Akseki'nin düğmeli evleri restore ediliyor

Antalya’nın 150 kilometre uzağında Akseki ilçesinde bulunan “düğmeli evlerKültür ve Turizm Bakanlığı'nın başlattığı tarihi evlerin aslına uygun restore edilmesi ve gelecek nesillere taşınması çalışması kapsamında restore edilecek. Restorasyon çalışmaları için 690.000 Türk lirası harcanacak.

Akseki’de bulunan “düğmeli evler” mimari tarzlarından dolayı bu şekilde adlandırılıyor. Bu evlerin turizme kazandırılmasına için aslına uygun restore etme çalışmaları sürüyor. Özellikle fotoğraf çekmeyi seven turistlerin sıkça ziyaret ettiği düğmeli evler, her geçen sene daha da popüler oluyor. Turistlerin ilgi odağı 350 yıllık tarihe sahip düğmeli evler restorasyon çalışmalarından sonra tekrardan turizme kazandırılacak. En son alınan bilgilerer göre Akseki’de bulunan düğmeli evleri her yıl 50 bin turist ziyaret ediyor
 
Akseki ile bazı köylerindeki geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtan kendine has düğmeli evlerin yöre halkı tarafından bu şekilde adlandırılma sebebi ise inşa edilirken sedir katran ağacından kesilen ahşabın birbirinin içine kenetlenecek şekilde iskelet olarak kullanılıp, binayı taş yığarak, herhangi bir harç veya çimento gibi malzeme kullanmadan yapılmış olması. İskeletin dışarda kalan kısımları da düğme gibi gözüktüğü için adına düğmeli evler deniyor.
 
Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Sarıhacılar Mahallesi'nde bulunan düğmeli evlerin aslına uygun restore edilmesinin çok önemli olduğunu aktardı.

Açıklamasında Akseki kültürünü tanıtmak ve alternatif turizme katkıda bulunmak için çalışmalara hız verdiklerini bildiren Akseki Belediye Başkanı, ilçe kültürünün en önemli özelliklerinden birini düğmeli evlerin oluşturduğuna dikkati çekti.

Önceden başlayan restorasyon işlemlerinin hızlandığını belirten Mustafa İsmet Uysal, "Bugüne kadar 16 yapının restorasyon çalışmaları tamamlandı. Altı ev için çalışmalar başladı. Düğmeli evler yeniden ayağa kaldırılıyor. Altı evin restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığı hibe desteği verdi. Valiliğin verdiği destekle Sarıhacılar Mahallesi'nde projelerimiz devam ediyor. Desteklerle düğmeli evler turizme kazandırılacak." diye ekledi.
 
2016 senesinin aralık ayı başında Antalya'nın Akseki İlçesi Kaymakamlığı görevinden Şalpazarı Kaymakamlığı'na atanan Murat Beşikçi, daha önceki bir açıklamasında düğme olarak adlandırılan kısımların inşa işlemi sırasında iskele görevi yaptığını vurgulayıp yaklaşık 500 düğmeli ev bulunduğunu belirterek eklemişti:
"Düğmeli evler, tecilli ve koruma altında. Bu evlerin yer aldığı birçok mahalle sit alanı ilan edilmiş. Düğmeli evlerin restorasyonu çalışmalarına son dönemde hız verildi. Kamuya ait düğmeli evlerden bir kısmı her sene Antalya Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı'ndan temin edilen ödeneklerle restore edilerek yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuluyor. Özel mülkiyet olan düğmeli evler ise Kültür ve Turizm Bakanlığının teşvik ve hibe kredileriyle vatandaşların talepleri doğrultusunda restore edilerek turizme kazandırılıyor. Daha önce 10 yılda gelen 50 bin turisti, düğmeli evlerin restore edilmesine başlanmasıyla her yıl ağırlamaya başladık."
 
Ödemeleri Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü işbirliğinde yapılacak olan 11 tarihi evin dışında, 2018 ve 2019 yılları içinde hibe yardımlarının benzer durumdaki diğer tarihi evler için de geçerli olacağı belirtildi.