Ventspils Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Avrupa’nın kuzeyinde bulunan Baltık Denizi, birbirinden şirin ülkelere ev sahipliği yapıyor. Litvanya ve Estonya ile Baltık Ülkeleri üçlüsünü oluşturan Letonya’nın en önemli gezip görülesi kentlerinden birisi Ventspils… Ülkenin altıncı büyük şehri olan Ventspils, 2017 yılı kayıtlarına göre 35 bin kişilik nüfusa sahip. Letonya’nın Baltık Denizi’ne açılan kapılarından biri olan kent, tarih boyunca önemli bir liman şehri olmuştur.

Kent Venta Nehri’nin Baltık Denizi ile buluştuğu noktada bulunuyor. Şehrin adı da buradan geliyor. Ventspils, Venta Kalesi anlamını taşıyor. Kentin geçmişi 1314 yılına kadar uzakmaktadır. Bu dönemlerde tersaneleriyle ünlü olan şehir, denizcilik açısından her daim stratejik bir nokta olmuştur. Polonya ile İsveç arasında 15. ve 16. yüzyılda gerçekleşen savaşlarda büyük hasar alan şehir, 1711 yılında ise veba salgını nedeniyle oldukça zorlu dönemler geçirir. Sonrasında Rus İmparatorluğu tarafından alınan kent, 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar kendini toparlamaya çalışmıştır. 1890’da limanı yeniden modernize edilen ve Moskova’ya demir yoluyla bağlanan şehir, eski ışıltılı günlerine geri döner. Bu dönemde Rus İmparatorluğu’nun adeta altın kapısı olan şehir, 1. Dünya Savaşı’nda ise Alman işgaliyle birlikte yine büyük bir yıkım yaşar ve nüfusunun yarısından fazlasını kaybeder.

Savaşın ardından kurulan Letonya Cumhuriyeti ile yeniden ayağa kalkan şehir, Sovyetler Birliği döneminde ise tıpkı Rus İmparatorluğu zamanında olduğu gibi başta petrol olmak üzere birçok ürünün dünyaya aktarıldığı en önemli liman haline gelir. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından ise şehir, bu ticari öneminin yanı sıra turizmle de öne çıkmak için çaba sarf eder. Günümüzde Letonya’nın başkenti Riga’nın ardından ülkenin en çok ziyaret edilen kentlerinden birisi konumundadır.

Ventspils nerede?

Letonya, Avrupa’nın kuzeyindeki Baltık Denizi’nin kıyısında bulunan bir ülkedir. Baltık Ülkeleri olarak adlandırılan üçlüye dahil olan Letonya’nın kuzeyinde Estonya, güneyinde ise Litvanya bulunmaktadır. Ventspils ise ülkenin kuzeybatı kısmında Venta Nehri ile Baltık Denizi’nin birleştiği noktada yer alır.

Ventspils’e nasıl gidilir?

Türkiye’den Ventspils’e direkt uçuş bulunmuyor. İstanbul’dan Letonya’nın başkenti Riga’ya giderek buradan otobüsle aktarma yapmalısınız. Bu yolculuk da yaklaşık 3 saat sürüyor. Ayrıca İsveç’in başkent Stockholm’den ve Rusya’nın önemli şehirlerinden birisi olan St. Petersburg’dan Ventspils’e deniz yolu ile ulaşım mümkün.

Ventspils’e ne zaman gidilir?

Avrupa’nın kuzeyinde bulunan Letonya, soğuk iklimin başladığı noktalarda bulunuyor. Yazlar ılık, kışlar ise oldukça soğuk geçiyor. Gezi yapmak için en uygun mevsim doğal olarak yaz dönemi. Tabii bu mevsimde sürpriz yağışlar sık yaşandığı için hazırlıklı olmak şart. Aralık ayı ile mart arasında ise çok sert bir kış var.

Ventspils’te gezilecek yerler

Ventspils gezilecek yerler bakımından ziyaretçilerine oldukça fazla seçenek sunuyor. Kent birçok kez yıkıma uğrasa da, birçok tarihi esere sahip. Bunlar arasında ise kaleler, öne çıkan yapılar. Kaleler arasında kentin çekirdeğini oluşturan Venta Kalesi, en önemlisidir. Yaklaşık 800 yıllık bir geçmişe sahip olan kale, bugün içinde tarih müzesi de barındıran muhteşem bir yapı. Kalenin çevresinde ise eski şehir bölgesi var. Ventspils’in bu bölgesi, kentin geçmişine dair çok önemli izler taşıyor.
Jurmalas Parkı, şehre nefes veren bir bölge. İçinde birçok egzotik bitki çeşidi bulunan parkta ufak çaplı gölet ve çok sayıda heykel bulunuyor. Teleferiğin bulunduğu parkta bir müze de mevcut. Bu müzede ahşap heykeller sergileniyor. Ayrıca her sene farklı bir görünüme bürünen çiçek saati de kesinlikle görülmesi gereken bir güzellik.
Kentteki en önemli dini yapı, Aziz Nicolas Kilisesi’dir. Ayrıca 1901 senesinde inşa edilmiş, liman bölgesinde bulunan ve Rus mimarisini yansıtan Ortodoks Kilisesi de görülmeye değerdir. Şehirde bunların yanısıra birçok kilise ve şapel de bulunuyor.

Kıyı şeridinde bulunan sahil parkı, manzara açısından oldukça güzeldir. Bu bölgede bir de Etnografya Müzesi vardır. Kentin denizci geçmişine dair izlerin bulunduğu müzede, balıkçı barınağı örnekleri ve denizcilik aletlerine dair kalıntılar sergileniyor. Ventspils’in olimpiyat merkezi de meraklısı için eğlenceli seçenekler barındırıyor.

Ventspils’in en önemli sembollerinden birisi ise inek heykelleridir. 2012 yılında düzenlenen bir sanat festivali sırasında yapılan inekler, daha sonrasında ise kalıcı hale gelir. Şehrin farklı bölgelerinde bulunan ve her biri farklı bir şeyi imgeleyen ineklerin, sayısı 26 iken, bazıları hayır kurumlarına destek amaçlı satılmış ve geriye 19 inek kalmıştır.

Şehrin tabiat harikalarından Moricsala Rezervi ise Moritz Adası üzerinde bulunuyor. 1957 yılında kurulan rezerv, 1500’den fazla bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Ayrıca çok nadir su kuşları ve diğer kara hayvanları da adada görülebilir.