Issık Göl Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dünya üzerinde Issık Göl özelliklerine sahip sayılı göl bulunmaktadır. Titicaca isimli Güney Amerika’daki göl dünyanın en büyük dağ gölüyken, Issık Göl ikinci sırada, 1923 adet Kırgızistan gölü arasında yer almaktadır. Ülkenin yazlık bölgesi de denilebilir. Kırgızistan sınırlarında yer alan Issık Göl’ün çevresi dağlarla kaplı olmasına rağmen göl suyunun donduğu hiçbir zaman görülmemiştir. Zaten Issık kelime anlamı olarak ılık göl anlamına gelmektedir. Hem Kırgızistan için hem de dünya genelinde bu göl son derece özel bir anlam taşımaktadır.

Issık Göl’ün bir başka coğrafi özelliği ise ‘Erişilmezlik Kutbu’ terimiyle tanımlanmasıdır. Dünya üzerinde herhangi bir kıtanın merkezinde konumlanmış, denizlere en uzak noktada yer alan bölge Erişilmezlik kutbu olarak adlandırılır. Kırgızistan’daki Issık Göl de Avrasya’da bulunan ve dünya üzerindeki denizlere en uzak noktada yer alarak Erişilmezlik kutbunun tanımına uyan bir oluşum. Ayrıca bu gölün coğrafi özellikleri arasında Hazar Denizi’nden sonra gelen en büyük ve tuzlu bir göl. Dünya gölleri sıralamasında da onuncu sırada yer alıyor.

Issık Göl’ü popüler hale getiren daha birçok özellik var. Eşsiz güzellikteki plajlar, birçok su sporuna imkân vermesi, muhteşem manzaralara sahip olması bunlardan sadece birkaçı… Issık Göl’ün rakımı 1660 m olmasına rağmen kesinlikle buz tutmuyor. Üstelik Tanrı Dağları ile çevrilmiş bir göl. Issık Göl yüzden fazla yer altı su kaynakları ve akarsu tarafından besleniyor. Zaten bu nedenle hava ne kadar soğursa soğsun suyu donmuyor çünkü gölü besleyen yer altı sıcak su kaynaklarının sayısı çok fazla. Tanrı Dağları karla kaplı olduğunda bile göl suları dans edercesine ve iklimle alay edercesine donmadan kalır.

Issık Göl’ün kıyı uzunluğu 998 km, kapladığı alan ise 6236 metrekaredir. Issık Göl’ün en derin noktasının 668 m olduğu bilinmektedir. Gölde deniz turizmi oldukça gelişmiştir. Güney kıyılarına kıyasla kuzey kıyılarında su derinliği neredeyse eşdeğer olup aniden derinleşmemektedir. Yaklaşık 350 km boyunca uzanan kum sahillerde Sibirya Türkilerini, Kırgızları, Rusları ve Kazakları görmek mümkün. Göl kıyıları aniden derinleşmiyor ve yüzmek için hem çok keyifli hem de manzarası harika.

Issık Göl’ün tarihinde birçok uygarlığın izleri de mevcut. Zaten bu gölün popüler hale gelmesi Sovyetler Birliği zamanında göl etrafında açılan tatil evleri, pansiyonlar ve sanatoryum ile başlamıştı. Fakat popülerliğin arttığı bu dönemler Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla yerini zor zamanlara bırakmış.

Issık Göl çevresindeki yerleşim birimleri de bulunmaktadır. Gölün kuzey kıyısında, demiryolunun da son noktası olan Balıkçı şehri, gayri resmi merkezi kabul edilen Çolpon-Ata şehri dışında daha iç kısımlarda yer alan Bulan-Sögöttü, Baktuu-Dolontatı gibi köyler yer alır. Issık Göl’ün idari merkezi kabul edilen nokta ise Karakol şehridir. Bu şehirde Tüp isimli ilçe ve Karakol’un liman köyü bulunmaktadır.

Şehirlerden bahsetmişken bir de gölün incelendiğinde ortaya çıkan şehirlerinden bahsedelim. 10-15 yüzyıl öncesine bakıldığında Issık Göl’ün 8 metre daha düşük seviyede olduğu belirlenmiş. Hatta şu an daha sığ kalan kısımlarında eski yerleşim bölgeleri olduğu anlaşılmış. Rus ve Kırgız dalgıç ve arkeologların keşifleri Issık Göl’ün 2500 yıllık olduğu belirlenen büyük bir şehre ve uygarlığa ev sahipliği ettiği belirlenmiş.

Issık Göl Nerededir?


Kırgızistan’ın incisi olarak anılan Issık Göl Balıkçı ilinde yer almaktadır. Başkent Bişkek’ten ülkenin en kutsal bölgelerinden bir tanesi kabul edilen Issık Göl’e araçla yolculuk yaklaşık 2,5 saat sürüyor.

Issık Göl’e Nasıl Gidilir?


Bişkek’e gelmek için Türkiye’den uçak seferlerini veya tren yolculuğunu tercih edebilirsiniz. Fakat vize gerektiğini unutmamak lazım. Ayrıca tren seferleri yaklaşık 10 gün sürmekte ve Moskova aktarmalı olarak yapılmaktadır. Issık Göl’e ulaşım için başkent Bişkek’ten kalkan trenler bulunuyor. Dilerseniz araç kiralayarak veya yerel otobüslerle de gidilebilir.

Issık Göl Gezilecek Yerler


Fairy Tale Kanyonu
Fairy Tale Kanyonu Issık Göl’ün de güney kısmında yer alan Tosor Köyü’nde bulunuyor. Oldukça ilginç kaya oluşumlarına rastlanan bu kanyonda zaman içinde rüzgâra maruz kalmış vadiyi görebilirsiniz. Kaya yapılarının benzetildiği yerlere göre farklı isimler verilmiş. Bunlardan bazıları ejderha, hipopotam, yılan gibi isimler.

Karakol

Issık Göl’ün en doğusunda yer alan Karakol kenti Kırgızistan’ın dördüncü büyük şehridir. Bu şehirde rastlanan birkaç doğal oluşum yeri de görülmeye değer. Yedi-Öküz Kanyonu, Ak-Su kaplıcaları, İnilçek buzulu bu şehrin görülmesi gereken yerleridir. Özellikle doğa düşkünleri için çadır kampları, trekking rotaları gibi birçok aktivite deneyimlenebilir.

Chapon Ata (Çolpon Ata)

Bişkek’ten gelerek Balıkçı şehrinden sonra Çolpon Ata kentine ulaşılmaktadır. Burada Ruh Ordo Açıkhava Müzesi yer almaktadır. Bu müzede siyaset, din, kültürel etkinlik gibi birçok amacı simgeleyen eserler ve etkinlikler düzenlenmektedir. Mutlaka görülmesi gereken bu Açıkhava müzesinin iskelesi de çok keyiflidir. Petroglyphs Açıkhava Müzesi de bu şehirdeki bir başka özel mekandır. Burada gölün tarihine de tanıklık eden bir sürü tarihi devre ait resimlere rastlanır. İşin ilginç yanı bu resimlerin taşların üzerinde yer almasıdır.

Balasagun

Issık Göl ile Bişkek arasında kalan Balasagun da buraya giderken uğranabilecek yerler arasında yer almaktadır. Burada Kırgızistan tarihinde de önem arz eden Çuy ili sınırlarına taşan Balasagun harabeleri ve Burana Kulesi de yer almaktadır. Bu yapı tarihinin yanı sıra sağlamlığı ile ön plana çıkmaktadır.

 

Issık Göl ile İlgili

Editörün Kaleminden

Issık Göl Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa