Bamako’da Gezilecek Yerler

Batı Afrika’nın en büyük şehirlerinden birisi olan Bamako’da gezilecek birçok yer, yapılacak birçok aktivite bulabilirsiniz. Mali’nin başkenti olan Bamako birbirinden güzel yapılara sahiptir. Bu yapıların büyük çoğunluğu tarihi öneme sahiptir. Bamako’da tarihi yapıların yanı sıra gezilecek müzeler de mevcut. Şehirde değerli tarihi eserleri, nadide sanat parçalarını sergileyen müzeleri mutlaka gezmelisiniz. Bamako bulunduğu coğrafya itibariyle doğal güzellikleri de bol olan şehirlerden bir tanesi. Her mevsim başka bir güzelliğe bürünen Bamako’nun doğal güzellikleri de görülmeye değer.

Bamako’da Gezilecek Yerler

Bamako’yu keşfetmeye Bamako Büyük Cami’den başlayabilirsiniz. Şehirde bulunan en büyük cami olup görülmeye değer bir mimarisi vardır. Muso Kunda Müzesi, kadınlara adanmış bir müzedir ve cinsiyet eşitsizliğine karşı çalışmalar yapmaktadır. Bamako Hayvanat Bahçesi, sahip olduğu hayvan çeşitliliği ile görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. Bamako Botanik Bahçesi, rengarenk bitkileriyle Bamoka’da görmeniz gereken bir parktır. Mali Ulusal Müzesi, Mali tarihine ayna tutan belgeleri ve tarihi eserleri sergileyen müze olup turistler tarafından çok beğenilen noktalardan birisidir. G Noktası Tepesi, Bamako’yu kuş bakışı izlemek için mutlaka uğramanız gereken yerlerdendir. Bamako Kutsal Kalp Katedrali, şehir merkezine renk katan eşsiz mimarisi ile görülmesi gereken yerlerdendir. Bamako Milli Parkı, bünyesinde bulunan çeşitli tesisler ve doğal güzellikleri ile görülmeye değer yerlerden birisidir. Kral Fahd Köprüsü, Bamako’nun kırsal yerleşkeleri ve komşu ülkeleri ile arasındaki bağlantıyı sağlayan bu köprü de şehrin turistik noktalarından birisidir.

Listede adı geçen yerleri aşağıda daha detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Bamako Büyük Cami

ConakaryGrandMosque1.png

Bamako Büyük Camii, Bamako’nun şehir merkezinde bulunan en büyük camidir. Bulunduğu yerde kolonyal öncesi dönemde inşa edilmiş kerpiç bir cami bulunmaktaydı. Şimdiki Büyük Cami 1970’lerin sonunda Suudi Arabistan hükümetinin finansman desteği ile inşa edilmiştir.

Bamako’daki en uzun yapılardan biri olan camiyi şehrin büyük bir kısmından görmek mümkün. Merkezi pazarın ve Bamako Katedrali’nin yakınlarında bulunan Bamako Büyük Cami, Nijer Nehri’nin kuzeyinde bulunuyor. Kare bir merkez etrafında inşa edilmiş uzun mineralleri ile Batı Afrika mimarisinden ziyade Suudi mimarisine benzemektedir. Özellikle Orta Çağda Bamako’da çok fazla cami inşa edilmesine rağmen bunların büyük çoğunluğu günümüze kadar gelmeyi başaramamıştır. Bamako Büyük Cami, yıkılan camilerden doğan ibadethane açığını kapatmıştır. Halkın ibadetine açık olan caminin bir bölümü turistlerin ziyaretine açıktır.

Muso Kunda Müzesi


Muso Kunda Müzesi, Mali’de bulunan müzeler arasında oldukça özel bir yere sahiptir. 1998 yılında başkent Bamako’da cinsiyet ayrımcılığına dikkat çekmek için kurulmuştur. Adame Ba Konare tarafından tasarlanan müze, cinsiyet eşitliğinin sağlanması için çalışıyor. Mali tarihinde uzun yıllar cinsiyet ayrımcılığına uğrayan kadınların eşit haklar için verdiği mücadelenin bir müzesi.

Muso Kunda Müzesi ülkede kadınlara adanmış tek müzedir. Müzede kadınların maruz kaldığı ayrımcılığı, kadınlar hakkındaki efsaneleri sosyal alandaki kısıtlamaları ortadan kaldırmak için çalışmalar yapılıyor. Bunların yanı sıra Mali’de yaşayan kadınların günlük hayatlarını, yaşamlarından kesitleri yansıtan sergiler bulunuyor. Geleneksel ve çağdaş kostümler, mücevherler, kumaşlar da sergilenmektedir. Mali kadınlarının hem tarihine hem de günümüz yaşantısına ayna tutan müze turistler tarafında yoğun ilgi görüyor.

Muso Kunda Müzesi’ni pazartesi günleri hariç 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzeye girişler ücretsiz olup rehber eşliğinde gezmek isterseniz 500 XOF ödemeniz gerekmektedir.

Bamako Hayvanat Bahçesi

IMG_4783.JPG

Bamako Hayvanat Bahçesi, sahip olduğu hayvan çeşitliliği ile ziyaretçilerine hoşça vakit geçirten bir yer. Hayvanat bahçesinde aslan, fil, maymun, devekuşu, pelikan ve çeşitli balık türleri gibi çok sayıda canlı barınıyor.

Bamako Hayvanat Bahçesi’nde 17 memeli türü, 21 kuş türü, 13 sürüngen türü ve 58 balık türü olmak üzere 100’den fazla canlı türü bulunmaktadır. Hayvanat bahçesinin bünyesinde bulunan canlıların sağlıklı ve rahat bir atmosferde yaşayabilmeleri için her türlü hizmet sağlanmakta. Şempanzeler için ağaçlar, hamaklar, küçük bir orman hatta yapay bir nehir mevcut. Geyik, manda ve devekuşları için özel olarak hazırlanmış habitatlar bulunuyor.

Hayvanat Bahçesinin içerisinde çocuklar için küçük bir oyun alanı ve dinlenebileceğiniz bir kafe de mevcut. Özellikle çocuk ziyaretçilerin ilgisini çeken Bamako Hayvanat Bahçesi hoşça vakit geçirmek için ideal turistik noktalardan bir tanesi.

Bamako Botanik Bahçesi

nationalbotanicalgarden2.jpg

Bamako Botanik Bahçesi, yeni hizmete açılmış bir yerdir. Oldukça büyük bir alana kurulmuş olan Botanik Bahçe’nin içerisinde çok sayıda bitki çeşidi yer alıyor. Mali’nin iklim koşullarında yetişmeyen bitkiler bile bulunuyor.

Bamako Botanik Bahçesi’nin içerisinde çay içip, rengarenk bitkilerin arasında dinlenebileceğiniz bir de çay evi mevcut. Birbirinden ilginç bitki türlerinin bulunduğu botanik bahçe, ziyaretçilerine eşsiz bir renk cümbüşüyle karşılıyor. Çeşitli renk ve türde çiçeklerin bulunduğu botanik bahçede her gün bakım ve sulama çalışmaları yapılmaktadır. Botanik Bahçenin içerisinde yapay yollarla oluşturulan bir de küçük nehir mevcut. Dilerseniz bahçenin içerisindeki tepeye tırmanarak Bamako’nun eşsiz manzarasını izleyebilirsiniz. İçerisinde bir de restoran bulunan Bamako Botanik Bahçesi’nde yemek de yiyebilirsiniz. Botanik Bahçe’nin içerisinde yürürken etrafta koşturan, çimlerin üzerinde çıplak ayakla oyun oynayan çocuklarla karşılaşmanız mümkün.

Mali Ulusal Müzesi

img_51601.jpg

Mali Ulusal Müzesi, başkent Bamako’da bulunan ve turistler tarafından yoğun ilgi gösterilen müzelerden bir tanesidir. Arkeolojik ve antropolojik parçaların sergilendiği müze her yıl yüzlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Ana koleksiyonunu Mali tarihi üzerine olan sergiler oluşturmaktadır. Müzede, Mali’nin çeşitli etnik gruplarına ilişkin geleneksel eşyaların, müzik aletlerinin, ritüellerde kullanılan nesnelerin sergilendiği koleksiyon mevcuttur.

Ulusal Müze ilk olarak Fransız sömürgesinin devam ettiği dönemde Sudan Müzesi olarak 1953 yılında açılmıştır. Müzenin açılmasına öncülük eden Ukraynalı Arkeolog Y. Shumowski’nin koleksiyonların genişletilmesinde çok büyük katkıları olmuştur. 1960 yılında Mali’nin bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Sudan Müzesi, ulusal birliği teşvik etmek ve Mali’deki etnik çeşitliliğe saygı göstermek amacıyla Mali Ulusal Müzesi’ne dönüştürülmüştür.

Mali Ulusal Müzesi’ni hafta sonları ve Perşembe günleri hariç 17.00-20.45 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

G Noktası Tepesi

2.jpg

Bamako’da bulunan en etkileyici doğal güzelliklerden birisi olan G Noktası Tepesi, yüksek bir tepenin üzerinde yer alan platodur. Mali Ulusal Müzesi’nin hemen önünde bulunan Fransız sömürgesi sırasında kontrol noktası olarak kullanılan tepeye o dönemde G kontrol noktası denildiği için tepenin adı öyle kalmıştır. Ulusal Müze’nin önünden tırmanarak tepeye kolayca ulaşabilirsiniz.

Platonun içerisinde etnik bir park da yer alıyor. Dilerseniz bu parkı da ziyaret edebilirsiniz. Tepeden bütün Bamako’yu kuş bakışı izleyebilirsiniz. Dilerseniz gün içinde tepeye çıkıp doğa yürüyüşü yaptıktan sonra kitap okuyabilir, dilerseniz Bamako’daki gün batımını izleyebilirsiniz.

Tepede ayrıca 1906-1913 yılları arasında inşa edilmiş eski bir askeri hastane de bulunuyor. Şehir gürültüsünden kaçıp, doğanın içine saklanabileceğiniz ve Bamako’yu kuş bakışı izleyebileceğiniz bu tepeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Kutsal Kalp Katedrali

Kutsal Kalp Katedrali, Bamako’da bulunan Katolik Kilisesidir. Katolik Başpiskoposunun hizmet verdiği katedraldir.

İlk yerleşimlerin olduğu dönemde küçük bir köy olan Bamako’da herhangi bir kilise bulunmuyordu. Bamako’ya 15 kilometre uzaklıktaki Kati’de bulunan din adamları zaman zaman Bamako’yu ziyarete geliyor burada vaazlar veriyorlardı. Zaman içerisinde nüfusu artan ve giderek büyüyen Bamako’da sonunda bir kilise kurulması fikri ortaya çıkmıştır. 1907 yılında Bamako’da Katolik Hristiyanların sayısı iyice artmıştı ve ibadet edebilmek için kilise talebinde bulundular. 1910 yılında Katolik din adamları Bamako’da küçük bir şapel inşa ettiler. Fakat daha sonraları bu şapelde yeterli hizmeti veremez olmuştu. Bunun üzerine 21 Şubat 1925’te başpiskopos Sauvant tarafından katedralin inşasına başlanmıştır. Bamako Katedrali’nin inşaatı 1936 yılında tamamlandı ve ibadete açıldı.

Bamakolular tarafından mimari bir şaheser olarak değerlendirilen katedral, kırmızı taş kullanılarak gotik tarzda inşa edilmiştir. Şehir merkezinin tam ortasında yer alan katedralin hemen arka bahçesinde timsah formunda bir de çeşme bulunuyor. Bamako şehir merkezine güzellik katan Kutsal Kalp Katedrali’ni istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

Bamako Milli Parkı

Bamako5.jpg

Bir süredir tadilat aşamasında olan Bamako Ulusal Parkı, Mali’nin bağımsızlığının 50. yıldönümünde yeniden açılmıştır. Parkın içerisine yeni bir restoran ve spor merkezi ilave edilmiştir. Ayrıca parktaki bitki çeşitliliği de artırılmıştır. Milli parkın içinde bulunan bütün binalar doğal taşlarla kaplanmıştır. Bu sayede hem binalar estetik ve özgün bir görünüme kavuşmuş hem de ısı yalıtımı doğal yollarla sağlanmıştır.

Yeni açılan restoran yüksekçe bir kayanın üzerine inşa edilmiştir. Böylece Milli Parkın yeşil manzarası eşliğinde yemek yiyebilirsiniz. Parkın içinde bulunan spor salonu ve oyun alanı Bamakolu gençler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Milli Parkın yakınında bir de doğal göl bulunuyor. Milli Parkın imar aşamasında halkın en büyük kaygısı bu gölün çalışmalardan etkilenip zarar görmesiydi. Fakat çalışmalar doğaya saygılı bir şekilde yürütülmüş ve göl parkın doğal bir parçası halinde kalmıştır. Her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Bamako Milli Parkı turistlerin gözde yerlerinden bir tanesidir.

Kral Fahd Köprüsü

50478578.jpg

Kral Fahd Köprüsü, başkent Bamako’yu, şehrin eski bölgesindeki yerleşimlere ve Nijer Nehri’nin güney kıyısında yer alan geniş banliyölere bağlar. Nijer Nehri’nin üzerinde bulunan iki köprüden biri olan Kral Fahd Köprüsü “yeni köprü” olarak da bilinmektedir.

Köprünün projesi 1992 yılında Suudi Kalkınma Fonu’nun maddi desteği ile başlamıştır. Kral Fahd Köprüsü’nün 500 metre aşağısında 1957 yılında Fransız Sömürgesi döneminde inşa edilen Bamako’nun “Şehitler Köprüsü” olarak bilinen küçük köprüsü yer alır. 1950’lerden önce Nijer ve Bamako arasındaki tek geçiş Bamako’nun 8 kilometre ilerisinde yer alan Sotuba Koyu üzerindeydi ve bu koyda doğal su akıntıları oldukça düşük seviyedeydi. Kral Fahd Köprüsü’nün inşasından sonra nehir üzerine bir de hidroelektrik istasyon inşa edilmiştir. Bamako ve Nijer arasındaki ulaşım da zaman zaman bu köprü üzerinden sağlanmaktadır. Bamako’nun uzakta kalan banliyöleri ve Nijer ile olan ulaşımını kolaylaştıran köprü yeni yapımlara da öncülük etmiştir. Bamako’nun doğu ucunda Çin tarafından finansal destek sağlanan üçüncü bir köprü inşa edilmektedir.