Batum Botanik Bahçesi, Gürcistan’ın özerk cumhuriyetlerinden Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Batum’da bulunuyor. Şehir merkezine 9 km uzaklıktaki Batum Botanik Bahçesi (Batumi Botanical Garden), Karadeniz’in kıyısında Mtsvane Kontskhi bölgesinde yer alıyor. 108,7 hektarlık yayıldığı alanıyla bahçe, dünyanın en büyük botanik parkları arasında geçiyor.
Rus Botanikçi Andrey Nikolayevich Krasnov (1862-1914), bahçenin geliştirilmesine asıl rolü yanmış. Krasnov uluslararası tanınmış bilim adamları, ziraatçılarla temasa geçerek bilgiler ve tohumlar almış. 3 Kasım 1912’de parkın resmi açılışı yapılmış. Düzenlemesinde Krasnov’a Fransız D’Alphonse ve Gürcü Iason Gordeziani yardımcı oldukları bahçede Krasnov’un planları uygulanmış.
İçerisinde 5000’den fazla bitki türü barındıran Batum Botanik Bahçesi, Kafkasya’ya özgü yarı tropik bitkilerin yanı sıra Uzak Asya, Yeni Zelanda, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Himalayalar, Meksika, Avustralya ve Akdeniz bitkilerinin sergilendiği bölümler de bulunuyor. 1,200 gül türünün yer aldığı parkta 2,000 üzerinde ağaç ve odunsu bitkiler bulunuyor.
Ayrıca parkta içerisinde, bitki tanıtımı, çiçekçilik, yarı tropikal bitkiler, bitki fizyolojisi ve botanik alanlarında bilimsel araştırmalar da yapılıyor. Önceleri Gürcistan Bilim Akademisi tarafından yönetilen park Batum Botanik Bahçesi 2006’dan itibaren bağımsız bir enstitü tarafından yönetiliyor.
Batum’da musluk suları içilebiliyor, nefis.
Batum şehir merkezinden 15 dakikalık uzaklıktaki parka, taksi (10 Lari/12TL) veya 1 numaralı minibüse ile ulaşmak mümkün. Minibüs (0,60 Lari) parkın kapısına kadar gidiyor.
Botanik bahçesinden Karadeniz kıyısına giden yol
Park giriş ücreti ise (6 Lari). Ana yürüyüş yollarını takip ederek Batum Botanik Parkı’nı gezmek 2-4 saat tutuyor. Park girişinde ve çıkışında tuvaletler bulunuyor. Sıcak mevsimlerde yanınıza su almayı unutmayın.
Batum gezilecek yerlerin başında yer alan Batum Botanik Parkı'nda nefis çiçek, bitki, ağaç ve orman kokuları arasında yürümek huzur verici. Batum turları programlarının olmazsa olmazı arasında olan park, çok geniş bir alana yayıldığından aceleyle her yeri gezmek yorucu olabilir.
Parkta hizmet veren akülü gezi arabalarını kullanarak, yorulmadan parkın bir çok yerini görmek mümkün. Bu daha çok yaşlılar için uygun. Yürüyerek gezmek ise en güzeli bence.
Kurulduğu şahane manzaralı yamaçtan, Karadeniz kıyısına kadar uzanan parkta, demiryolunu geçip kayalık ve çakıl taşlarından oluşan plajda mola vermek iyi bir fikir. Fotoğraf çekmek için de hoş bir yer.
Batum Botanik Bahçesi‘nin çıkışında ise güzel bir kafe yer alıyor. Keyifli bir botanik park gezisi sonrası burada bir dinlenme kahvesi içilebilir.
Davetlisi olarak gittiğimiz Ajara Turizm Departmanı’na ve Gezimanya’ya teşekkürler…