Roma'da 2 Bin Yıllık Dionysos Başı Bulundu

İtalya´nın başkenti Roma´da yürütülen kazı çalışmaları sırasında 2000 yıllık bir Dionysos başına rastlandı. Roma Belediye Başkanı'na göre 2000 yıldır toprak altında bulunan tarihi eserin günümüze kadar sapasağlam korunmuş olması neredeyse bir mucize. Roma forumunda yürütülmekte olan çalışmalar sırasında bulunan Dionysos başının bir zamanlar mermerden yapılma büyük bir heykelin baş kısmı olduğu tahmin ediliyor. 


"Heykel Başı Sapasağlam"

Belediye Başkanı, aynı zamanda Roma'nın her geçen gün yeni buluntularla insanları şaşırttığını da kaydetti. Heykelin gözlerindeki oyuklar, heykelin 2000 yıl önce nasıl bir görüntüye sahip olduğuna dair de önemli ipuçları vermekte. Roma arkeoloji müzeleri direktörünün yaptığı açıklamalara göre bulunan heykel kafasının göz kısımlarında bir zamanlar büyük olasılıkla camlar ve değerli taşlar bulunuyordu. İtalyan müzeler direktörü Claudio Parisi Presicce, heykelin Roma İmparatorluğu´nun ilk yüzyılında yapılmış olduğu kanaatinde.

"Zarif ve Kadınsı Hatlara Sahip"

Arkeologlara bu buluntunun bir Dionysos temsili olduğunu düşündüren ise, yine heykelin fiziksel özellikleri. Arkeologlar, mermerden yapılma heykel başının genç, kadınsı ve zarif yüz hatlarına sahip olmasından yola çıkarak heykelin bir Dionysos temsili olma ihtimaline ağırlık veriyorlar. Çünkü bu özellikler, tam da mitolojik tasvirlerde ve bugüne kadar bulunmuş heykellerle Dionysos'a atfedilen özellikler. 

Duvar Kazısı Yapıyorlardı

Roma İmparatorluğu'ndan kalma tarihi eserin 2000 yıllık olduğu tespit edildi.  Kolezyum Arkeolojik Parkı'nın açıklamalarına göre arkeologlar, bu beyaz mermerden heykel kafasını toprağın altında buldukları sırada, geç Orta Çağ döneminden kalma bir duvarla ilgili kazı çalışmaları yürütüyorlardı.

Yetkililer, heykelin duvarın içine inşa edildiğini ve Orta Çağ'da sıklıkla gözlemlendiği üzere daha sonra inşaat malzemesi olarak kullanıldığını ifade ediyorlar. Yerden çıkarıldığında ise güzelliğiyle oldukça çapıcı bir arkeolojik buluntu olarak dünya kültür mirasına bir katkı sağladı.

Heykel, tüm meraklı ziyaretçilerin görmesi için temizlendikten sonra sergiye çıkarılacak. 

Dionysos, Şarap Tanrısı

Şarap, üzüm yetiştiriciliği, doğurganlık ve dans tanrısı olan Dionysos, aynı zamanda bolluğu ve tiyatroyu da temsil ediyor. Dionysos'a dair en yaygın inanış, Zeus'un ölümlü Semele'den oğlu olduğu yönünde. Öte yandan, Dionysos'un annesinin hasat tanrıçası Demeter ya da Persefon olduğuna dair mitolojiye ilişkin görüşler de mevcut. 

Kibar karakteri ile nam salmış olan şarap tanrısı, aynı zamanda gerektiğinde acımasız olmasıyla da biliniyor. Dionysos, ayrıca Girit Prensesi Ariadne'yi kurtaran tanrı olmasıyla da mitolojide önemli bir yere sahip.

 

Anadolulu Bir Tanrı

Olimpos Dağı'nın ve tüm tanrıların kralı Zeus'un oğlu Dionysos, bizimle de coğrafi akrabalığı bulunan bir mitolojik karakter. Roma mitolojisinde Bacchus diye de bilinen bu tanrı, Thebes doğumlu. Thebes ise bugün Denizli'nin Çalkarası gibi üzümleriyle de ünlü olan Çal bölgesinin Antik Roma dönemindeki adı. Çal doğumlu Dionysos, Bekilli'de de hayatını geçirmiş. Yani Olimpos Dağı'nın 12 tanrısından biri olan Dionysos, Anadolu - Güney Ege topraklarından geliyor.