Letonya’nın Baltık Denizi’ne bakan kısmında Daugava Nehri’nin ağzında yer alan Riga, 1201 yılında kurulmuştur. 12. yüzyıl sonlarında liman şehri olan Riga'ya Alman ticaret gemilerinin uğramaya başlamasıyla nüfusu ve önemi artmış. Baltık devletlerindeki en büyük şehir olan Riga, Letonya’nın başkenti ve aynı zamanda en önemli finansal, kültürel, ticari merkezi.
Letonya’daki Sovyet hakimiyetinin 1991 yılında sona ermesiyle Riga gelişmeye başlamış ve Baltık Denizi’nin en kozmopolit kentlerinden biri haline gelmiş. Şehrin tarihi merkezi, yani kentin ilk kurulduğu yer olan "Vecrīga" UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Kenti keşfe başlamak için de en doğru yer kesinlikle tarihi şehir merkezi.
Ufak bir ülke olan Letonya’nın neredeyse yarısı başkent Riga’da yaşıyor. Yaklaşık nüfusu 1,2 milyon kişi.
Riga’ya nasıl gidilir?
THY ve AirBaltic'in İstanbul'dan Riga'ya direkt uçuşları var ve uçuş süresi yaklaşık 3 saat.
Riga Uluslararası Havaalanı, şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta. Riga Havaalanı’ndan şehir merkezine otobüsler ile ulaşım mümkün. Çok sık kalkan bu otobüsler kent merkezine trafiğin durumuna göre yaklaşık yarım saatte ulaşıyor.
Riga’da gezilecek yerler
Riga büyüleyici bir şehir. Kentte mimari olarak Art Nouveau (Jugendstil) yapıları öne çıkıyor. Bunlar arasında tarihi Blackheads binası (yani Siyah Kafalıların Evi) en ilgi çekici olanlardan. Bu yapı, eski şehir meydanında yan yana heybetli iki bina olarak gözünüze çarpacaktır. 13. yy döneminde Riga’da yaşayan zenci bekar genç iş adamları, başlarındaki Aziz Moritus önderliğinde burada bir loca kurmuş ve bu binaları yapmışlar. Bugün binaların biri Turizm Danışma Bürosu, diğeri ise müze olarak kullanılıyor.
Aynı zamanda bu meydanda özellikle bahar ve yaz aylarında çeşitli etkinlikler ve festivaller organize ediliyor.
Bunun dışında Orta Çağ’dan kalma yerleşim bölgesi Üç Kardeşler binaları mimari açıdan, Aziz Peter Kilisesi, Dome Katedrali gibi yapılar da hem dini hem de mimari açıdan önemli yapıları.
Daugava Nehri’nin kıyısında yer alan Riga Kalesi de örülebilecek yerlerden. İçinde birkaç tane de müze var.
“Brivibas Piemineklis” ya da “Milda” adı ile bilinen Özgürlük Anıtı ise Riga’nın sembolü haline gelmiş. Letonya ilk bağımsızlığını kazandığı dönemde 1934 senesinde yapılmış olan anıt, yemyeşil iki parkın arasındaki bir meydanda yer alıyor. Her saat başı anıtın önünde askerler nöbet değişimi yapıyor.
Riga’nın en popüler caddeleri ise lüks dükkanlarının ve alışveriş merkezlerinin sıralandığı Alberta caddesi ve Elizabetes Caddesi.
Bunların yanı sıra Ratsnams Meydanı, Central Tirgus (merkez market), Bremen Mızıkacıları Heykeli ve Letonya İşgal müzesi de kentte görülmeye değer yerler arasında.
Akşam saatlerinde ise pek çok müzik zevkine hitap eden gece klübü bulmanız mümkün. Özellikle Club Essential, Fashion Club ve Skyline Bar şehrin en gözde eğlence mekanlarından bazıları.
Riga’da ne yemeli?
Ülke mutfağına has her yemeği Riga'da bulmanız mümkündür. Siyah ekmek (Laci), anasonlu peynir ve bira kent insanının vazgeçilmezi. Yöresel içki “Siyah Balzam”ı da çay ya da kahve ile birlikte deneyebilirsiniz.
Riga Merkez’de yer alan yüzyıllara tanıklık etmiş olan özel mimarisiyle Benjamine Restaurant güzel bir tercih olacaktır. Diğer tercih edebileceğiniz restoranlar ise; ortaçağ atmosferinde lezzetli yemekler yiyebileceğiniz Rozengrals restoran, sanatçıların tercihi olan Osiris Cafe ve ünlülerin uğrak yeri olan Vincents restorandır.
Riga’da Alışveriş
Alışveriş deyince özellikle de Letonyalı sanatçıların tasarım ürünlerini görmek istiyorsanız doğru adres Audeju caddesi. Hediyelik eşya için ise “Old Town” bölgesindeki mağazalar ziyaret edilebilir.
Avrupa'nın en önemli pazarlarından olan Riga Merkez Çarşısı, tarihi alışveriş merkezi Galerija Centrs, Tren istasyonunun arkasındaki Avrupa'nın da en büyük pazarlarından biri olan The Central Market ve Stockmann mağazaları en popüler alışveriş merkezleridir.
Hediyelik eşya olarak alınabilecekler ise keten elbiseler ve örtüler, Baltık Mücevheri, Amber (Baltık altını), eldiven, yün süeter, yün çorap, votka, Riga balsam ve ahşap oyuncaklardır.