Pamukkale Travertenleri

Pamukkale Travertenleri, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen doğal bir varlıktır. UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Pamukkale Travertenleri ve Hierapolis Antik Kenti, Denizli kentinin sembolü niteliğindedir. Çaldağı’nın güney eteklerinden gelen kalsiyum oksit içerikli suların meydana getirmiş olduğu bembeyaz travertenler eşi bulunmayan bir doğal oluşumdur. Travertenler, Menderes Nehri Vadisi’nde yer almaktadır. Üzerinde birçok su kaynağı ve büyüklü küçüklü havuzun bulunduğu travertenler, bölgede bulunan kayaların çökmesi ve sıcak suların kayalara akması ile meydana gelmiştir. Travertenlerin beyaz renkte olma sebebi ise termal suyun içinde bulunan minerallerin oksijen ile buluşup çökelmesidir.

35’ten 100 dereceye kadar sıcaklıklara sahip 17 adet sıcak su kaynağına sahip Pamukkale Travertenleri, sunduğu görsel zenginliğin yanı sıra şifa da dağıtmaktadır. Kalp rahatsızlıkları, romatizma, sindirim, solunum, dolaşım ve deri rahatsızlıklarına iyi gelen sular, tahminen 2.300 yıldır şifa dağıtmaktadır. 14 bin yıl öncesine dayanan bir geçmişe sahip şifalı su kaynaklarının yamacına kurulmuş Hierapolis Antik Kenti ise “kutsal kent” olarak adlandırılan, birçok tapınak ve dinsel yapının bulunduğu tarihî bir yerleşimdir. Geç Helenistik ve Erken Hıristiyanlık döneminden birçok varlığı bünyesinde barındıran Hierapolis, deprem kuşağı üzerinde yer almasından dolayı zarar görmüş ardından tekrar inşa edilmiştir. İnsanlığın kültürel tarihi açısından birçok unsuru günümüze kadar taşımış olan Hierapolis Antik Kenti, oldukça önemli bir insanlık mirasıdır.

Sıcak mineralli suların aşındırdığı eşsiz yapıdaki kalsit yüzeyin korunması için travertenlere ayakkabı ile girme izni verilmemektedir. Teraslardaki havuzlar derin değillerdir. Fakat ıslanmak istenmediği takdirde travertenleri kuru bölümlerinden gezmek de mümkündür.

Travertenler, önceden çok yakınına inşa edikmiş otellerden ve henüz çökelip sertleşmemiş kalsiyum karbonatın üzerinde yüründüğünden dolayı beyaz bir şekilde birikememeye başlamıştır. UNESCO’nun verdiği unvanın korunması için de bu durumun önüne geçilmiştir. Alana özel araç ile değil belediyenin sunduğu hizmetle ulaşmak mümkündür. Araçlar uzaktaki otoparka park edilip toplu taşıma ile travertenlere varılmaktadır. Oteller daha uzak mesafeye taşınmıştır. Ziyaretçiler ise travertenlerin her bölümünü gezememektedir. 

Pırıltılı beyazı ile gün boyu ziyaretçilerini büyüleyen masalsı diyar Pamukkale Travertenleri, Türkiye’nin turizm sektöründe başlıca role sahip noktalardandır. 2000 yıl öncesinde Hierapolis sakinlerinin ilgisini çekmiş olan şifalı sular, günümüzde halen birçok kişinin uğrak yeridir.

Pamukkale Travertenleri Nerededir?

Pamukkale Travertenleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin güney batısında yer alan Denizli’nin, kent merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede konumlanmaktadır.  

Pamukkale Travertenlerine Nasıl Gidilir?

Pamukkale Travertenleri, Denizli kent merkezine yakın bir konumda bulunduğundan dolayı bölgeye ulaşmak oldukça kolaydır. Pamukkale’ye en yakın havalimanı, 65 kilometre mesafedeki Denizli Çardak Havalimanı’dır. Havalimanından Pamukkale’ye servisler ile ulaşım sağlanmaktadır. Yolculuk yaklaşık 1 saat sürmektedir. Otobüs ile Denizli’ye Türkiye’nin birçok şehrinden ulaşım sağlamak mümkündür. Denizli Otogarı’nın içinden direkt Pamukkale’ye giden minibüslere binilerek travertenlere ulaşılabilmektedir. Özel araçla gidildiği durumlarda ise Denizli merkezinden D585 karayolunun kuzey yönü takip edildiğinde D320 karayolu ile kesişilen noktaya varılmaktadır. Bu noktadan da Pamukkale tabelaları takip edilerek travertenlere ulaşmak mümkündür.