- 1 view
Dikili Merdivenli köyü yakınlarında yer alan Karagöl, ekolojik turizmin önemli unsurlarından biridir. Volkanik olaylar neticesinde oluşmuş bir krater gölü olma özelliğini taşır. Zaten Karagöl, volkanik bir oluşum olan Karadağ’ın üzerinde yer almaktadır. Araçlarla ulaşımın olmadığı bölgeye doğa yürüyüşü ile ulaşılabilir. Tabii araçların ulaşmaması da bölgenin el değmemiş ve doğası bozulmamış biçimde bugünlere gelmesine bir nedendir. Dikili, gerçekten doğa konusunda oldukça cömert olmasıyla göze çarpıyor. Zengin bitki çeşitliliği, volkanik kaya ve taş parçaları arasından geçerek yine volkanik oluşumlar sonucu oluşmuş bu gölü seyrederek huzur dolabilirsiniz. Eğer bu bölgeye gidecekseniz yanınıza yeterince gıda ve su alarak çıkın ve yine bir kişiyi planınızla ilgili mutlaka bilgilendirmeyi unutmayın.
Karagöl Hakkında Bilgi
Karagöl, İzmir‘in şehir gürültüsünden ve karmaşasından kaçmak, dingin bir gün geçirmek için tercih edebileceğiniz bir krater gölüdür. Toplamda 35 dekarlık su yüzeyine sahip olan bu göl tektonik yer hareketleri sonucu oluşmuştur. Küçük, dairesel ve güzel manzaralı gölün çevresi çam ormanları ile bezelidir. Gölü de kapsayan bir tabiat parkı içinde doğa yürüyüşü, piknik, mangal, fotoğraf çekimi, göl turu ve farklı aktiviteler düzenleyerek keyif dolu bir gün geçirebilirsiniz. Çevrenin bir tablo gibi güzel olması sebebiyle düğün gibi pek çok özel anların fonu olan Karagöl‘de aynı zamanda dağdan gelen doğal suyun tadına da bakabilirsiniz. Piknik için gidecek olursanız yanınızda su taşımak yerine, tertemiz ve mineraller bakımından zengin olan bu sudan faydalanabilirsiniz. Hatta bir kaç şişe götürerek buradan su alabilirsiniz. Göl kenarında huzur dolu bir gün geçirirken göldeki ördeklere de yemek vermeyi unutmayın. İlginizi çekerse gölde balık da tutabiliyorsunuz. İzmir’e yukarıdan bir bakış ve sakin bir gün için efsanelere konu olan Karagöl’ü gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Karagöl Efsanesi
Karagöl hem mitolojide hem de Anadolu’da efsanelere konu olmuş bir doğal güzellik olarak karşımıza çıkıyor. Burası mitolojideki Tantalos Gölü olarak biliniyor. M.Ö. 600 yıllarında yaşadığı rivayet edilen Tantalos, mitolojiye göre Zeus ve insan olan Pluton’un çocuğudur. İzmirli Kral Tantalos, Manisa Spil dağında Frigya halkı ile bir arada yaşardı. Tanrıların sofrasına oturabilen tek ölümlü olan Tantalos, Olimpos tanrılarının gazabına uğradı. Anadolu tanrıçası Kibele’ye inandığı için küçük Tantalos’a Zeus tarafından ebedi açlık ve susuzluk cezası verildi. Bu ceza dünyanın her yerinde Tantalos işkencesi olarak bilindi. Mitolojiye göre Tantalos, Spil dağında bir yere atılarak bu cezaya çarptırıldı. Burada oluşan yarık daha sonra göl haline gelerek “Tantalos Gölü” oldu. İşte bu göl şimdilerde Karagöl olarak anılan göldür.
Anadolu’daki rivayete göre ise, Karagöl‘de yaşayan bir çoban bir ağanın kızına aşık olur. Ağa, evlenebilmeleri için çobana içi açılabilen bir baston verir. İçine altın doldurmasını şart koşar. Çoban kabul eder ve çalışarak bastonun içine altın koyar. Baston bir gün tamamen dolar. Çoban göl kenarında koyunlarını otlatırken koyunlarından birini göl kenarından alamaz. Onu gölün yanından kaçırmak için bastonu fırlatır. Baston göle düşer ve derinliklerinde kaybolur. İstediğini alamayan ağa da duruma kızarak kızını çobana vermez. Duruma çok üzülen çoban yıllarca bu acıyla yaşar. Bir gün çarşıda gezerken kendi bastonuna benzeyen bir baston satıldığını görür. Emin olmak için satın alır ve içini açar. İçi altın dolu baston yıllar önce göle düşürdüğü bastonudur. Fakat olan olmuştur. Çoban da tekrar gölün kenarına gelerek hem bastonu hem altınları göle döker.
Karagöl-İzmir Piknik Alanı
Karagöl’e gittiğiniz zaman göl kenarında piknik için elverişli olan ahşap masalara rastlayabilirsiniz. Bu alanda ister piknik ister mangal yapabilirsiniz. Ayrıca ortamın tadını çıkarmak için yeme-içmeyle fazla zaman kaybetmek istemiyorsanız göl alanında restoranın da olduğunu belirtelim. Restoranda köy kahvaltısı ve yöresel yemek çeşitlerini bulabilirsiniz. Alanda kır gazinosu, büfe, piknik üniteleri bulunuyor.
Karagöl-İzmir Kamp
Karagöl’e doğayla iç içe zaman geçirmek için gidiyorsanız bunu bir tatil haline getirip geçireceğiniz zamanı uzatabilirsiniz. Kısa tatil kaçamakları için gayet uygun bir yer olan tabiat parkında çadırlı kamp ve karavan alanı da mavcut. Burada çadır yeri kiralama 34 TL. Civarda otel olanağı bulunmadığı için çadırınızı ve uyku tulumunuzu alarak doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
Karagöl-İzmir Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Ziyaret saatleri ile ilgili bir kısıtlama bulunmuyor. İstediğiniz her an Karagöl’ü ziyaret edebilirsiniz.
İzmir Karagöl Nasıl Gidilir?
Toplu taşıma: Karagöl’e gidiş için toplu taşıma ile ulaşım mevcut değil.
Otomobil: Özel aracınızla gitmek ulaşım için en uygun ve pratik seçenek olarak karşınıza çıkıyor. Tabiat parkın İzmir’in Karşıyaka ilçesine olan uzaklığı yaklaşık 25 kilometredir. İzmir’den Karagöl’e Karşıyaka tarafından ulaşım sağlayabilirsiniz. Öncelikle Yeni Girne Bulvarı’nın hemen bitimindeki Yamanlar Koleji’ne doğru gitmeniz gerekiyor. Buraya ulaştıktan sonra düz devam ederek önünüze çıkan çiftlik hayvanlarının bulunduğu bir alandan devam edebilirsiniz. Daha sonra virajlı bir yoldan Yamanlar Dağı’na doğru ilerleyebilirsiniz. Bu yolu geçtikten sonra doğa içerisindeki Karagöl’e varmış oluyorsunuz.
Karagöl-İzmir İletişim
Web: www.karagol.gen.tr