bangladeş, deri ve spor ayakkabı üretiminde önemli bir role sahiptir. Gemi yapımı konusunda da büyük potansiyele sahip ülke Çin, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerle karşılaştırılmaktadır.

 Bangladeş'te Din ve İnanç

Bangladeş’in nüfusunun yüzde 90’ını Müslümanlar oluşturmaktadır. %9 oranında Hindu’nun yaşadığı ülkede Budist ve Hristiyan azınlığın oranı %1 civarındadır. Dinin gündelik hayat üzerinde fazlaca etkisi olduğu Bangladeş’te İslam, 1988 yılında resmi din ilan edilmiştir.  
 

Bangladeş’te Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

DAKKA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: House No: 7 Road No:2 Baridhara - Dhaka-1212

Telefon: +880 2 984 35 36; +880 2 984 21 98

Faks: +880 2 984 38 73

[email protected]

http://dakka.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Bütün Bangladeş ve Butan Krallığı

Bangladeş’te Konuşulan Diller

Bangladeş’in resmi dili Bengalce’dir. Bunun yanı sıra ülkede İngilizce de çok yaygın şekilde konuşulmaktadır. Özellikle hükümet işlerini yürütmede ve ticarette İngilizce kullanılır. Ayrıca çok yaygın olmamakla birlikte kendi topluluklarının dilini konuşmakta olan azınlıklar da ülkede mevcuttur. 

Bangladeş Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 19oC
    • Şub 22oC
    • Mar 26oC
    • Nis 28oC
    • May 29oC
    • Haz 28oC
    • Tem 28oC
    • Agu 28oC
    • Eyl 28oC
    • Eki 27oC
    • Kas 23oC
    • Ara 20oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 168.957.745 Dili: Bengalce Para Birimi: Taka İklim: Tropikal İklim Big Mac Index: