Esenyurt
Esenyurt Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Esenyurt, İstanbul’un bir ilçesidir. Önceden İstanbul’un Büyükçekmece ilçesinin bir semti olan, 1989 yılından beri kenti belediyesine sahip olan Esenyurt; 2008 yılında Kıraç beldesi ile birleştirilerek ilçe statüsü kazanmıştır. İlçe, son yıllarda konut yapımında artan faaliyetlerden dolayı gelişimin bir parçası olmuştur. Bu yapılaşmalar dâhilinde birçok park ve kültür merkezi inşa edilmiştir. Esenyurt’ta yeni yapılmış olan konutların İstanbul merkezine göre daha uygun fiyatlı olmasından dolayı, Esenyurt popüler bir yerleşim bölgesi haline gelmiştir. İlçede bulunan birçok alışveriş merkezi, halkın alışveriş alışkanlıklarını sokaklardaki dükkânlardan büyük merkezlere çekmiştir. Bölgede çıkarılan termal sular ise ülke çapındaki en kaliteli jeotermal özelliklere sahiptir.
Esenyurt’ta yerleşim 19. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Ekrem Ömer Paşa’ya ait olan çiftlik üzerine kurulan yerleşim, hissedarlardan biri olan Eşkinozgiller’den dolayı Eşkinoz adını almıştır. 1920 ile 1938 arasında Romanya ve Bulgaristan’dan insanlar Eşkinoz’a göç etmiştir. Günümüzde ise ülke içindeki Kars, Erzurum, Ardahan ve Artvin şehirlerinden göç faaliyetleri gerçekleşmiştir. Romanyalı ve Bulgar göçmenlerin yaşadığı Merkez Mahallesi ve çingenelerin yaşadığı ilk yerleşim mevkii olan Köyiçi, Esenyurt’un en eski yerleşim noktalarıdır.
Esenyurt Nerededir?
Esenyurt, Türkiye’nin İstanbul Metropoliten alanının sınırları içinde, Marmara Bölgesi’nin Trakya alt bölgesinde konumlanmaktadır. İlçenin doğusunda; Küçükçekmece Gölü ve yerleşkesi, batısında; TEM-D.100 bağlantı yolu ve Büyükçekmece, kuzeyinde; Hoşdere-Kınalı-Trakya Otoyolu, güneyinde ise D 100 (E-5) karayolu bulunmaktadır. 57 kilometrekarelik bir alana yayılmış olan Esenyurt, doğusunda Avcılar ilçesi, batısında Büyükçekmece ilçesi, kuzeyinde Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri, güneyinde ise Beylikdüzü ilçesi ile sınıra sahiptir.
Esenyurt’a Nasıl Gidilir?
Esenyurt’a ulaşmanın birçok yolu vardır. İlçe, İstanbul Atatürk Havalimanı’na 22 kilometre mesafededir. Havalimanı, dünyanın ve ülkenin birçok büyük şehriyle direkt bağlantıya sahiptir. Havalimanı’ndan Esenyurt’a ulaşmak taksi ile ortalama 30 dakika sürmektedir. Ayrıca havalimanından hareket eden servisler de kullanılabilir. Toplu taşıma ile ulaşım ise metro ve otobüs kullanarak sağlanabilir. Atatürk Havalimanı-Yenikapı metro hattı kullanılarak Aksaray’dan otobüse binilebilir. Bir başka seçenek olarak ise Yenikapı’dan Hacıosman metrosuna aktarma yapılıp, Taksim’den kalkan ve Esenyurt’tan geçen otobüs hatları tercih edilebilir.
Esenyurt’a otobüs ile ulaşmanın birçok yolu vardır. İlçe, Esenler’de bulunan otobüs terminaline 26 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Otogar, Türkiye’nin birçok şehriyle bağlantıya sahiptir.
Şehir içi ulaşımda ise Esenyurt’un birçok ilçeyle otobüs bağlantısı bulunmaktadır. Taksim, Bakırköy, Avcılar, Beylikdüzü, Yenibosna, Aksaray, Söğütlüçeşme ve Mecidiyeköy, Esenyurt ile otobüs vasıtasıyla bağlantılı olan noktalardan birkaçıdır.
Esenyurt’ta Yapılacaklar
Termal su kaynakları bakımından zengin olan Esenyurt, şifa bulmak için ziyaret edilebilecek bir yerdir. Atatürk Mahallesi Termal Tesisi ve Saadetdere Termal Tesisi ilçede yer alan tesislerdir. Jeotermal kaynak suyunun derinliğinin 4000 metreye kadar varması ve suların mineral bakımından çok zengin olması, buradan çıkarılan suyu Türkiye’nin en kaliteli jeotermal suyu kılmaktadır. Kaynaktaki sıcaklığı 54 derece olan su, yüzeye 49 derece olarak yansıtılmaktadır. Sondaj derinliği, 1.150 metredir. İstanbul gibi oldukça büyük bir şehirde bu şekilde şifalı bir imkânın bulunması ilgiyle karşılanmaktadır. Suyun iyi geldiği rahatsızlıklar arasında deri hastalıkları, romatizma, bel ve boyun fıtıkları, kas hastalıkları, nörolojik hastalıklar, uykusuzluk, asabiyet, fiziksel ve ruhsal yorgunluk, unutkanlık, kronik rahatsızlıklar ve kadın hastalıkları sayılabilir. Tesisler 1 saat 15 dakikalık seanslar halinde hizmet vermektedir. Günde 5 seans gerçekleştirilmekte ve her birine 44 ile 60 kişi arasında ziyaretçi alınmaktadır.