Tarihi Kemeraltı Çarşısı

İzmir’deki Kemeraltı Çarşısı, tarihî ve yaşayan en önemli alışveriş merkezlerinden biridir. Bölge, Smyrna Agorası seviyesinden (Namazgah, Mezarlıkbaşı ve İkiçeşmelik mahallesi) Konak Meydanı'nın kıyısına uzanan geniş bir alanı kaplamaktadır.

Tarihsel olarak, ilk başlarda uzun bir sokak boyunca oluşan çarşı, bir dergah olarak hizmet veriyor ve “Mevlevi Sokağı” olarak anılıyordu. 17. yüzyıla gelindiğinde bu sokak genişletildi ve çarşı hâlinde uzatıldı. Pazar, iç körfezin en sığ kısımlarında yapılan dolgu çalışmaları ile tamamlandı. Yakınına bir kervansaray ve han inşa edildi.

Kemeraltı’nın bugünkü kıyı şeridi, düz hâlini 19. yüzyıl başlarında almıştır. Rıhtım boyunca arazinin tümü o zamanlar kullanılmamış olsa da ilerleyen yıllarda etrafına Osmanlı barakaları ve kervanlar için ikametgah noktaları eklenmiştir. Adını konuttan alan Konak Meydanı, gelişimini hâliyle bu çarşıya borçludur.

İzmir Körfezi’nde 14 Eylül 1922 tarihinde meydana gelen ve "İzmir’in Büyük Ateşi" olarak anılan yangında bölge büyük hasar almıştır. 1955 yılında Konak Meydanı’nı yeniden şekillendirmek isteyen Başbakan Adnan Menderes’in talimatları doğrultusunda Sarı Kışla yıkılmış olsa da vali konağı günümüzde de yerinde durmaktadır.

Çarşı özellikle 1990’lı yıllar itibariyle yaşanan gelişim ve değişimlerle oldukça yaşayan bir yer hâline gelmiştir. İlk zamanlarında daha çok demircilerin yer aldığı bu çarşıda günümüzde sahile açık alandaki doğal bir ortamda alışverişin keyfine varabilirsiniz. Uygun fiyata çok sayıda hediyelik eşya bulabileceğiniz gibi kıyafet, ayakkabı, mücevher ve el sanatları ürünleri de yine çarşı merkezinde bulunmaktadır.