Gazimagusa Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kıbrıs Adası’nın doğusunda yer alan Gazimagusa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sınırları içerisindedir. Ülkenin güneydoğusunda yer alır. Kıbrıs’ın tek derin su limanına sahip olan şehir, Akdeniz’in en çok güçlendirilmiş limanları arasında yer alır.

Kuzey Kıbrıs’taki diğer büyük şehirlere kıyasla az gelişmiş olsa da, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin burada bulunması, muhteşem altın kumsalları bu şehri uluslararası bir şekilde bilinir kılmaktadır. Eğitim, inşaat ve endüstriyel üretimlerin dışında turizm de Gazimagusa’nın önemli bir ekonomik kaynağıdır. Tam da bu sebepten şehirde her yıl Temmuz ayında Uluslararası Magusa Kültür, Sanat ve Turizm Festivali yapılmaktadır.

Tipik Akdeniz ikliminin yaşandığı Gazimagusa’da yazlar uzun ve kurak, kışlar ise kısa ve yağışlıdır. Yağışlar çoğunlukla yağmur şeklinde görülür. En soğuk ocak ayı ortalaması 9 derece, en sıcak temmuz ayı ortalaması ise 40 derecedir. Deniz kıyıları yazın serin olmakla beraber, nemli olduğundan iç kesimlere oranla daha sıcaktır. Deniz suyu sıcaklığı ortalama 21,5 derece, nem ortalaması ise yüzde 68,8 olarak seyreder. Bahar aylarında da sıcaklıklar yüksektir. Ortalama 25 derece ölçülür. Bu nedenle gezmek için mayıs ve haziran ayları ideal olacaktır.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=vZuLSbtuGuY

Gazimagusa ile İlgili

Editörün Kaleminden

Gazimagusa Nerededir?

Kıbrıs Adası’nın doğusunda yer alan Gazimagusa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sınırları içerisindedir. Ülkenin güneydoğusunda yer alır.

Gazimagusa’ya Nasıl Gidilir?

Gazimagusa’da uluslararası bir havalimanı mevcut değildir. Türkiye’deki büyükşehirlerin havaalanlarından Lefkoşa’nın doğusunda bulunan Ercan Havaalanı’na ulaşılır. Buradan da otobüs, transfer araçları ile ya da araç kiralayarak gidilir. Otomobil kiralayacak olanlara bir hatırlatma: Kıbrıs’ta trafik soldan akıyor. Bu durum özellikle yuvarlak kavşaklarda zorlayıcı olabilir.

Devamını Oku

 Gazimagusa Ne Zaman Gidilir?

Tipik Akdeniz ikliminin yaşandığı Gazimagusa’da yazlar uzun ve kurak, kışlar ise kısa ve yağışlıdır. Yağışlar çoğunlukla yağmur şeklinde görülür. En soğuk ocak ayı ortalaması 9 derece, en sıcak temmuz ayı ortalaması ise 40 derecedir. Deniz kıyıları yazın serin olmakla beraber, nemli olduğundan iç kesimlere oranla daha sıcaktır. Deniz suyu sıcaklığı ortalama 21,5 derece, nem ortalaması ise yüzde 68,8 olarak seyreder. Bahar aylarında da sıcaklıklar yüksektir. Ortalama 25 derece ölçülür. Bu nedenle gezmek için mayıs ve haziran ayları ideal olacaktır.

Gazimagusa’da Nerede Kalmalı?

Gazimagusa’da konaklama için 5 yıldızlı lüks otellerden pansiyona kadar pek çok seçenek mevcuttur. 5 yıldızlı otellerin neredeyse hepsi plaj kenarındadır. Salamis çevresinde bulunan oteller harika manzaraları ile en çok tercih edilenler arasındadır. Eğer daha ucuz konaklama seçenekleri arıyorsanız kentin çeşitli yerlerine dağılan misafir evlerini ve hostelleri deneyebilirsiniz. Bir diğer konaklama seçenekleri ise tatil köyü konseptinde hizmet veren bungalovlardır.

Gazimagusa Otelleri

Gazimagusa, Kuzey Kıbrıs’ın tek derin su limanına sahip şehridir. Girne’ye göre daha sakin bir şehir olan Gazimagusa, birçok tarihi mekanı içinde barındırır. Altın kumsallarıyla ünlü olan şehirde Gazimagusa otelleri genellikle denize sıfır konumda yer almaktadır. Deniz, kum ve güneş üçlüsünün dışında turistik pek çok noktayı gezebilirsiniz. Akalar tarafından kurulan ve tarihi MÖ 11. yüzyıla uzanan Salamis Antik Kenti ile gezinize başlayabilir, ardından gotik tarzı işlemeli Aziz Nicholas Katedrali olarak da bilinen Lala Mustafa Paşa Camii’yi gezebilirsiniz. St. Barbanas Manastırı’nı, Othello Kalesi’ni, Venedik Kalesi’ni, Maraş Bölge’sini, Namık Kemal Müzesi’ni, St. George Latin Kilisesi’ni ve St. Francis Kilisesi’ni de gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Mayıs ayında tatil planlıyorsanız Uluslararası Kuzey Kıbrıs Film Festivali’ne katılabilirsiniz. Sabah kahvaltılarında hellim kızartması, el yapımı reçeller, Kıbrıs pidesi gibi yöresel lezzetleriyle güne zinde başlayabilirsiniz. Akşam yemeklerinde ise molehiya, şeftali kebabı, kolokas ve nor böreği gibi özel tatlarını da deneyimleyebilirsiniz. Hediyelik olarak keçi sütünden elde edilen hellim peyniri, Kıbrıs konyağı, aliç reçeli ve summara gibi ürünlerden satın alabilirsiniz. Her bütçeye ve her kritere uygun otel seçeneklerini bulabileceğiniz şehirde sayfayı aşağıya kaydırarak Gazimagusa beş yıldızlı oteller, Gazimagusa denize sıfır oteller ve Gazimagusa butik oteller gibi konaklama tesislerine bakabilirsiniz.

Devamını Oku

Gazimagusa’da Gezilecek Yerler

Kıbrıs’ta sadece deniz, güneş ve kumarhane tatili yapmayalım, biraz da gezelim diyorsanız Gazimağusa uğranması gereken bir lokasyon. Adanın en iyi yanı en uzak yerine bile birkaç saatte araba ile gidilebiliyor olması. Bu sayede nerede kalırsanız kalın Gazimağusa’ya da araba ile rahatlıkla gidebilirsiniz.

Gazimagusa’da Gezilecek Yerler

Venedik Kalesi, Maraş Bölgesi, Kutup Osman Türbesi, Gazimagusa limanı, Venedik sarayı, Namık Kemal Müzesi, St. Francis Kilisesi, St. George Latin Kilisesi, İkiz Kiliseler ( Templar ve Hospitaler Kilisesi), Mağusa Surları

Devamını Oku

 Gazimagusa Şehir İçi Ulaşım

DSC06311.JPG

Gazimagusa, küçük bir şehir olduğundan yürüyerek gezmek mümkündür. Bunun dışında araç kiralayabilir ya da taksi kullanabilirsiniz.

Gazimagusa Mutfağı

Tarih boyunca pek çok kültürün etkisi altında kalan Kuzey Kıbrıs’ın mutfağı da bu kültürlerden etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı ve Kıbrıs Rum mutfağı ile benzerlikler göstermektedir. Şeftali kebabı ve pilavuna gibi yemekler, keçi peyniri hellim kızartması, reçeller ve meyve şekerlemesi olarak adlandırılabilecek macunları ünlüdür.

En ünlü meze çeşitlerinin başında cacık, humus, fava, turşu, salata, zeytin çeşitleri (çakıstes) ve hellim peyniri gelir. Kıbrıs kökenli hellim peyniri genelde ızgarada ya da yağsız tavada kızartılarak tüketilir. Ayrıca önemli bir ihraç ürünüdür.

Bir başka Kıbrıs spesiyali de molehiyadır. Sadece Kıbrıs’ta ve Nil kıyılarında yetişen, nane kokusunda, reyhan otu görüntüsünde ve biraz da bamya tadındaki bu ot, kuzu eti ya da tavuk ile sulu bir yemek olarak hazırlanır.

İlginç bir başka sebze de, Kıbrıs’ın dışında bilinmeyen kolokastır. Geleneksel bir kış yemeği olan kolokas, patates türünde bir bitkidir, patatesten daha tatlıdır ve görüntüsü kerevize benzer. Bu bitkinin kökü gelişir ve kolokası oluşturur. Kolokas, bol limon ve kereviz sapıyla pişirilir.

Kıbrıs'a özgü bir güveç türü olan küp kebap, kuzu etinin birçok sebzeyle birlikte bir toprak küpte kısmen yere gömülü olarak uzun süre pişirilmesiyle yapılır. Bu nedenle kuyu kebabı olarak da anılır. Lalangi, Kıbrıs’ın bir başka geleneksel yemeği. Sıcak ya da soğuk yenebilen yemek, tavşan suyunda hazırlanmış mayalı hamurun içine konulan tavşan etinden oluşuyor.

Nor böreği de Kıbrıs’ta çok sevilen bir yiyecektir. Aslında bir tür tatlı olan nor böreği; nor peyniri, çiçek suyu denilen ve portakal yağından yapılan çiçek kokulu hoş bir sıvı ve şekerle karıştırıldıktan sonra hamurdan koparılan küçük parçalar arasına konulup yağda kızartılarak hazırlanıyor.

Kıbrıs'ta ayrıca pek çok meyveden macun yapılmaktadır. Bunlar arasında kabak macunu, karpuz macunu, ceviz macunu, patlıcan macunu, hurma macunu ve turunç macunu öne çıkar.

Popüler restoranlar

Minder Restaurant, Aspava Restaurant, Ginko Restaurant.

Bahşiş

Kuzey Kıbrıs restoranlarında eğer siz vermezseniz ya da hesaba eklenmemişse, bahşiş verme zorunluluğu yoktur. Ama tabii ki hesabın %10’unu bahşiş olarak bırakırsanız mutlu olacaklardır.

Gazimagusa’da Alışveriş

Kuzey Kıbrıs’tan alınacaklar listesinin başında, yöreye özgü bir lezzet olan hellim adlı peynir çeşidi gelir. Ayrıca yöreye özgü dantel işleri, Kıbrıs Konyağı, bademli gül suyu ‘summada ve aliç reçeli alınabilir.

Kıbrıs’ta alkol ve sigara ürünleri vergi durumlarından dolayı Türkiye’ye oranla oldukça ucuzdur. Ancak Kıbrıs’tan Türkiye’ye sadece 3 litre alkol ve 5 karton sigara götürebileceğinizi unutmayın.

Devamını Oku

Gazimagusa Gece Hayatı

Kuzey Kıbrıs’ın diğer büyük şehirlerindeki kadar olmasa da, Gazimagusa’da da eğlence mekânları mevcuttur. Özellikle Salamis Caddesi’nde pek çok mekân yer alır. Yaz aylarında mekânlar çok kalabalık ve canlı olur. Monk’s Inn Bistro&Bar ve Es Cafe burada önerilebilecek mekânlar arasındadır. Ayrıca Namık Kemal Meydanı’ndaki Hamam Inn de şehrin popüler mekânlarından biridir. Palmiye Plajı olarak da bilinen Gazimagusa rıhtım alanında yapılan restorasyondan sonra pek çok mekân açılmıştır.

Gazimagusa Festivaller

Uluslararası Kuzey Kıbrıs Film Festivali (Mayıs)

Gazimagusa Resmi Tatiller

Yeni Yıl (1 Ocak)

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

İşçi ve Bahar Bayramı (1 Mayıs)

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı

Barış ve Özgürlük Bayramı (20 Temmuz)

Toplumsal Direniş Bayramı (1 Ağustos)

Zafer Bayramı (30 Ağustos)

Türkiye Cumhuriyet Bayramı (29 Ekim)

KKTC Cumhuriyet Bayramı (15 Kasım)

Kurban Bayramı

Ramazan Bayramı

Mevlid Kandili

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Gazimagusa İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 112

Polis: 112

Gazimagusa Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Gazimagusa’ya girmek için vize almasına gerek yoktur. Nüfus kâğıdıyla bile kente girebilirsiniz.

Gazimagusa Türkiye Dış Temsilciliği

LEFKOŞA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Bedrettin Demirel Caddesi Lefkoşa KKTC

Telefon: +90 (392) 600 3100

Faks: +90 (392) 228 2209 / +90 (392) 228 5118

E-posta: büyükelç[email protected]

Website:http://lefkosa.be.mfa.gov.tr

Gazimagusa Para Birimi

Kuzey Kıbrıs’ın sınırları içinde yer alan Gazimagusa’nın para birimi Türk Lirası’dır.

Gazimagusa Resmi Dili

Kuzey Kıbrıs’ta yer alan Gazimagusa’nın resmi dili Türkçe’dir. Ancak halkın konuştuğu dil Türkiye Türkçesi’nin Kıbrıs ağzıdır. Kıbrıs ağzında Türkçe’de kullanılmayan ya da farklı anlam içeren bazı sözcükler de kullanılır. Örneğin; ayakça (pedal) ve macun (reçel).

Gazimagusa Saat Farkı

Gazimagusa (GMT +3) ile Türkiye (GMT +3) arasında saat farkı yoktur.

Gazimagusa Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type G / 250V / 13 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 12.2oC
    • Şub 12.2oC
    • Mar 13.9oC
    • Nis 17.2oC
    • May 20.6oC
    • Haz 23.9oC
    • Tem 26.7oC
    • Agu 26.7oC
    • Eyl 24.4oC
    • Eki 21.7oC
    • Kas 17.2oC
    • Ara 13.9oC

Kısa Kısa

Nüfus: 40,920 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TL) / İklim: Akdeniz / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün