Çınarcık, Yalova ilinin en büyük ilçesi olup, Yalova il merkezine 17 kilometre mesafededir. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan Çınarcık MÖ 74 yılında Roma Devleti'nin egemenliğine geçmiştir. Bu dönemden kalan bazı kalıntılara Çınarcık ilçesi ve köylerinde rastlamak mümkündür. Bu kalıntılar arasında Osmanlı Dönemi’nden kalma su kemerleri, hamam ve su deposu kalıntıları da vardır.
Uzun yıllar Bizans hakimiyetinde kalan Çınarcık, 1307 yılında Osman Bey tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Rum dönemi zamanında adı "temiz havası olan şehir" anlamına gelen Kio'dur. Daha sonraları sahip olduğu ulu çınarlardan dolayı Çınarcık ismini almıştır.
Çınarcık sahil kenarında ufak bir tatil beldesidir. Konaklama imkanı çok geniştir. Pansiyonlar, oteller, moteller, kıyıya paralel olarak sıralanmıştır. Yazları güzel bir turistik merkez olan Çınarcık, plajları, pazarları, dükkanları ve gezilecek yerleri ile tam bir cennettir. Bu nedenledir ki Çınarcık'a "Marmara’nın incisi" denir.
Çınarcık'ta hediyelik eşya satıcıları, simitçileri devasa tramplenleri gezebilir; plaj voleybolu oynayarak hoşça vakit geçirebilirsiniz. Devamlı hareket halinde olan ilçe size sıkılmak için hiç vakit bırakmayacaktır. Turizm, hayvancılık ve tarım en önemli geçim kaynağıdır. En hareketli eğlence mekanlarından biri şüphesiz lunaparktır. Perşembe günleri oldukça geniş bir alana kurulan semt pazarı ziyaretçiler tarafından çok beğenilir. Buradan organik ve ev yapımı ürünler satın alabilirsiniz.
Çınarcık'ta ister özel plajlardan faydalanabilir, isterseniz havlunuzu alıp dilediğiniz yerden denize girebilirsiniz. Sahil açık bir plaj bölgesidir. Gece hayatı olarak da Çınarcık misafirlerine çeşitli imkanlar sunmaktadır. Canlı müzik yapan mekânlarda eğlenip sevdiklerinizle gecenin tadını çıkarabilirsiniz. Daha kalabalık mekânlar arıyorsanız, Çınarcık'ın tepesinde, zaman zaman ünlüleri de ağırlayan gece kulüplerini tercih edebilirsiniz.
Çınarcık küçük bir sayfiye yeri olmasına rağmen, kışın da yerleşimin hareketli olduğu bir ilçedir. Çalıca Köyü, Ortaburun Köyü, Şenköy Köyü ve Kocadere Köyü belli başlı köyleridir. Ayrıyeten ilçeye bağlı 3 belde bulunmaktadır. Bunlar; Koru Beldesi, Esenköy Beldesi ve Teşvikiye Beldesi’dir.
Esenköy Çaldere ve Karlık Parkuru: Bölge, Marmara Denizi ile denize paralel uzanan dağların yamaçları arasındadır. Eski adı ‘Katirlı’dır. Zamanın en zengin Rum köylerinden biri olarak bilinir. Yerli halkı bölgeyi deniz kenarından sarp dağ tepelerine kadar her yeri zeytin, kestane, ceviz ve meyve ağaçlarıyla zenginleştirmiştir. 1921 yılında köye gelen Yunan askerleri katliamlar yaparak yerli halkı dağmışlardır. Daha sonra bölgeye Kafkas göçmenleri, Gürcüler ve Lazlar yerleştirilmiştir. Köyün yeni sahipleri ormanlarla fazla ilgilenmek istememişlerdir; balıkçılık ve turizm alanında faaliyet göstermişlerdir. Bölge halkı 1980 yılından sonra tamamen turizme yönelmiştir.
Bölgede trekking sporu yapılmaktadır. Çaldere, 920 metre yükseklikten Taz Dağı’ndan doğar ve yaklaşık 8 kilometre sonra denize dökülür. Yüksek debili ve bol şelaleli bir deredir. Ağaçların altından serin serin bu güzel parkuru yürümeli ve büyük şelaleyi muhakkak görmelisiniz. Yürüyüş süresi gidiş-dönüş tahminen 5-6 saat sürmektedir.
Bülbül Deresi: Şehrin gürültüsünden, trafiğinden, keşmekeşinden uzak, rahat ve huzurlu bir tatil geçirmek istiyorsanız Çınarcık'taki Bülbül Deresi'ni mutlaka görün. Bülbül Deresi, Esenköy'ün yamacında kurulu hoş bir alandır. Burada 30’a yakın yıldır hizmet veren bir de tesis bulunur. İsmini yanından akıp geçen, serin suları bulunan dereden almıştır. Sık ağaçlar arasında bulunan bu tesiste sabahları bülbül sesleri eşliğinde harika bir kahvaltı edebilirsiniz. Ayrıca tesiste bir de alabalık havuzu bulunmaktadır. Eğer arabanız yoksa işletme sizi Çınarcık veya Esenköy'den alarak bu güzel yere getirmektedir. Eğer hafta sonu kaçamağı yapıp gece de kalmak isterseniz birbirinden şirin konaklama yerlerinden birini seçebilirsiniz.
Erikli Şelalesi: Teşvikiye beldesinde, Delmece Yaylası’na çıkılan yol üzerinde, eşsiz doğasıyla Erikli Şelalesi bulunmaktadır. Bir küçük, bir büyük şelaleden oluşmaktadır. Şelalenin boyu yaklaşık 10 metredir. Kamp kurmak ve trekking yapmak isteyenler için bulunmaz bir mekandır. Ihlamur ve kayın ağaçlarının arasında “dipsiz göl" diye bilinen bir krater gölü bulunmaktadır. Burada yüzebilir, civarında hoşça vakit geçirebilirsiniz.
Çınarcık’a Nasıl Gidilir?
Çınarcık’a İstanbul'dan hem deniz hem de kara yolu ile ulaşmak mümkündür. Kış aylarında yalnızca gemiler çalışmakta, yaz aylarında nüfus çok arttığı için deniz otobüsü seferleri de eklenmektedir.
Ayrıca Yalova merkezden kalkan belediye otobüsleri ve minibüslerle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Bir başka seçenek ise kendi aracınızla Yalova üzerinden gitmektir.