Halkidiki Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yunanistan’ın kuzeyinde yer alan Halkidiki Yarımadası, Ege Denizi’ne uzanan üç parmaklı bir el görünümündedir. Bu parmaklardan ilk ikisi olan Kassandra ve Sithonia, kalabalıkları keyifli plajlarına çeken, türlü doğal güzelliklere ve eğlenceli mekanlara sahip turistik bölgelerdir. Üçüncü parmak olan gizemli Athos ise, “Aynoroz Özerk Bölgesi” olarak da bilinen bir keşiş cumhuriyetidir. Buraya erişim özel izin alınarak ve tekne ile mümkündür. Yalnızca erkek ziyaretçileri kabul eden Athos’ta 1800 papaz yaşamaktadır.

Selanik’e en yakın bölge Kassandra’dır. Güzel plajların yanı sıra; diğer bölgelere kıyasla daha eğlenceli bir gece hayatı vardır burada. Sithonia ise kamp alanları, saklı mağaraları ve temiz denizi ile ziyaretçilerine daha sakin bir atmosfer sunar.

Halkidiki, Selaniklilerin yazı geçirmek üzere kıyı köylere gelmeye başladığı 1950’lerden beri popüler bir yaz tatili merkezidir. 1970’lerde yaşanan büyük turizm patlamasıyla birlikte bölge tam bir turizm cenneti haline gelmiştir.

Halkidikizeytinyağı ve zeytin üretimi ile dikkat çeker. Burada üretilen şaraplar da, meraklılarının favorileri arasındadır. Yunan mitolojisinde sıkça adı geçen Halkidiki’nin geçmişi M.Ö. 8. yüzyıla dek uzanır.Roma, Bizans ve Osmanlı gibi parlak imparatorlukların yönettiği bölgede onlarca antik kent, müze, kilise ve manastır bulunmaktadır.

Halkidiki ile İlgili

Halkidiki Nerededir?

Halkidiki, Yunanistan’ın kuzeyinde bulunan bir yarımadadır. Kassandra, Sithonia, Athos Dağı ve Kuzey Halkidiki olarak dört bölgeye ayrılır. Orta Makedonya coğrafi bölgesine dahil olan Halkidiki’nin başkenti Polygyros’tur. Kuzeyinde Selanik, güneyinde Ege Denizi, batısında Selanik Körfezi, doğusunda ise Orfani Körfezi ve Thasos bulunur.

Halkidiki’ye Nasıl Gidilir?

Halkidiki’ye havayolu ve karayolu ile ulaşım mümkündür. En yakın havalimanı Selanik Uluslararası Havalimanı’dır. Selanik’e direkt uçuş vardır. Selanik’ten araç kiralanarak veya taksi ile Halkidiki’ye ulaşılabilir. Selanik-Halkidiki arasında otobüs seferleri de mevcuttur. Özel aracı ile seyahat edecekler, Tekirdağ-Malkara-Keşan-İpsala-Selanik-Halkidiki(Chalkidiki) güzergâhını takip ederek bölgeye ulaşabilir.

Halkidiki’ye Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz iklimi etkisinde olan Halkidiki’de yıl boyunca görülen güneşli gün sayısı 300’den fazladır. En düşük sıcaklıklar kış aylarında 3,5-19 derece, en yüksek sıcaklıklar ise yaz aylarında 23-38 derece arasında seyreder. Her mevsim ziyaret edilebilen bir bölge olmasına rağmen, turistik sezon Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Bu aylarda hava sıcak, plajlar kalabalık olabilir. Mayıs başından Haziran sonuna kadarki dönemde sıcaklık bunaltmaz ve akşamüzerleri serindir. Bu aylarda deniz soğuk olabilir. Eylül ve Ekim aylarında da iklim bahar aylarındaki gibidir. Her sezonun kendine göre avantajları olduğundan, Halkidiki’yi ziyaret için en uygun zamanın Mayıs-Eylül arası olduğunu söyleyebiliriz. 

Halkidiki’de Nerede Kalınır?

Yazın güneşin teni bronzlaştıran güzelliği, berrak denizin serinliği ve göz alıcı plajları ile Halkidiki her yıl ziyaretçilerine doğa ve huzur sunmaktadır. Tatiliniz boyunca farklı plajlara gidebilir, keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Halkidiki konaklama açısından Kassandra ve Sithonia yarımadalarında bulunan bölgelerde yoğunluk göstermekte ve turistlerin ilgisini çekmektedir.



 

Toplu taşıma çok gelişmemiş olmasından dolayı, Halkidiki' de tatiliniz süresince araba kiralayabilir ve şehrin diğer bölgelerini gezebilirsiniz. Ayrıca tekne kiralama olanaklarından yararlanabilir, saklı plajları keşfedebilirsiniz. 

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Halkidiki otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Halkidiki Otelleri

Halkidiki, bir Yunan adasında güneşli bir günde tüm gün denizin tadını çıkarmak isteyenler için çok doğru bir adres. Lüks otel fırsatları ve plajları ile çok popüler bir turistik bölge ve Yunanistan'ın kuzeyine yakın konumda yer almaktadır. Romantik ve dinlendirici bir tatil için seçebileceğiniz bu şehir, 3 yarımadadan oluşmaktadır. Şehrin ayakları olarak da bilinen bu bölgeler; Kassandra, Sithonia, Athos’dur.



 

Sıcak bir iklime sahip olduğundan özellikle bahar ve yaz aylarında sezon canlıdır ve ada daha bir kalabalık, daha bir renklidir. Yine de yazdansa bahar aylarında veya sezon sonuna doğru seyahat etmeyi düşünürseniz, kalabalıktan biraz daha uzak huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz. Yüzlerce kişinin yararlandığı ve en uygun alternatifleri sunan Halkidiki otelleri rehberimizin devamını okumak için tıklayın.

Devamını Oku

Halkidiki’de Gezilecek Yerler

550 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi, kristal denizi ve palmiyeleri ile ünlü Halkidiki, Yunanistan’ın en popüler tatil bölgelerinden biri. Bu yarımada yalnızca doğal güzellikleriyle değil; aynı zamanda zengin tarihi, kültürü ve gelenekleri sayesinde yıl boyunca keşfedilmeye değerdir.

Halkidiki İçi Ulaşım

Halkidiki-2.jpg

Halkidiki içi ulaşım otobüs ve taksiyle mümkün olsa da, geniş bir alana yayılmış olan bu yarımadaya özel aracınızla gitmenizi veya araç kiralamanızı tavsiye ederiz. Bir tek yere bağlı kalmayıp plaj, kasaba ve köyleri gezmek niyetindeyseniz, Halkidiki’de veya Selanik’te otomobil veya motosiklet kiralayabilirsiniz. Hafta sonları motosiklet kiralamanın çok rağbet gördüğünü de hatırlatalım.

Halkidiki Mutfağı

Halkidiki’de yemekler; deniz ürünleri, taze balık ve Akdeniz mutfağı ekseninde dönüyor. Plaj ve kamp alanlarındaki yemekler atıştırmalıklarla sınırlı olsa da, Halkidiki restoranlarında en güzel Yunan yemeklerini ve en taze deniz ürünlerini tadabilirsiniz.

Popüler restoranlar

Kritikos: Halkidiki’nin Ouranoupolis Yarımadası’nda bulunan tarihi bir balık restoranı ve tavernadır 30 yılı aşkın bir geçmişi olan restoranda, ödüllü şef Yiannis Kritikos’un Akdeniz yemekleri, deniz ürünleri, taze balık ve leziz et yemekleri servis edilir. Balık çorbası ve midyeli risotto mutlaka denenmelidir.

Sousourada & Sgouros Skatzoxiros: Halkidiki’nin tarihi restoranlarından bir diğeri, Afytos’ta bulunan 25 yıllık Sousourada & Sgouros Skatzoxiros. Mekânın sahibi Nikos Katsanis, yerel ve Yunan mutfak kültüründen ilham alarak kendi özgün yemeklerini yaratmış burada. Restoranın oldukça geniş bir şarap menüsü vardır. Tahin soslu nohut tavsiye edilir.

Diğer restoranlar: Mpoukadoura, Kivotos, Lemoniadis, Marigoula, Restaurant Janis, Massilia, Paris Restaurant, Marina, Flegra Traditional Taverna, Ice Therapy.

Bahşiş

Halkidiki restoranlarında ve tavernalarında bahşiş hesaba dahil edilir. Buna rağmen burada adet, ayrıca hesabın %10’unu bahşiş olarak bırakmaktır.

Halkidiki’de Alışveriş

Halkidiki’de bulunan bir çok dükkândan, bölgede yetişen türlü lezzetli ürünleri satın alabilirsiniz. Nikiti ve Arnea’da üretilen çam balları, zeytin, zeytinyağı ve türlü peynirler bölgenin iddialı tatlarındandır. Halkidiki’nin iklimi ve mineral bakımından zengin toprakları, burada üretilen şarapların kalitesini de ziyadesiyle etkiliyor. Özellikle Sithonia’da üretilen şaraplar dünyaca ünlüdür. Halkidiki köylerine uğrarsanız, güçlü bir uzo türü olan “tsipouro” almayı unutmayın. Arnea’nın el dokuma yün ürünleri de Halkidiki’den güzel bir hatıra olabilir.

Halkidiki Gece Hayatı

Halkidiki’de gece hayatının merkezi, bölgenin en batıdaki yarımadası olan Kassandra’dır. Sabaha dek açık gece kulüpleri, lounge barlar, denize nazır tavernalar ve kumsal partileriyle ünlü beach barlar genellikle burada bulunur. Sani, Polychrono, Pefkohori ve Skala Fourkas’ın hareketli barlarından biri tercih edilebilir. Sithonia Yarımadası’ndaki en popüler nokta ise kafeleri ve barları ile ünlü Neos Marmaras’tır.

Sakin bir gece geçirmek isteyenler, akşam yemeği için, gece yarısına kadar açık olan Halkidiki tavernalarını tercih edebilir. Halkidiki’nin en popüler mekanlarından bazıları şöyle: Navagos Beach Bar, Anemos Beach Bar, Almyra, Summer Lost Bar, Goa Beach Bar, George’s Pub, Orange Cafe Beach Bar, Peponaki. 
 

Halkidiki Festivaller

Deniz Festivali (Temmuz-Ağustos)

Sani Festivali (Temmuz-Ağustos)

Afitos Festivali (Temmuz-Ağustos)

Bizans Kulesi Festivali (Temmuz-Ağustos)

Kassandra Festivali (Temmuz-Ağustos)

Zeytin Festivali (Temmuz ayının son üç günü)

Halkidiki Resmi Tatiller

Yeni Yıl (1 Ocak)

Aydınlanma Günü – Acı Su Yortusu (6 Ocak)

Temiz Pazartesi

Bağımsızlık Günü (25 Mart)

Paskalya Yortusu

İşçi Bayramı / Mayıs Günü (1 Mayıs)

Kutsal Ruh Yortusu

Meryem’in Göğe Kabulü (15 Ağustos)

Ochi-Hayır Günü (28 Ekim)

Noel (25-26 Aralık)

Yeni Yıl Arifesi (31 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Halkidiki İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 199

Polis: 100

Halkidiki Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Halkidiki’ye girmek için Yunanistan Konsolosluğu’ndan Schengen vizesi alması gerekmektedir.

Halkidiki Türkiye Temsilciliği

ATİNABÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: VASSILEOS GHEORGIOU B'8 10674 ATHENS, GREECE

Telefon: 00 30 210 726 30 00

Faks: 00 30 210 722 95 97

[email protected]

http://atina.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Yunanistan

SELANİK BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: TURKISH CONSULATE GENERAL, ODOS AGIOU DIMITRIOU 151, 54634 THESSALONIKI

Telefon: 00 30 2310 965 070-73

Faks: 00 30 2310 965 084

[email protected]

http://selanik.bk.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Florina, Halkidiki, İmathia, Karditsa, Kastoria, Kilkis, Kozani, Larissa, Magnissia, Pella, Pieria, Serres, Thessaloniki (Selanik), Trikala, Greena illeri

Halkidiki Para Birimi

Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Halkidiki şehrinin para birimi Euro’dur. 1 TL yaklaşık 3,2867 Euro’dur.

Halkidiki Resmi Dili

Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Halkidiki’nin resmi dili Yunanca’dır. İngilizce de yaygın olarak kullanılır.

Halkidiki Saat Farkı

Halkidiki (GMT +2) ile Türkiye (GMT +2) arasında zaman farkı yoktur.

Halkidiki Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 9.4oC
    • Şub 9.4oC
    • Mar 11.7oC
    • Nis 14.4oC
    • May 18.3oC
    • Haz 22.8oC
    • Tem 25.6oC
    • Agu 25oC
    • Eyl 22.8oC
    • Eki 18.9oC
    • Kas 14.4oC
    • Ara 10.6oC

Kısa Kısa

Nüfus: 105.908  / Dil: Yunanca / Para Birimi: Euro (EUR) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün