Jinka Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Etiyopya’nın güneyinde ve Tama Ovaları’nın kuzeyindeki tepelerde konumlanan Jinka, ülkenin en bilinen ve en çok ziyaretçi çeken pazar kasabalarından biri. Yeşil çim düzlükler ve çamurlu tepelerin üzerine kurulmuş Jinka’nın pazarlarında Etiyopya kültürünün ilginç ögelerinden tutun da kabilelerin kendilerine has el sanatlarının en güzel örneklerini bulabiliyorsunuz. Jinka’da en gösterişli pazarlar ise Cumartesigünleri kuruluyor. Diğer günlerde de gerek hediyelik eşyalar alabileceğiniz gerekse gündelik ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz daha küçük çaplı pazarlar bulabiliyorsunuz.

Etiyopya’nın bu bölgesinde birbirinden bağımsız ve kendine has özellikler taşıyan 16 farklı kabile bulunuyor. Farklı kültürleri bünyesinde barındıran Jinka, ülkedeki farklı etnik grupların merkezi olarak da biliniyor. Öte yandan bu özelliği ile dünyaca ünlü tur rehberlerinin de dikkatini çekmeyi başaran Jinka, sık sık kültürel turların düzenlendiği bir kasaba olarak da ön plana çıkıyor.

Almanya tarafından finanse edilen Güney Omo Araştırma Merkezi ve Müzesi’nin yanında bir de uçak pistine ev sahipliği yapan Jinka’da posta servisleri ise yalnızca bir ana şube tarafından sağlanıyor. Bu küçük kasabada günümüzde elektrik ve telefon servislerinden kesintisiz bir biçimde yararlanmak mümkün. Şehrin yakınlarındaki bir cazibe merkezi olarak nitelendirebileceğimiz Mago Milli Parkı’na ise asfalt yollarla yapacağınız 40 kilometrelik bir yolculuk sonucunda ulaşabiliyorsunuz.

1996 yılında Jinka’da yer alan bir yerel klinik, çeşitli yatırımlar ve destekler sayesinde bölgenin ilk hastanesi haline gelmiş. Diğer yandan Güney Milletler, Uluslar ve Halklar Bölgesi’nin Finans ve Ekonomik Kalkınma Bürosu’na göre; 2003 yılından beri Jinka’da dijital telefon erişimi, posta servisi ve bir bankaya ulaşmak da mümkün. Elektrik üretimleri her ne kadar jeneratörler sayesinde sağlansa da Mayıs 2009’dan bu yana alınan ek jeneratörler sayesinde günün neredeyse 24 saatinde bu imkânlardan faydalanabiliyorsunuz.

2005 yılında Merkezi İstatistik Kurumu’ndan alınan bilgiler; Jinka’nın tahmini toplam nüfusunun 23 bin kişi dolaylarında olduğunu ve bunların yaklaşık 12 bin kadarının erkek, 11 bin kadarının ise kadın olduğunu gösteriyor. Kabileler arasında düzenli bir nüfus sayımı yapılamaması sebebiyle ise güncel verilere ulaşılamıyor.


 

Ne Zaman Gidilir?

Jinka Ekvator çizgisine oldukça yakın bir yerde konumlandığı için sıcaklıklar yılın 12 ayında da pek düşmüyor. Fakat kırsal bir bölge olması sebebiyle gece ve gündüz arasındaki sıcaklıklar kış aylarında biraz artabiliyor. Yıllık ortalama hava sıcaklığının 30 derece olduğu Jinka’ya yağışların daha az olduğu bahar aylarında bir gezi düzenlemek daha akıllıca bir hareket zira Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında neredeyse her gün yağmur yağıyor ve sıcaklıklar yağışlara bağlı bir şekilde düşebiliyor. Öte yandan yörenin kendine özgü bir festivali bulunmuyor. Fakat gezisini Jinka ile sınırlandırmayan ve Etiyopya’yı da gezmek isteyenler için her yıl 20 Ocak’ta Etiyopya’da düzenlenen ve İsa’nın vaftiz edilişinin yıldönümünü anmak için kutlanan Timket Festivali’ni görmek adına Ocak ayının ikinci yarısında Jinka’ya düzenlenecek geziler daha mantıklı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. 18 Kasım’da Etiyopya’da düzenlenen Büyük Koşu ise spor yapmayı ve açık hava etkinliklerini sevenler için uygun bir tarih. 25 bin koşucunun bir araya gelerek yaptığı yarışın yanında stand-up gösterileri yapanlar ve şarkı söyleyenler ile bu festival bir görsel şölen olarak karşımıza çıkıyor. 1600 yıldır 28 Eylül tarihinde gerçekleşen ve Helen’in doğru haçı bulması efsanesine dayanan Meskel, yine Etiyopya’da düzenlenen bir festival.  Haç anlamına gelen Meskel Festivali’nin düzenlendiği 28 Eylül tarihinde bütün şehir meskel adı verilen, yöreye özgü bir papatya ile donatılıyor.

Jinka’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Jinka’ya direkt olarak gidebileceğiniz herhangi bir uçak bulunmuyor. Jinka’ya gitmek için öncelikle Etiyopya gitmekgerekiyor. Yemen gibi ülkelerden aktarmalı olarak daha ekonomik bir şekilde Etiyopya’ya gidebileceğiniz gibi daha pahalı olan direkt uçuşları da tercih edebilirsiniz. İstanbul’dan Addis Ababa Havalimanı’na gitmek direkt uçuşlar ile yaklaşık 5.30 saat sürüyor. Addis Ababa Havalimanı’ndan Jinka’ya ise yine 1 saatlik bir uçuşla ulaşabiliyorsunuz. Jinka Havalimanı’ndan Jinka’nın merkezine gitmek için ise havalimanından çeşitli araçlara binebiliyorsunuz.

Jinka Şehir İçi Ulaşım

Jinka’da şehir içinde ya da şehir dışında kullanabileceğiniz bir araç ne yazık ki bulunmuyor. Eğer Jinka’ya bireysel bir şekilde gitmeyi planlıyorsanız uzun yürüyüşleri göze almanız gerekiyor. Fakat Etiyopya’dan kiralayacağınız araçlar ile Jinka’ya giderek kasabanın çevresindeki yerler için ulaşım sorununu çözebiliyorsunuz. Turlar ile Jinka’ya gittiğinizde ise gerekli taşıtlar tur firmaları tarafından sağlanıyor. Öte yandan Jinka çok da büyük bir kasaba olmadığı için şehir içinde rahatlıkla yürüyerek seyahat edebiliyorsunuz.

Jinka’da Nerede Kalınır?

Jinka daha çok kabilelerin yer aldığı küçük bir kasaba olması sebebiyle bünyesinde yıldızlı otelleri barındırmıyor fakat yine de güvenli bir şekilde konaklayabileceğiniz bazı pansiyonlar mevcut. Her ne kadar lüks imkânlar sunmasa da konaklayabileceğiniz bu pansiyonların en iyisi Omo Valley Gate. Güzel dağ manzaraları sunan OmoValley Gate’da kiralık bisikletlere ve oldukça geniş bir bahçeye erişim sağlayabiliyorsunuz. Öte yandan tüm odalarda bir mutfak ve televizyon bulunuyor. Güney Omo Araştırma Merkezi ve Müzesi ise Omo Valley Gate’in 2.3 kilometre mesafesinde yer alıyor.


 

Jinka’da Gezilecek Yerler

Etiyopya’nın en önemli pazar kasabalarından biri olan ve 16 farklı kabileye ev sahipliği yapan Jinka’da farklı kültürel etkinliklere katılabiliyorsunuz. Ayrıca sunduğu doğal güzellikler sayesinde de oldukça fazla açık hava aktivitesine erişme şansınız da var. Daha önce hiç deneyimlemediğiniz ve dünyanın belki de başka hiçbir yerinde bulamayacağınız farklı havasıyla Jinka, birkaç gün ayırdığınız takdirde teknolojiden tamamıyla soyutlanmış ve benzersiz bir deneyim sunuyor. Omo Milli Parkı’na yapacağınız turlarla gerek farklı kültürleri ve medeniyetleri tanıyabilir gerekse açık havada yapacağınız yürüyüşler ile unutulmaz hatıralar biriktirebilirsiniz. Güney OmoAraştırma Merkezi ve Müzesi’ne yapacağınız bir ziyaret ile ise farklı kültürleri ve yaşamları anlatan birbirinden güzel materyalleri inceleyebilirsiniz. Öte yandan yerel turlarla şehrin çevresinde yer alan doğal güzellikleri görme şansına da sahipsiniz.

Jinka’ya gittiğinizde görmeniz gereken yerlerin başını çeken Güney Omo Araştırma Merkezi ve Müzesi, Jinka’nın tarihine ve kültürüne daha yakından bakabileceğiniz ve Jinka’nın geçmişini ayrıntılı bir şekilde inceleyebileceğiniz çevreye göre oldukça donanımlı bir müze. Omo Milli Parkı ise geçmişe yolculuk yapmanıza imkân tanıyan ve ilkel yaşamı iliklerinize kadar hissetmenizi sağlayan eşsiz bir deneyim.

Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Güney Omo Araştırma Merkezi ve Müzesi

Kabilelerin ve yerli halkın genel yaşayışı hakkında oldukça kapsamlı bilgiler edinebileceğiniz Güney Omo Araştırma Merkezi ve Müzesi’nden en iyi şekilde yararlanabilmek için en azından İngilizce bilmeniz şart. Kültürleri ve yaşamları oldukça iyi anlatan çeşitli materyaller içeren sergiler ve bu sergileri destekleyen anlatımlar ise takdiri hak ediyor. Çevrede yaşayanlar ile yapılmış çeşitli röportajları, kabilelerin hiçbir yerde bulamayacağınız fotoğraflarını ve çeşitli bilgileri içeren bu müze, oldukça küçük bir binada olmasına karşın içerisinde barındırdıkları sayesinde Jinka’da mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Omo Milli Parkı

Geçmişte yolculuğa çıkmışsınız hissi uyandıran rüya gibi bir yer Omo Milli Parkı. Günümüzde teknolojiden tamamen soyutlanmış bir şekilde yaşayan kabileleri görme şansı yakalayabileceğiniz Omo Milli Parkı’nda kabilelerin turist çekmek için yerel halk tarafından yaratılmış görsel şölenler olmadığının farkına varıyorsunuz. Kabilelerin fotoğraflarını çekmek için para vermeniz gerektiğini de belirtmeden geçmeyelim. Omo Milli Parkı’na giderken yanınızda su, sabun ve çeşitli yiyecekler götürebiliyorsunuz fakat güvenliğiniz açısından bu tür şeyleri kabilelere dağıtmamanız gerekiyor. Kabilelerin genellikle kişisel alan kavramları olmaması sebebiyle ziyaretçilerle yakın temas kurmaları kaçınılmaz. Bu sebeple eğer dokunulmaktan çekiniyorsanız gitmeden önce iki kez düşünmeniz gerekebilir. Yerel rehberler ve araç olmadan tüm kabileleri görmenizin imkânsıza yakın olduğu Omo Milli Parkı’na güvenliğiniz için de yalnız gitmeniz sakıncalı olabiliyor.

Jinka Mutfağı

Jinka’da her kabilenin kendine özgün bir mutfağı var fakat bu yemeklerin çoğu farklı yerlerden gelen insanlar için sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bunun haricinde Jinka’ya özgü herhangi bir yemek bulunmuyor. Kasabanın merkezine yakın yerlerde konumlanan birkaç restoranda turistler için hazırlanan İngilizce menüler ve karnınızı doyurabileceğiniz basit yemeklerin yanında Etiyopya’ya has yemekler de bulunuyor.

Jinka’da Alışveriş

Etiyopya’nın pazarları ile ünlü kasabası Jinka’da hediyelik eşya bulma konusunda hiçbir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Zira pazarlarda satılan ürünlerin çoğu el yapımı olduğundan; aldığınız herhangi bir ürün bırakın dünyayı, pazarın içinde bile eşsiz olabiliyor. Hal böyle olunca ne alırsanız alın eşi benzeri olmayan bir hediye almış oluyorsunuz. Cumartesi günleri düzenlenen büyük pazarlarda bölgede yaşayan 16 farklı kabilenin farklı tezgâhlarını gezebilir, daha önce görmediğiniz otantik eşyalarla karşılaşabilirsiniz. Etiyopya oldukça fakir bir ülke olduğundan dolayı sizin için çok küçük olan miktarlar, oradakiler için büyük anlamlar taşıyabiliyor. Bir ürün almadan önce farklı tezgâhları dolaşıp ürünlerin fiyatını sormanızda ve almadan önce pazarlık yapmanızda fayda var. Öte yandan çok büyük miktardaki paraları yanınızda taşımanız güvenliğiniz açısından sorun oluşturabileceği gibi çalınma riski de büyük.

Jinka Festivalleri

Jinka’nın kendine özgü bir festivali bulunmuyor. Öte yandan bölgede yaşayan farklı kabilelerin kendilerine has kutlamaları ve törenleri olabiliyor. Fakat bazı kabileler bu törenlerini kutsal olarak değerlendirdikleri için turistlere kapalı bir şekilde yapıyorlar. Diğer kutlama ve törenler ise o an yaşanan bazı olayların ardından yapıldığı için kesin bir tarihleri yok. Eğer siz Jinka’dayken herhangi bir kutlama veya törenle karşılaşmadıysanız, daha önce yaşanan kutlama veya törenlerin fotoğraflarını ve hikâyelerini Güney Omo Araştırma Merkezi ve Müzesi’nde bulabilirsiniz.