Letonya'nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

latvia_medium.jpg

ParlamentercumhuriyetileyönetilenLetonya, 110 düzey belediyeye ve kenti konsey ve yönetim birimine sahip 9 Cumhuriyet kentine ayrılmaktadır. Başkenti Riga'dır. Büyük şehirleri: Daugavpils, Jēkabpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Riga, Valmiera ve Ventspils'tir.

Letonya Nerededir?

1098-800.jpg

Kuzey Avrupa'da yer alan Baltık Bölgesi'nin üç ülkesinden biri olan Letonya'nın sınırları kuzeyde Estonya'yla, güneyde Litvanya'yla; doğuda Rusya Federasyonu ve Belarus ile çizilmiştir. Aynı zamanda İsveç ile deniz sınırı bulunmaktadır.

Letonya'ya Nasıl Gidilir?

Letonya'ya Türkiye'den seyahat etmek istiyorsanız iki farklı yol bulunmaktadır.

İlk tercih hava yoludur. Letonya'nın başkenti Riga'da bulunan Riga Hava Limanı'na 3 saat süren direk uçuşlar bulunmaktadır.

Karayoluyla gitme şansıda bulunmaktadır. Arabayla gitmek ya da otobüsle ulaşım sağlamak mümkündür. Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Bulgaristan'a geçerek Belarus üzerinden ya da orta Avrupa ülkeleri ve Polonya güzergâhından gidilebilmektedir.

Letonya Vizesi

Umuma Mahsus Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vize istenmektedir. (Shengen)

Hizmet, Hususi, Diplomatik Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde 180 gün içerisinde 90 güne kadar vizeden muaftır.

Letonya’ya Ne Zaman Gidilir?

Letonya'ya seyahat etmek için en iyi zaman havaların sıcak olduğu ve yerel gıdaların her yerde bulunabildiği Haziran ayından Eylül ayının ortasına kadarsüren yaz sezonudur. Ancak akşamları serin olabilmektedir ve yağmur görülmektedir. Buna hazırlıklı olmakta faydır vardır.

Ocak ve Şubat ayları ülkenin en soğuk zamanlarıdır. Kış ayları çok sert geçmektedir ve sıcaklıklar -15/-20 dereceye kadar düşebilmektedir.

Günlerin kısaldığı Ekim ve Kasım aylarında sonbahar yağmurları görülmektedir. Bu mevsim de ülkeyi ziyaret etmek için güzel bir zamandır. Sarı sonbahar yaprakları ülkeyi süslemektedir.

Letonya Kültürü

mc4th2014horiz*900xx4507-2551-263-0.jpg

Letonya halkı hakkında düşünceler genellikle oldukça negatif oldukları yönünde gelişmektedir. Dostluk uzun vadede gelişen çok ciddi bir mesele olarak görülmesinden dolayıdır ki ilişki kurmak konusunda oldukça mesafelidirler.

Avrupa ülkeleri arasında en güvenilir ülkelerden biri konumundadır. Küçük bir suç oranı yine de bulunmaktadır ancak genelde kendi başına yolculuk yapmak oldukça güvenlidir. Dikkat edilmesi gerekenler bisiklet hırsızlığı ve araç içinde değerli şeyler bırakmamaktır. Orman yollarında karşınıza çıkabilecek vahşi hayvanlara zarar vermemek ve kaza yapmamak adına dikkat etmekte fayda vardır.

Bir Letonyalılara için SSCB bağlamında etnik bir konudan söz edilirken dikkatli olunmalıdır. II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet rejiminin hâkim olduğu Rusya'nın bir ili konumuna gelen Letonya'da, SSCB'yi övmek özellikle gençler tarafından hoş karşılanmamaktadır.

Birçok ücretsiz kablosuz internet kafelerde, kütüphanelerde ve Riga Havaalanı mevcuttur.

Eğer bir Letonyalı tarafından evlerine davet edildiyseniz davet edinilen eve, küçük bir hediye, bir şişe şarap, bir kutu çikolata veya bir buket çiçek götürmek kibarlık olarak görülmektedir. Ancak kırmızı güller cenaze merasimlerinde kullanıldığından dolayı onları tercih etmemek iyi bir seçenek olacaktır.

Letonya Mutfağı

6764134781_7769f82bc8_b.jpg

Letonya mutfağı, komşu ülkelerden etkilenmiştir. Letonya mutfağını genellikle tarım ürünleri oluşur, çoğu ana öğünde et yer almaktadır. Ülkenin Baltık Denizi'ne olan konumundan ötürü bolca balık tüketimi söz konusudur. Çavdar, buğday, yulaf, bezelye, pancar ve patates; tütsülenmiş domuz pastırması, sosis, domuz eti ve diğer ürünleri ve çiğ balık yaygındır.

Yemeklerin birçoğu kimyon, özellikle peynir ve ekmek ile tatlandırılmaktadır.

Ülkenin geniş bir ekmek, süt ürünleri, dondurma ve tatlı yelpazesi bulunmaktadır.Siyahekmek, Letonya'nın gıda tüketiminin son derece önemli bir parçasıdır. Siyah ekmeğin birçok türü vardır ve beyaz ekmeğe göre çok daha sağlıklı ve iyi olduğu düşünülmektedir.

Letonya'nın en egzotik yemeklerinden biri maizeszupa adı verilen, meyve ve siyah ekmek ile yapılan tatlı bir çorbadır.

Tatlı bir aperitif olan Biezpienasieriņs mutlaka denenmesi gerekenler arasındadır. Birçok çeşidi vardır, en popüler olanları ise Karum ve Baltais'dir.

Letonya'da en sık tüketilen alkollü içecek biradır. Aldaris, Livu ve Sencu gibi bira arkaları hemen hemen her yerde satılmaktadır. Ancak yerel halkın küçük fabrikalarda ürettiği yerel biralar olan Bauskas, Tervete ve Piebalgas denenmesi gerekenler arasındır.

Yerel bir içki olan, yüzde kırk beşini güçlü bitkilerin, köklerin ve baharatların oluşturduğu BlackBalsam'ı denemeyi unutmayın.

Çeşme suyunu içmek güvenlidir ancak çoğu yerli kaynattıktan sonra kullanmayı tercih etmektedir.

Letonya’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Travel_around_Latvia_Amber.JPG

Letonya'nın kültürel mirasını yansıtan hediyelik eşyalarda güzellik ve kullanışlılık bir aradadır.

Hediyelik eşyaların en başında ülkenin her yerinde satılmakta olan kehribartaşı ve bu taşı içeren birçok üründür. Kendilerinin yaptıkları bal, geleneksel kıyafetler, deri ürünler, ev eşyaları ve yerel yemekler eve götürmek için güzel hediyelerdir.

Letonya'nın Festivalleri

img_2015_07_11_1564.JPG

Letonya müzik, tarih, kültür, spor, dini olaylar, film ve tiyatro, Letonya çocuk ve aile etkinlikleri dâhil olmak üzere birçok kutlamaya ev sahipliği yapmaktadır.

1873 yılında bir şarkı festivali olarak başlayan "LatvianSongandDanceFestival" Letonya'nın en önemli kültür etkinliklerinden biridir. Günümüzde çeşitli korolar, halk dansları topluluğu, mızıka vb. canlı performanslar, yarışmalar, sergiler, konserler, geçit törenleri ve ortak konserler festivaldeki kültür etkinliklerinden bazılarıdır. Beş yılda bir düzenlenen festival esnasında Riga yerel kıyafetler giymiş, bir sürü mutlu insanlar dolmaktadır.

"SaulkrastiJazz" festivali her yıl Temmuz ayı sonunda düzenlenen yıllık caz festivali. Birçok yabancı ve Letonyalı müzisyen bu festivalde sahne almaktadır.

SkanuMezs, birçok ülkeden gelen müzikle ve sanatla ilgilenenler için adeta bir hazinedir. Her yıl ekim ayında düzenlenen festivale deneysel müzik sanatçıları, sanatçılar ve film yapımcıları katılmaktadır.

Üç Baltık ülkesinin en büyük ve en popüler müzik festivali "Positivus" her yıl Salacgriva kıyı kasabasında Temmuz ayında 35 bin seyirciyi bir araya toplar. Önceki yıllarda önemli yıldızlarından Muse, Scissor Sisters ve Fatboy Slim festivalde sahne almıştır.

Her yıl temmuz ayı Liepaja' nın beyaz kumları üzerinde düzenlenen "SummerSound" yerli ve yabancı sanatçıları sabaha kadar dinleme ve dans etme şansını sunmaktadır.

Diğer festivaller; International Ice Sculpture Festival, International Festival of Cartoons, International Baltic Balet Festival, European Undertaking “Museum Night”, Days of Art, Jani, Country music festival, Sigulda Opera Festival.

Letonya'daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Paskalya (25-28 Mart)

İşçi Bayramı (01-02 Mayıs)

Letonya Cumhuriyetinin Bağımsızlığının Yeniden Kazanılması (04 Mayıs)

Līgo ve Jāņis Yaz Bayramı (23-24 Haziran)

Letonya Cumhuriyet Bayramı (18 Kasım)

Noel (24-26 Aralık)

Letonya’da İklim ve Hava Durumu

Kuzey Avrupa'da bulunan Letonya konum itibari ile soğuk bir iklim kuşağı içerisinde yer almaktadır ve belirgin olarak iki sezonu bulunmaktadır; Yaz ve Kış. Nemli bir havası olan ülkede neredeyse 9 ay kış sezonu olarak geçmektedir ve sıcaklıklar -20'lere kadar düşmektedir. Yaz aylarında ise sıcaklıklar 23 dereceye kadar yükselmektedir.

Letonya’nın Kısa Tarihi

1918 yılında bağımsızlığın ilan edilmesinin ardından, Letonya yaptığı sosyal kalkınma ile ekonomi, sanayi ve tarım alanlarında önemli sonuçlar etmiştir. 16 Haziran 1940'ta, Vyacheslav Molotov, Moskova ve Letonya arasındaki anlaşmayı Letonya'nın ihlal ettiği hakkında suçlayıcı bir ultimatom sundu ve 17 Haziran'da Sovyet güçleri ülkeyi işgal etti. Demir Perde döneminde, Letonya, Sovyetler Birliği'nin bir eyaleti oldu. Ülke 6 Eylül 1991 tarihinde bağımsızlığını tekrar kazandı.

Letonya’nın Ekonomisi

Beautiful-Riga1.png

Letonya'nın ekonomisine büyük ölçüde özel sektör hâkimdir. Ekonomik krizden çıkış stratejisini, “dış krediyle beslenen ithalata dayalı büyüme” yerine, 2010 yılından itibaren “ihracata dayalı büyüme ”ye dayandırılmaktadır. İşsizlik oranı yüksek olan ülkede bu sıkıntıyı en aza indirmek için çalışmalar yapılmaktadır.

Letonya'da Din ve İnanç

latvia-gauja-460_789821c.jpg

Ülke nüfusu çoğunlukla Hıristiyan dinine mensuptur. Letonya nüfusunun yüzde 34,2'si kendisini Lüterci, yüzde 24,1'i i, RomaKatolik'i, yüzde 17,8'i i, Roma Katolikleri, RusOrtodoks'u ve geriye kalan yüzdelik kesimi diğer dinlere bağlı olarak tanımlamaktadır.

Letonya’da Bulunan Türkiye Dış Temsilcilikleri

Adres: A.Pumpura iela 2, Riga, LV-1010 Latvia

Telefon: 00 371 6 782 16 00

Faks: 00 371 6 732 03 34

E-posta: [email protected]

İnternet sitesi: http://riga.be.mfa.gov.tr/

Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cuma (09.30 -12.30)(14.00 -17.00)

Letonya'da Konuşulan Diller

latvia-riga.jpg

Letonya'nın resmi dili Letoncadır. Sovyet döneminin etkisinden dolayı ülkenin çoğunluğu Rusça bilmektedir. Arnavutlar genelde ikiden fazla dil konuşmaktadırlar. İngilizce ve Almanca okullarda eğitim dili olarak öğretilmektedir. Özellikle iş ve turizm sektöründe İngilizce oldukça yaygın kullanılmaktadır.

Letonya Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -4oC
    • Şub -4oC
    • Mar -1oC
    • Nis 5oC
    • May 11oC
    • Haz 15oC
    • Tem 17oC
    • Agu 16oC
    • Eyl 12oC
    • Eki 6oC
    • Kas 1oC
    • Ara -2oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.973,700 Dili: Letonca Para Birimi: Letonya Lati (LVL) ve EURO İklim: Nemli Kıtasal ve Okyanusal/Denizsel İklim Big Mac Index: 4,21 USD