Bamako Hakkında Bilinmesi Gerekenler

tour_dafrique_-_bamako.jpg

Bamako, Mali’nin başkenti ve en büyük şehridir. Günümüzde en hızlı gelişen Afrika ülkelerinden biri olarak kabul edilen Mali’ye başkentlik yapan şehir, ülkenin güney ucunda yer almaktadır. Nijer Nehri üzerinde konumlanan Bamako, yukarı ve orta Nijer Vadisi’ni bölen kuvvetli bir nehir akıntısının yakınlarındadır. Bamako; Lagos, Abidjan, Kano, Ibadan, Dakar ve Accra’dan sonra Batı Afrika’da yer alan 7. büyük şehir olma özelliğine sahiptir. Koulikoro yakınlarında yer alan nehir limanı sayesinde büyük bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Tekstil, işlenmiş et ve metal üretiminde önde olan Bamako ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.

Ekonomi merkezi olmasının yanı sıra Mali’nin yönetim ve konferans merkezidir. Her yıl ticaret, iş görüşmeleri, çeşitli kültürel etkinlikler ve turistik gezi amacıyla şehri binlerce turist ziyaret etmektedir. Tarihin pek çok döneminde devletlerin ilgisini çeken ve hükmetmek istedikleri Bamako’nun tarihi, ilk çağlara kadar uzanmaktadır. Paleolitik Çağ’dan itibaren yerleşke olarak seçilen Bamako, Nijer Nehri’nin sağladığı avantajlarla elverişli yaşam koşullarına sahiptir.

İlk çağlarda bölge halkı için en önemli geçim kaynağı tarım ve balıkçılıktı. Nijer Nehri balıkçılık için elverişliydi. Aynı zamanda etrafındaki topraklar da tarım için uygundu. Nijer Nehri’nin sağladığı bereketli tarım toprakları sayesinde bölgede bulunan krallıklar zenginleşti. Bu zenginlikle Sahara, Kuzey Afrika ve Avrupa’ya ticaret amacıyla açılımlar başladı. Bölgede yaşayan ilk sakinler altın, fildişi, kola fıstığı ve tuz ticareti ile uğraştılar.

11. yüzyıla gelindiğinde Gana İmparatorluğu bölgede egemenliğini ilan eden ilk büyük krallık oldu. Mali İmparatorluğu, Orta Çağ döneminde hızla büyüdü ve Senegal, Gambiya, Gine ve Moritanya’ya egemen olarak Batı Afrika’da büyük bir hakimiyet alanı yarattı. Bu büyüme döneminde Bamako’ya da kültürel yatırımlar yapıldı. Orta Çağ’da iki üniversite ve sayısız caminin açılmasıyla önemli bir kültürel merkez haline gelen Bamako, İslam alimleri için de gözde bir yer olmuştur.

14. yüzyılda pamuk, altın ve tuz ticareti sayesinde Mali İmparatorluğu gittikçe zenginleşti. Bu zenginlik diğer devletlerin dikkatini çekmeye başlamıştı. 16. yüzyılda Fas’tan gelen Berber adı verilen işgalciler Mali’deki hakimiyeti ellerine aldılar. Bundan sonra Sahra altı ticareti de denizciler tarafından devralındı.

Bamako’nun bulunduğu bölgedeki verimli topraklar ve iyi para kazandıran ticari faaliyetler yavaş yavaş Avrupalı devletlerin de ilgisini çekmeye başlamıştı. 19. yüzyılın sonlarına doğru Fransızlar Batı Afrika’nın büyük bir çoğunluğuna hakim olmuşlardır. 1883 tarihinde Mali, Fransız Sudan kolonisinin bir parçası haline geldi ve 1908 yılında koloninin başkenti olarak kabul gördü. Bu dönemde Bamako bölgesine Fransızlar tarafından pek çok yatırım yapıldı. Pamuk ve pirinç tarımı, büyük sulama projeleri ve yeni demiryolu Mali’yi Atlantik kıyısında Dakar ile birleştirdi.

Bamako’nun başkentliğini yaptığı Mali 1895-1959 yılları arasında Fransız Batı Afrika Federasyonu egemenliği altında kaldı. Nisan 1960 tarihinde Fransa’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Mali, Bamako’yu başkent olarak seçti.

Oldukça hareketli dönemleri atlatan Bamako, günümüzde Batı Afrika’nın en önemli şehirlerinden biri haline gelmiştir. Gerek ekonomisi gerek kültürel aktiviteleri gerekse göz kamaştıran doğası ile gezginlerin dikkatini çekmeyi başarıyor. Bamako hızla büyüyen ekonomisi ile çok sayıda insanı cezbediyor. Bu durum da şehirde nüfus artışı yaşanmasına neden oluyor. Bamako’nun nüfus verilerine bakıldığında şaşırtıcı derecede büyüyen bir nüfusa sahip olduğu görülüyor. 1884’te yalnızca 2.500 kişilik nüfusa sahip olan Bamako, 1908’de 8.000, 1942’de 37.000 ve 1960’ta 100.000’e ulaşmıştır. Nüfusunun bu kadar hızlı artmasındaki en büyük etken sahip olduğu iş imkanları sebebiyle çok fazla göç alıyor olmasıdır. İş arayan kırsal nüfus Bamako’ya göç etmekte ve yasadışı gecekondular inşa etmektedir. Şehirdeki bu kontrolsüz nüfus artışı trafik, çarpık kentleşme, kirlilik gibi sorunları da beraberinde getirmektedir.

Batı Afrika’nın kavşağı olan Bamako aynı zamanda komşu ülkelerden de göç almaktadır. Günümüzde Bamako nüfusu çeşitli etnik kökenden gelen insanlardan oluşmaktadır.

Bamako sanatsal faaliyetleri ile de Afrika’nın gözde şehirlerinden bir tanesidir. 1990’lı yıllarda müzikal anlamda adeta patlama yaşayan Bamako pek çok müzisyen yetiştirmiştir. Vokalist Salif Keita ve şarkıcı Ali Farka Toure’nin 90’lı yıllarda büyük başarı kazanmalarının ardından müzik dünyasının gözü Bamako’ya çevrilmiştir. Şehrin sahip olduğu etnik çeşitlilik de müzikal alanda büyük bir zenginlik yaratmıştır. Bamako sokaklarında dolaşırken Bamana ritimleri çalmakta olan djembes ve perküsyon müzisyenleri ile sıkça karşılaşabilirsiniz. Sokak sanatçılarını şehrin her yerinde görmek mümkündür.

Bamako’yu gezerken Afrika kültürünün en güzel örneklerini görüp, doğanın ve kültürel güzelliklerin tadını doyasıya çıkartabilirsiniz.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=cpHWgyMH1O8

Bamako ile İlgili

Bamako Nerededir?

Mali’nin başkenti olan Bamako, ülkenin güneybatısında bulunur. Nijer ve Senegal Vadilerinin kesiştiği yerde bulunan şehir Nijer Nehri’nin kıyısında kurulmuştur.

Bamako’ya Nasıl Gidilir?

50211945.jpg

Bamako’ya Türkiye’den direkt uçuşlar bulunmamaktadır. Aktarmalı uçuşlarla Bamako’ya ulaşabilirsiniz. Uçuşlar genellikle Paris ya da Fas üzerinden aktarmalıdır. İstanbul’dan aktarma süresi de dahil Bamako’ya yaklaşık 14 saatlik uçuşla gidebilirsiniz.

Senou Havalimanı, Bamako şehir merkezinin 13 kilometre güneyinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık 40 dakikalık uzaklıktadır. Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için taksi, tren, havaalanı servisleri ya da otobüs kullanabilirsiniz. Otobüsler ve havalimanı servisleri havalimanın çıkışından kalkmaktadır. Servis ücretleri otobüsten pahalı olsa da daha konforludur. Taksi ücreti ise yaklaşık 7000 XOF tutmaktadır.

Bamako’ya Ne Zaman Gidilir?

bamako-68651-8544254.jpg

Bamako sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. Ocak ayı itibariyle şehirde sıcaklıklar düşmeye başlar fakat dondurucu soğuklar yaşanmaz. Yaz mevsiminin gelmesiyle şehirde aralıksız yağan yağmurlar başlar. Şehri ziyaret etmek için en uygun zaman; aralık, ocak, şubat ve mart aylarıdır. Bu aylarda şehirde sizi üşütmeyen ve sıcaktan bunaltmayan bir hava hakimdir. Ayrıca yağış oranları da düştüğü için gezmek için ideal zamanlardır. Bu ayların haricinde şehri kasım ayında da ziyaret edebilirsiniz. Kültürel etkinliklerin en yoğun olduğu ay olan kasımda çok sayıda etkinlik bulabilirsiniz.

Bamako’da Nerede Kalınır?

Fransız sömürgesinden kurtulduktan sonra hızla gelişmeye başlayan Bamako, çok sayıda değişim geçirmiştir. Şehrin alt yapısında düzenlemelere gidilmiş, ekonomisi iyileşmeye başlamış, şehrin imarına önem verilmiştir. Bütün bu çalışmalar sonuç vermiş ve Bamako dünyanın gelişmiş şehirleri arasında adını duyurmayı başarmıştır. Bu sayede şehrin turizm gelirleri de artmıştır. Muhteşem doğal güzelliklere sahip olan Bamako, sanata ve eğitime yaptığı yatırımların da karşılığını almaktadır. Şehirde çeşitli seminerler, konferanslar, sanat etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu etkinliklere ise çok sayıda ziyaretçi katılmaktadır. İş dünyasında da adını duyurmaya başlayan Bamako, iş adamlarını kendisine çekmektedir. Tüm bu faaliyetler dahilinde Bamako’ya ziyarete gelen insanlara konaklama sağlayacak çeşitli tesisler açılmıştır.

Her bütçeye ve zevke hitap eden bu konaklama mekanlarında kalan ziyaretçiler oldukça memnun ayrılıyorlar. Bamako’daki konaklama mekanları uluslararası standartlara uygun olup, her kesime hitap eden çeşitliliği ile geniş bir yelpazeye sahiptir. Bamako’da Avrupa başkentlerindeki otelleri aratmayacak konforda beş yıldızlı oteller, orta bütçeli oteller, pansiyonlar bulabilirsiniz.

Bamako’daki konaklama mekanları yoğun olarak Hippodrome, Aci ve Centre Ville bölgelerinde toplanmıştır. Bu bölgelerde yer alan onlarca otelden birinde kalabilirsiniz. Bu bölgeler şehir merkezine yakınlığı dolayısıyla turistler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Bu bölgelerde bulunan otellerden birinde kaldığınız takdirde şehir içi ulaşımınızı yürüyerek gerçekleştirebilirsiniz. Buralarda yer alan oteller merkezi konumları itibariyle toplu taşıma duraklarına da yakındır.

Dünyanın farklı şehirlerinde hizmet veren beş yıldızlı lüks otel zincirleri Bamako’yu yeni keşfettiklerinden çok fazla otel zinciri bulunmuyor. Fakat Bamako’da yeteri kadar beş yıldızlı otel mevcut. Bamako seyahatiniz sırasında lüks bir otelde kalmak isterseniz mevcut otellerden birini tercih edebilirsiniz. Bu otellerde spa, masaj, gece eğlenceleri gibi hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Beş yıldızlı otellerin restoranlarında hem dünya mutfağından hem de Mali mutfağından en leziz örnekleri bulabilirsiniz. Bamako’da beş yıldızlı lüks bir otelde 1 gecelik oda fiyatı yaklaşık olarak 120.000 XOF’dir.

Eğer orta bütçeli bir otelde kalmak isterseniz Bamako size çeşitli seçenekler sunuyor. Beş yıldızlı otellerin bütün hizmetlerine sahip olmasalar da bu oteller de misafirlerine konforlu bir ortam sunmaktadır. Bamako’da orta bütçeli bir otelde 1 gecelik oda ücreti yaklaşık 80.000 XOF’dir. Bamako’da bulunan oteller arasında orta bütçeli otellerin sayısının daha fazla olduğunu hatırlatalım.

Bamako seyahatinizi planlarken konaklamaya daha düşük bütçe ayırdıysanız da rahatlıkla otel bulabilirsiniz. Temel hizmetler sağlayan yerler sizin için uygunsa şehir merkezinde bulunan pansiyonları tercih edebilirsiniz. Özellikle bütün gününüzü gezmeye ayırmayı ve sadece uyku için oteli kullanmayı düşünüyorsanız bu pansiyonlar sizin için en uygun seçim olacaktır. Bamako pansiyonlarında 1 gecelik oda fiyatı yaklaşık olarak 25.000 XOF’dir.

Bamako da bir diğer konaklama alternatifini ise bölge halkı sunuyor. Bamako’da yaşayan halkın bir kısmının şehir merkezinde apartman dairesi var fakat yılın büyük çoğunluğunu merkezden uzakta banliyöler de geçirebiliyorlar. Bu durumda olan halkın bazıları da şehir merkezindeki dairelerini turistlere kiralıyorlar. Eğer kalabalık bir grupla Bamako’ya gidiyorsanız ya da seyahatiniz sırasında ev konforu yaşamak isterseniz bu kiralık daireleri de tercih edebilirsiniz.

Bamako’da Gezilecek Yerler

Batı Afrika’nın en büyük şehirlerinden birisi olan Bamako’da gezilecek birçok yer, yapılacak birçok aktivite bulabilirsiniz. Mali’nin başkenti olan Bamako birbirinden güzel yapılara sahiptir. Bu yapıların büyük çoğunluğu tarihi öneme sahiptir. Bamako’da tarihi yapıların yanı sıra gezilecek müzeler de mevcut. Şehirde değerli tarihi eserleri, nadide sanat parçalarını sergileyen müzeleri mutlaka gezmelisiniz. Bamako bulunduğu coğrafya itibariyle doğal güzellikleri de bol olan şehirlerden bir tanesi. Her mevsim başka bir güzelliğe bürünen Bamako’nun doğal güzellikleri de görülmeye değer.

Bamako’da Gezilecek Yerler

Bamako’yu keşfetmeye Bamako Büyük Cami’den başlayabilirsiniz. Şehirde bulunan en büyük cami olup görülmeye değer bir mimarisi vardır. Muso Kunda Müzesi, kadınlara adanmış bir müzedir ve cinsiyet eşitsizliğine karşı çalışmalar yapmaktadır. Bamako Hayvanat Bahçesi, sahip olduğu hayvan çeşitliliği ile görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. Bamako Botanik Bahçesi, rengarenk bitkileriyle Bamoka’da görmeniz gereken bir parktır. Mali Ulusal Müzesi, Mali tarihine ayna tutan belgeleri ve tarihi eserleri sergileyen müze olup turistler tarafından çok beğenilen noktalardan birisidir. G Noktası Tepesi, Bamako’yu kuş bakışı izlemek için mutlaka uğramanız gereken yerlerdendir. Bamako Kutsal Kalp Katedrali, şehir merkezine renk katan eşsiz mimarisi ile görülmesi gereken yerlerdendir. Bamako Milli Parkı, bünyesinde bulunan çeşitli tesisler ve doğal güzellikleri ile görülmeye değer yerlerden birisidir. Kral Fahd Köprüsü, Bamako’nun kırsal yerleşkeleri ve komşu ülkeleri ile arasındaki bağlantıyı sağlayan bu köprü de şehrin turistik noktalarından birisidir.

Listede adı geçen yerleri aşağıda daha detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Bamako İçi Ulaşım

Bamako_1550.jpg

Minibüsler, Bamako şehir içi ulaşımının en önemli parçasıdır. Şehrin her yerinde yeşil minibüslere rastlamanız mümkündür. Sotrama adı verilen bu minibüsler şehir içi ulaşımın bel kemiğidir. Minibüsler her ne kadar kalabalık olsalar da biletleri ucuzdur. Bir kişilik bilet fiyatı 105 ile 200 XOF arasında değişmektedir. Bamako’daki minibüslerin ilginç olan noktası ise duraklarının olmaması. İstediğiniz her yerden minibüse binebilir ve minibüsten inebilirsiniz.

Otobüsler şehir içi ulaşımda kullanılmamaktadır. Şehirdeki otobüsler diğer Afrika ülkelerindeki şehirler arasında ulaşım sağlamaktadır.

Taksi ile şehirde gezmek isterseniz iki farklı seçeneğiniz var. Bunlardan bir tanesi genellikle sarı renkte olan özel taksiler diğeri ise minibüs gibi çalışan taksiler. Özel taksiler tek seferde tek müşteri alırken ikinci tip taksiler aynı bölgeye giden birden fazla yolcuyu aynı anda alabilir. Bu durum turistler için oldukça şaşırtıcı olabiliyor. Taksi kullanımının turistler için bir diğer sıkıntısı ise İngilizce bilen taksi şoförlerinin çok az olması. Bamako’da taksi şoförleri resmi dil olan Fransızca konuşmaktadır ve İngilizce bilenlerin sayısı çok azdır.

Bamako Mutfağı

le-snack-de-bamako.jpg

Bamako mutfağı, Kuzey Afrika Mutfağının tatlarını barındırmaktadır. Bamako mutfağına hakim olan yemeklerin neredeyse hepsi et ile yapılmaktadır. Şehirde vejetaryen ve vegan yemek bulmak oldukça zordur. Bamako’da tadına bakabileceğiniz yerel lezzetlerin bazıları şunlardır:

Kızarmış muz: Bamako’da meşhur olan kızarmış muz’u her yerde bulmanız mümkün. Bölgeye özgü olan bu tadı mutlaka denemelisiniz.

La Capitaine Sangha: Acı biber sosu, kızarmış muz ve pilavla servis edilen bu yemek Nil Nehri’nin levreklerinden yapılmaktadır. La Capitaine Sangha, Mali’nin geleneksel yemeğidir.

Mali Çayı: Bamako ziyaretiniz sırasında Mali’ye özgü çaydan da mutlaka içmelisiniz. Fazlaca demlenen ve bolca şekerle ikram edilen Mali Çayını her yerde bulabilirsiniz.

Bunlar dışında şehirde patates, fasulye ve çeşitli sebzelerle pişirilen balık ve et yemekleri bolca tüketilmektedir. Gittiğiniz restoranlarda hizmet karşılığı olarak %10 bahşiş bırakmanız beklenmektedir.

Bamako’da Alışveriş

mali-yemekleri.jpg

Bamako’da alışveriş yapmak seyahatinizin en eğlenceli ayağı olacaktır. Geleneksel alışverişin hakim olduğu Bamako sokaklarında, rengarenk semt pazarlarına rastlayabilirsiniz. Bu pazarlarda egzotik maskeler, fildişinden yapılmış el işçiliği olan eşyalar, deriden yapılma ürünler, el yapımı çeşitli müzik aletleri, gümüş takılar bulabilirsiniz.

Bamako pazarlarındaki ürünler genelde uygun fiyatlı olsa da şehirde pazarlık yapmak bir gelenektir. Yerli halk ile satıcılar arasında yapılan pazarlıklar oldukça eğlenceli olabilmekte. Bamako’dan alabileceğiniz en güzel hediyelik eşyaları bu pazarlarda bulabilirsiniz. Bamako-Coura bölgesi de hediyelik eşya alışverişlinizi yapabileceğiniz noktalardan bir tanesidir. Mia-Mali bölgesi ise şehirdeki modern alışverişin merkezidir. Burada çeşitli markaların mağazalarını bulabilirsiniz. Bamako’da yapacağınız alışverişlerinizin çoğunda Euro kullanabilirsiniz.

Bamako’da Gece Hayatı

mali_bamako.jpg

Bamako’daki gece hayatı pek çok Afrika şehrine göre oldukça canlı ve renklidir. Eğlence sektörü şehirde yeni yeni gelişmeye başladığından Avrupa tarzı eğlence anlayışını Bamako’da bulamayabilirsiniz. Yine de başkent Bamako, Afrika şehirlerinin en hareketli gece hayatına sahip şehirlerindendir. Şehirde eğlence mekanı sayısı çok fazla olmasa da her eğlence anlayışına hitap eden yerler bulmanız mümkün.

Bamako’da genel kanının aksine hafta sonu değil de Cuma ve cumartesi geceleri hareketli geçmektedir. Cuma günleri şehir adeta büyük bir konser alanına dönüşür. Bamako’da bulunan bütün eğlence mekanlarında cuma günü canlı müzik gecesidir. Mali müziğinin en güzel örneklerini yerel sanatçılardan dinleme imkanı sunan bu canlı müzik geceleri sakin ve keyifli bir akşam geçirmenizi sağlayacaktır. Arkadaşlarınızla sohbet ederken keyifli müzik eşliğinde içkinizi yudumlayabilirsiniz.

Bamako’da bulunan gece kulüpleri, barlar ya da diğer eğlence mekanları konuklarından giriş ücreti talep etmiyor. Şehirde eğlence hayatı gerçekten ucuzdur. Eğlence mekanlarında servis edilen içecekler de oldukça uygun fiyatlı. Nüfusunun büyük çoğunluğu Müslümanlardan oluşan Bamako’da alkol yasak değildir. Fakat alkol tüketimi azdır. Bamako’da bir bara gidip rahatça meyve suyu içebilirsiniz. Şehirde bulunan bütün eğlence mekanları alkollü içeceklerin yanı sıra alkolsüz içecekler de sunuyor.

Şehirdeki eğlence hayatı sadece gece kulüpleri ve barlardan ibaret değil. Çok sayıda oyun meraklısının bulunduğu Bamako’da kasinolar da mevcut. Devlet tarafından denetimleri yapılan kasinolar da dilerseniz oyun oynayarak da eğlenebilirsiniz. Fakat Fransızca bilmiyorsanız bu mekanlardan uzak durmanızı öneririz. Kasinolarda İngilizce bilen kişilere rastlamanız düşük ihtimalli olduğundan herhangi bir sorun yaşamamak adına dikkatli olmalısınız.

Bamako’da özellikle genç nüfus tarafından ilgi gören oyun kafeleri de mevcut. Tek tük olan bu kafelerde arkadaşlarınızla oyun onayarak da vakit geçirebilirsiniz. Masa ve kutu oyunları bulunan bu kafelerin bazılarında bilardo ve masa tenisi masaları da bulunuyor.

Bamako’daki eğlence mekanları Hippodrome bölgesinde toplanmıştır. Şehir merkezine yakın olan bu bölgeye kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer kaldığınız oteli de bu bölgeden seçtiyseniz yürüyerek Bamako gece hayatına karışabilirsiniz.

Bamako gece hayatı hafta içi durulmaktadır. Eğlence mekanlarının sayısının fazla olmaması ve mekanlardaki aktivite ve eğlencelerin hafta sonuna denk gelmesi sebebiyle hafta içi çok az insan, gece dışarı çıkmaktadır. Hatta bazı eğlence mekanları hafta içi kapalı oluyor. Cuma günü geldiğinde harekete kavuşan Bamako gece hayatı, hafta içindeki durgunluğun acısını doyasıya çıkarmanız için sizi bekliyor olacaktır.

Bamako seyahatinizi planlarken gece hayatına yüksek bir bütçe ayırmanıza gerek yok. Şehirde gece hayatı oldukça ucuz. Büyük gece kulüplerinde bile içecek fiyatları gayet makuldür. Alkol tüketiminin az olduğu Bamako’da her zaman alkolsüz içecek alternatifiniz vardır. Bamako eğlence hayatı hızla gelişiyor. Her geçen gün yeni bir mekanın açıldığı şehir, kısa zamanda Avrupa başkentlerindeki çeşitliliğe ve hareketliliğe kavuşacaktır.

Bamako Festivalleri

Bamako’da çeşitli festivaller bulmanız mümkün.

Çölün Şenliği (Festival au désert): Ocak ayında gerçekleştirilen bu festivalde müziğe doyacaksınız. Geleneksel Tuareng müziğinin yanı sıra dünyanın dört bir yanından müziklerin icra edildiği bu festival, 2001 yılından beri gerçekleştirilmektedir.

Niger Festivali (Festival on the Niger): Her yıl şubat ayında düzenlenen bu müzik festivali çok sayıda turistin ilgisini çekmektedir.

Afrika Fotoğrafçılık Bienali: Fotoğrafçılık alanında Afrikalı sanatçıları teşvik etmek amacıyla 1994’ten beri gerçekleştirilen festivaldir. İki yılda bir düzenlenen festival, sadece Bamako için değil Afrika ülkeleri için oldukça önemli bir kültürel etkinliktir.

Bamako Resmi Tatiller

1 Ocak: Yeni yıl

20 Ocak: Mali Ordu Günü

26 Mart: Şehitler Günü

1 Mayıs: İşçi Bayramı

25 Mayıs: Afrika Günü

22 Eylül: Bağımsızlık Günü

25 Aralık: Noel Tatili

*Yukarıdaki tarihler 2017 yılına aittir. Tarihler yıla göre değişmektedir.

Bamako İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 15

Yangın: 18

Polis: 17

Bamako Türkiye Dış Temsilcilikleri

Bamako, T.C. Bamako Büyükelçiliği’nin görev alanı içerisinde yer almaktadır.

Adres: Turkish Embassy in Bamako, Mali Cite du Niger, M-105 Niarela Bamako Mali

Telefon: 00223 20210281

E-posta: [email protected]

Bamako Para Birimi

Bamako’da kullanılan para birimi Batı Afrika Frangıdır (XOF). Bütün Batı Afrika’da bu para birimi kullanılır. 1 Türk Lirası 168 Batı Afrika Frangıdır.

Bamako Resmi Dili

Bamako’nun resmi dili Fransızcadır. Bölgede konuşulan yerel dil ise Bambaraca'dır. 

Bamako Saat Farkı

Bamako ile Türkiye arasında 3 saatlik fark vardır. Türkiye saati Bamako saatinden 3 saat ileridedir.

Bamako Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 25oC
    • Şub 28oC
    • Mar 31oC
    • Nis 32oC
    • May 31oC
    • Haz 28oC
    • Tem 26oC
    • Agu 26oC
    • Eyl 26oC
    • Eki 27oC
    • Kas 27oC
    • Ara 25oC

Kısa Kısa

Nüfus:1.809.000 / Dil: Fransızca / Para Birimi: Batı Afrika Frangı (XOF)/ İklim: Tropikal / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün