Jaipur’un gözbebeği Amber Kalesi uzaktan görüntüsüyle bile sizi kendine hayran bırakacak. Bir tepede kurulu olan Amber kalesi, kahverengi tonlarının hakim olduğu bir yapı. Aslında buraya fille de çıkılıyor ama yürüyerek çıkarsanız sizi muhteşem bir manzara bekliyor.

Kaleden içeri girer girmez hayran kalacaksınız. Hindistan’da böyle güzel bir kale görmeyi beklemiyordum diyebilirsiniz. Bu arada kalenin adının Amber olmasının nedeni; içindeki büyük Shiva heykelinin amberden yapılması. 1592 yılından yapılmış olan kalede açık sarı renkler çoğunlukta kullanışmış. 450 yıldır Kraliyet ailesine ev sahipliği yapan sarayın tepesinden şehri izlemek, insanın üzerinde büyüleyici bir etki bırakıyor. Yüzlerce odası, bahçeleri, salonları, tapınakları olan müthiş bir yer. Giriş ise 200 Rupi.

Kaleden içeri girince sırasıyla; Sila Devi Tapınağı, Ganesh Kapısı, Jai Man (Aynalı Sarayı), Divan-ı Aam yanındaki Türk hamamı, Diwan-ı Khas, Sukh Niwas, Sheesh Mahal, Zenani Deorhi’yi göreceksiniz. İsimlerden de anlayacağınız üzere, burası Müslümanların geride bıraktıkları izleri taşıyor. Müslüman-Hint mimarisinin özelliklerini kaleyi gezerken de görüyorsunuz. Buraya kadar gelmişken Jaigarh Fort’a tırmanın. Kalenin içinde dünyanın en büyük tekerlekli topu vardır; sadece 1 kez deneme amaçlı kullanılmış. O yüzden Hintliler için buralar önemli yerler. “Kimse yaklaşamadı bu kaleye!” diye övünüyorlar. Yani bu kale hiç fethedilmemiş. O yüzden çok kıymetli onlar için.

Kalenin tepesinden göl manzarasını izlerken karşı tepelerde up uzun bir duvar göreceksiniz. Bu duvar, Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun duvarıdır; 36 kilometre uzunluğundadır. Ama Çin Seddinin uzunluğunun 21.196 km olduğunu düşününce, devede kulak gibi kalıyor. Kaleden çıkar çıkmaz kobra oynatıcıları ile krşılaşacaksınız. Dakikalarca kobraların nasıl dans ettirildiğini izlemeye doyamayacaksınız. Elbette bu hipnotik şovu seyrettikten sonra 3-5 Rupi de bahşiş atmayı ihmal etmeyin.

99480e70e5891d6256ec3d060abfd126.jpg