Lecce, gerçek hayattan çok bir film setini andırıyor. Belli bir dönemden itibaren hiç dokunulmamış, bozulmamış bir şehir. Bozulmuş olan ise aslına uygun olarak yeniden restore edilmiş. Lecce’nin sınırları içinde bulunduğu Puglia bölgesine gelecek olursak; burası Yunan, Bizans, Norman, Fransız, İspanyol, Arnavut ve az da olsa Osmanlı kültüründen etkilenmiş ve farklı kültürlere ait birçok hazine içeren bir bölge.
Bu bölge bugün İtalya’nın en fakir bölgelerinden biri olduğu için midir bilinmez ancak turistik anlamda dünya genelinde İtalya’nın diğer bölgeleri kadar tanınmıyor.
Lecce, Barok mimarisinin en küçük sokakları içinde dahi görülebileceği bir İtalyan kasabasıdır. Lecce o kadar güzel ki, sokaklarında herhangi bir anda bulunduğunuz herhangi bir nokta (bir binanın önünde oturuşunuz bile) bir film karesi olabilir.
Yukarıda ‘’belli bir dönemden itibaren hiç bozulmamış şehir’’ derken, şehrin tarihte donup kaldığı 13. yüzyıldan önce yüzyıllarca süren değişimi ve bu değişim süresindeki Yahudi kültürüne de göreceksiniz. Günümüze aktarılmış olan Barok mimarisinin altında yatan, asırlarca gizli kalmış, bilinmemiş ve pek merak edilmemiş Ortaçağ Yahudi bölgesinden bahsetmek de kaçınılmaz oluyor.
Lecce Nerededir?
Lecce, İtalya’nın güneyinde Puglia diye adlandırılan bölgede bulunan ve dışarıdan bakıldığında sessiz ve cansız gibi görülen bir şehirdir. Ancak içini keşfetmeye başlayıp tarihi noktalarda ilerleyip, sokaklarında yürüdüğünüzde şehrin dinamizmini kalbinizde hissedebileceğiniz muazzam bir rota.
İtalya denildiği zaman genellikle kuzey tarafta bulunan Roma ve Venedik gibi şehirler akla gelir. Bu yüzden güney tarafta bulunan Lecce, biraz daha sessiz kalmış gibi görünüyor...
Ancak yavaş yavaş gezdikçe anlıyorsunuz ki Lecce de kendisine has bir şehir çekiciliği sunuyor bizlere. Birçok katedral, müze, kilise, anıtlar, tarihi yürüyüş alanları bulunmaktadır. Lecce’nin ana meydanının adı Sant’Oronzo’dur. Bu meydanda sokak sanatçıları bulunur ve her sanatçı kendisine has müzik aleti ile sanatını icra ederken, bu müzikler meydanda bulunan insanlar için de büyük bir müzik şölenine dönüşüyor.
Daha önce de dediğimiz gibi, Lecce’nin kendine ait bir çekiciliği var. Meydanda çocuklar şen şakrak eğlenirken, sizler de bir tarafta dinlenerek müziğin keyfini çıkarabilirsiniz.
Lecce’ye Nasıl Gidilir?
Lecce'ye en yakın havaalanı Brindisi'de bulunmaktadır. THY ve Alitalia başta olmak üzere diğer Avrupa havayolları ile İstanbul aktarmalı olarak Brindisi'ye uçabilirsiniz. Havalimanı, Lecce’ye 36 km mesafede. Brindisi Salento Havaalanı'ndan ‘’Shuttle’’ adındaki servisleri kullanarak yaklaşık olarak 40 dakika gibi bir sürede Lecce Şehir Terminali'ne ulaşabilir veya ortalama 55 Euro karşılığında havaalanından taksiye binerek yaklaşık olarak 30 dakikada Lecce'ye gidebilirsiniz. Bu şekilde Lecce’ye en kolay yoldan ulaşım sağlamış olursunuz.
Lecce’de Ne Yenilir?
Lecce aynı zamanda kahvesi ile meşhur bir yerdir. Kahvenin adı İtalyanca olarak ‘’’caffe in ghiaccio con latte di mandorla’ ya da ‘’’caffe Leccese’’ olarak adlandırılmaktadır. Bu kahvenin Türkçe adı ‘’Lecce kahvesi’’ olarak geçmektedir. Kahvenin özelliği badem sütü ile yapılıyor olması ve ayrıca buzlu bir şekilde servis edilmesidir.
Bu kahve için en meşhur yerlerden biri ‘’Cafe Alvino’’ diğeri ise ‘’Caffe Del Corso’’dur. Badem sütü çok vitaminli bir besin olduğundan, kahve yapımında kullanılması Lecce’ye gelen turist ve gezginler için inanılmaz bir lezzet deneyimi oluşturuyor.
Lecce de yemek için tercih edeceğiniz restoranlar öğle saatlerinde bazen çok yoğun olabiliyor. Ayrıca akşam saatleri için de randevu alarak yemek saatini belirlemenizde fayda var.
İtalya pizzası ile bilinen bir ülkedir. Lecce de yerel, küçük ve salaş dükkanlarda pizza yiyebilirsiniz. Pizza hamurları tamamen taş fırın içinde pişiyor ve kokusunu hissederek yemek de ayrı bir zevk veriyor doğrusu. Hamuru da çok özel bir hamur türü olduğu için bu pizzayı beğenme ihtimaliniz hayli yüksek.
Lecce’ye gelen turistlerin burada gezmesi için birçok tarihi durak var. Örneğin ‘’Piazza del Duomo’’ kapladığı alan az olsa da ilgiyi üstünde toplayan, Barok mimari türüne örnek olan ve siz içeriye girdiğinizde sizi eski devirlere götürebilen bir yapıdır.
Lecce’de Gezilecek Yerler
Gezginler olarak gideceğiniz yerlerde kitapçıları görmeden ayrılmayanlardansanız, Lecce’de ‘‘La Bombala Di Kafka’’ adlı bir sahafı ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Kitapların arasında kaybolurken kahve vb. içecekler ile bu ziyareti zenginleştirebilirsiniz. Arkadan gelen plak seslerinin eşliğinde, kitapların arasında kaybolmak isterseniz burayı mutlaka ziyaret edin.
Ancak Lecce genelinde bir uyarı vardır, siesta saatlerine dikkat edin. Mağazalar 10:00 gibi açılıp, 13:00 gibi kepenk kapatıyor ve 17.00’ye kadar kapalı kalıyor. Sonra tekrar açılıp 20:00-21:00’e kadar hizmet veriyor.
İtalyanca’da sokak kelimesi ‘‘Via’’ olarak kullanılır. Lecce’de özellikle Via Giuseppe Palmieri ve Via Giuseppe Libertini sokaklarını ziyaret etmelisiniz. Bu sokaklarda birçok hediyelik eşya satan dükkanlar ile birlikte kıyafet dükkanı ve Lecce mutfağına sahip yemek yiyebileceğiniz mekanlar bulabilirsiniz.
Ayrıca Valentina Speciliata Del Salento adında bir dükkan bulunmaktadır. Bu dükkanda şarküteri ürünlerini satın alabilirsiniz. Lecce’ye giderseniz mutlaka uğrayın deriz... Fesleğenli, kırmızıbiberli, limonlu zeytin yağının yanı sıra, Güney İtalya’ya özgü makarna olan ‘’orecchiette’’, bu dükkanın çıkışında bulabileceğiniz bir yemektir.
Eğer Lecce’deki tarihi mekanları gezmek istiyorsanız, ilk uğrayacağınız yer Sant’Oronzo Meydanı’ndaki Roma Amfi Tiyatrosu olmalıdır. Bu meydanda tiyatro ve dans gösterileri düzenlenmektedir. Eğer zamanınız var ise mutlaka oyun ve gösterileri izleyin...
Ayrıca Lecce’de bulunan Abbazia di SantaMaria Di Cerrate adlı tarihi yapıyı da ziyaret etmelisiniz. Mükemmel freskler ve atmosfere sahiptir. Bu manastırın çok eski bir geçmişi var, Lecce de bu kültürüne sahip çıkarak burayı koruma altına almıştır.
Centro Storico Lecce de bir diğer ziyaret edilmesi gereken tarihi bir yapıdır. Burası da şehrin merkezinde çok iyi korunmuş durumdadır.