Hayaller, Salsa, Puro ve Havana

Hani bazı yerler vardır ve gitmeseniz de sizden bir parçanın orada olduğunu hissedersiniz. Orası hep sizindir, bilirsiniz, tanırsınız oraları ve gidince sizi sarar, tanıdık yüzler, isimler ve kahramanları vardır.

Jose Marti Havaalanı’na indiğiniz zaman geçtiğiniz loş koridorların sonunda pek de kısa sayılmayacak bir pasaport kuyruğu sonrasında size bekleyen yüzler bunun ilk aşamasıdır. Havanın sıcağı kişilerin de sıcaklığı ile karşılar sizi dışarıya adımınızı atınca…

Türk vatandaşlarından halen vize istense dahi, Amerika ile halen devam eden ambargo sebebiyle vizenizi pasaportunuza yapıştırmıyor Küba Konsolosluğu

Havana Old Town

Ulusal Kahraman: Jose Marti

Jose Marti ülkenin ulusal kahramanıdır. Ünlü bir yazar olmakla kalmayıp; bir vatansever, devrimci ve aynı zamanda Küba’nın milli marşının sözlerinin yazarıdır. Ülkenin en ünlü 3 şarkısından biri olan Guantanamera (Guantanamolu Kadın)’nın sözlerini yazan kişidir. Küba müziğine damgasını vurmuş ve sınırları aşmış olan diğer iki şarkı ise Chan Chan ve Hasta Siempre’dir. Özellikle Hasta Siempre (sonsuza kadar) Kübalı sanatçıCarlos Puebla’nın 1965 yılında Ernesto Che Guevara’nın veda mektubundan sonra yazdığı şarkıdır. Sözleri Afrika’ya gitmek üzere Küba'dan ayrılan Che’den söz etmektedir.

Sokaklarda gezerken, bir kafede oturup kolonyal mimarinin şehri sarıp sarmalamasının tadına varırken kulağınıza bu şarkıların notaları akacak ve burnunuz kahve, rom ve tütünün karışımı enfes ama keskin kokularla ziyafet çekecek...

Havana'da Gezilmesi Gereken Yerler 

La Habana Vieja yani Eski Havana Bölgesi

Havana’da gezilmesi gereken yerlerin en başında “Eski Havana” olarak adlandırılan “La Habana Vieja” gelir. Barok ve neoklasik anıtlarıyla beraber en eski İspanyol kolonyal yerleşimlerinden olan La Habana Vieja, 1982 yılından bu yana UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası programına aldığı bir bölgedir. Tarihi yapıların neredeyse tümü restore edilmekte ve orijinaline sadık kalarak temizlenmekte ve onarılmaktadır.

Bu bölge Havana Kalesi’nin tam karşısında kalan katedralin de olduğu bölgedir. Denizin kenarında bulunan ve şehrin eski ve orta mahallelerinin dışından dolanan sahil yolunun sonunda yer alır. Bu sahil yolu; Havanalıların her akşam buluşup müzik dinledikleri, sevgilileri ile buluştukları, oturup muhabbet ettikleri sosyalleşme mekânlarından biridir.

Kübalı arkadaşlarıma Malecon adı verilen bu cadde / sahil yolunun sırrını sorduğumda işin aslı ortaya çıkmıyor değil. Malecon’da akşam buluşmak ve saatlerce oturmak her ne kadar kültürlerinin bir parçası olsa da evlerin çoğunda klima olmaması sebebiyle insanlar akşamları serinlemek için deniz kenarına inmeyi tercih ediyorlar.


Havana Coco Taxi

Havana’nın eski bölgesi olan La Habana Vieja da bulunan en ünlü cadde ise Calle Obispo... Bu cadde Plaza de Armas’ta sonlanıyor.

Tarih boyunca Havana sokaklarının düzenlenmesi, Arm's Meydanı çevresinden başlayarak şehrin büyüme aşamalı bir süreci ile paralel gelişerek devam etti.

Bağımsızlık Anıtı

Yıllar boyunca, sokak isimleri belli bir kentsel plan çerçevesinde değil de o sokakta yaşayan bazı komşuların ismi, bazı ağaçların adı, belli ticaret erbaplarının lakapları ya da bazı sembol binaların halk arasındaki söylemiyle verilmiştir. Bu sokakları gezerken dikkat çeken bir nokta ise kentsel plan ve yerleşim planı açısından diğer sıcak ülkelerde de görüldüğü gibi, burada da dar sokakların olması ve  binaların sokağa gölge oluşturması ile yaşayan halkın güneş ve sıcaktan korunması amaçlanmıştır. 

Havana'ya Ne Zaman Gidilir?

Küba tropikal bir iklime sahiptir. Sıcak ama nemlidir. Yağış dönemi Ağustos-Ekim ayları arasıdır. Bunun dışında kalan zamanlarda gündüz öğle saatlerinde ya da öğleden sonra tropikal bir yağış olur ama bu yağış kısa sürer ve havanın sıcak olması sebebiyle yarım saatlik bir süreçte her yer yeniden kurur.