Raşnov Citadel / Raşnov Kalesi

rasnov.jpg

Raşnov, Braşov ve Bran arasında kalıyor. Zaten Bran’a giderken buradan geçecek ve kaleyi göreceksiniz. Uzaktan bakıldığında çok heybetli gözüken kaleyi gezmek için toplu taşıma da kullanabilirsiniz.

Kale hizasında bir durakta indikten sonra yaklaşık 2 kilometre yürüyüş yapmanız gerekecek ardından kalenin önüne geleceksiniz. Buradan kaleye yürüyerek ya da aşağıda bulunan traktör ile çıkılabiliyor. Traktörle kişi başı 4 Lei (2.50 TL) ödeyerek kaleye 5 dakika içerisinde çıkabilirsiniz. Kaleye giriş ücreti ise 10 Lei (7 TL).

Raşnov Kalesi’nin ilk olarak yapıldığı tarih bilinmiyor ancak 14. yüzyılda (1331 civarı) yazılan belgelerde adı geçiyormuş. Yapılış ve kullanım amacı o dönemde kale civarında yaşayan halkın herhangi bir saldırı durumunda kaleye sığınmalarını sağlayarak, hem halkı hem de şehri korumakmış. İçerisinde de gözetleme kuleleri ve top atışı için yapılan oyuklar bulunmakta. Halk zor durumda kalarak kaleye sığındığında hayatlarını devam ettirebilmeleri için kale içerisine evler, okullar, hastane ve kilise de yapılmış.

Kale yüksek bir tepede kurulduğu için en büyük sorun yaşanan su sıkıntısıymış. Yani kalenin su ihtiyacını karşılamak için sürekli aşağıya inilip, buradan kaleye su taşınırmış. Kuşatma dönemlerinde ise epey sıkıntılar yaşanırmış. Bu konuda kaleyle ilgili bir efsane bulunuyor. 1623 yılında, kalenin idaresinden sorumlu I. Gheorghe Rakoczi’ye iki Osmanlı askeri esir düşmüş ve burada bir zindana atılmışlar.

rasnov-1.jpg

Rakoczi’nin askerleri serbest bırakmaya niyeti olmadığı için “eğer bu kale içerisinden su çıkarırsanız, özgürlüğünüze kavuşursunuz” demiş. Askerler böyle yüksek bir tepeyi kazarak su çıkaramayacaklarını söylemişler ancak ömür boyu burada esir olarak kalacakları için başka çareleri de yokmuş ve teklifi kabul ederek kazmaya başlamışlar. İlk başlarda toprağı kazdıkları için hızlı ilerlemişler ancak kayalara geldikleri zaman işleri oldukça zorlaşmış.

Aradan aylar, hatta yıllar geçmiş ve iki asker yılmayarak kazmaya devam devam etmişler. Her yıl 7 metre kazmışlar. İlk kazmayı vurmanın ardından tam 17 sene geçmiş ve sonunda iki asker burada 146 metre derinliğinde su çıkarmayı başarmışlar. Ardından Rakoczi’ye giderek haber vermişler. Su sıkıntısı çekilen kalenin altından çıkarılan bu su tüm sıkıntıları gidermiş ancak Rakoczi iki Osmanlı askerini serbest bırakmamış. Her ne kadar akıbetleri belli olmasa da, kale içerisinde iki adet iskelet bulunuyor ve bunların iki Osmanlı askerine ait olduğu düşünülmekte. Kuyu ise halen orada.

Raşnov Kalesi, Osmanlı tarafından fethedildikten sonra bu bölgede yerli halk yaşadığı ve içerisinde ibadet yeri (kilise) olduğu için karışılmamış ve halk özgürce yaşamaya devam etmiş.

Şu an surları, kapıları ve gözetleme kuleleri haricinde içerisinde bulunan evler yıkılmış durumda. Çok yüksekte kurulduğu için panoramik bir manzaraya sahip. Yolunuz düşer ve zamanınız olursa gitmenizi tavsiye ederiz