Nairobi Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Nairobi, Kenya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Adı, kentin içinden akan Nairobi Nehri'ne atıfta bulunan ve "soğuk su" anlamına gelen Maasai ifadesi “Enkare Nairobi”den geliyor. Kentin metropoliten alanı 6.547.547 nüfusa sahipken, şehrin nüfusu 3.138.369 kişidir.

Nairobi, 1899'da Britanya Doğu Afrikası sömürge makamları tarafından Uganda Demir Yolları’nda bir demir yolu deposu olarak kuruldu. Kasaba hızla büyüyerek 1907'de Kenya'nın başkenti Machakos'un yerine geçti. 1963'te bağımsızlıktan sonra Nairobi, Kenya Cumhuriyeti'nin başkenti oldu. Kenya'nın sömürge döneminde şehir, kahve, çay ve sisal endüstrisi için bir merkez haline geldi. Kent, ülkenin güney kesiminde Athi Nehri üzerinde uzanmaktadır ve deniz seviyesinden 1.795 metre yükseklikte bulunmaktadır.

Uganda Demir Yolu, 1899 yılında inşa edilinceye kadar burası ıssız bir bataklıktı daha sonraları ise demir yolunun merkezi haline geldi.1900'lü yılların başlarında veba salgını ve kasabanın yakılması sonrasında Nairobi tamamen yeniden inşa edildi. Nairobi Demir Yolu kampının konumu, Mombasa ile Kampala arasındaki merkezî konumu nedeniyle seçildi. Ayrıca, nehir ağlarının su sağlayabilmesi ve yüksekliğinden ötürü tercih edilmiştir.

1905'te Mombasa İngiliz himayesinde başkent olarak değiştirildi. Kent, av oyunları ve turizm çevresinde büyüdü. İngiliz işgalciler bölgeyi keşfetmeye başlayınca, esas uğrama limanı olarak Nairobi'yi kullanmaya başladılar. Bu, sömürge hükümetini şehre ihtişamlı oteller inşa etmeye itti.

Nairobi, İngilizlerle ve kentin banliyölerinde yaşayan İngiliz tebaasından kişilerle büyümeye devam etti. 1919'da, Nairobi belediye ilan edildi.

Şehrin sürekli genişlemesi, kent topraklarının güneye doğru genişlemesi Maasai'yi kızdırmaya başladı. Ayrıca, arazinin kendilerine geri verilmesini isteyen Kikuyu halkını öfkelendirdi. İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra, bu sürtüşme Mau Mau İsyanı’na dönüştü. Kenya'nın gelecekteki cumhurbaşkanı Jomo Kenyatta, isyanda onu bağlayan hiçbir kanıt bulunmamasına rağmen tutumu nedeniyle hapsedildi. Yerlilerin İngilizlere yaptığı baskı, Kenya'nın bağımsızlığına 1963 yılında kavuşması ve yeni cumhuriyetin başkentinin Nairobi seçilmesi ile sonuçlandı.

Bağımsızlıktan sonra Nairobi hızla büyüdü ve bu büyüme şehrin altyapısı üzerinde baskı oluşturdu. Elektrik kesintileri ve su sıkıntısı yaygın bir olaydı, ancak son birkaç yıl içinde daha iyi şehir planlaması bu sorunların bazılarını kontrol altında tutmaya yardımcı oldu.

28 katlı Kenyatta Uluslararası Konferans Merkezi KICC, Norveçli mimar Karl Henrik Nøstvik ve Kenyalı mimar David Mutiso tarafından tasarlandı, inşaat 1973'te tamamlandı. Açılış töreni 11 Eylül'de gerçekleşti ve günümüzde Kenya'nın kurucu babası Kenya Cumhurbaşkanı tarafından yönetilmekte olup Kenya'nın ikonik sembolü konumunda bulunmaktadır. Kenya’yla ilgili tüm turistik dokümanlarda bu binanın fotoğrafı mutlaka yer almaktadır.

Yedi yılda inşa edilen bina, çevre dostu ve yerel olarak mevcut malzemelerle hazırlandı. Çakıl, kum, çimento ve ahşap kullanılarak doğal havalandırmaya ve doğal aydınlatmaya izin veren geniş açık alanlar yaratılarak inşa edildi. Kule somut bir çekirdek etrafında inşa edilmişti ve duvarları değil cam pencereleri vardı, bu da maksimum doğal aydınlatmaya izin veriyordu. Bina, uzunca bir süre Doğu ve Orta Afrika'daki en büyük salonlara sahipti.

2011 yılında 3.36 milyonluk bir nüfusa sahip olan Nairobi, Tanzanya'daki Darüsselam'dan sonra Afrika Büyük Göller bölgesinde nüfusta ikinci büyük kent haline gelmişti. 2009 nüfus sayımına göre, Nairobi idari bölgesinde 3.138.295 nüfusla 696 kilometrekare içinde yaşıyordu. Nairobi, banliyölerinde yaşayan nüfusu da dahil edildiğinden Afrika'nın 14. büyük şehri olmuştur.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Nairobi Birleşmiş Milletler Ofisi (UNON) da dâhil olmak üzere, Kenya iş dünyasından binlerce ve yüzün üzerinde büyük uluslararası şirkete ve kuruluşa ev sahipliği yapan Nairobi, ticaret ve kültür için kurulmuş bir merkezdir. Nairobi Menkul Kıymetler Borsası (NSE), Afrika'nın en büyüklerinden biridir. Ticaret hacmi bakımından Afrika'nın dördüncü en büyük şehri olması, günde 10 milyon dolar ticaret yapabilme kapasitesine sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

Nairobi şehir merkezinde bulunan Birleşik Devletler Büyükelçiliği Ağustos 1998'de El-Kaide tarafından bombalandı. Bu nedenle artık burası bir anma merkezi haline gelmiştir.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=ofzQqJNEYBk