Pamukkale Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1

Nüfus olarak Denizli’nin en büyük ilçesi olan Pamukkale; antik çağlardan beri çok önemli kültürlerin merkezi olan, şifalı kaplıcaları ile ünlü bir yerleşim yeridir. Kalsiyum oksit içeren termal suların oluşturduğu travertenleriyle ünlü Pamukkale, dünyanın sayılı doğal alanlarındandır. Bu nedenle "Dünyanın Sekizinci Harikası" olarak adlandıran Pamukkale ölmeden önce görülecek yerler listenizde mutlaka olmalı. Adını, pamuk gibi bembeyaz travertenlerin görüntüsünden Pamukkale ile iç içe olan antik kent Hierapolis ise, şehri kuran Bergama kralının karısı Hiera’ya ithafen isimlendirilmiştir.
 

Tanıtım Videosu:

  

Devamını Oku

Pamukkale ile İlgili

Editörün Kaleminden

Pamukkale Nerededir?

Ege Bölgesi’nin doğusunda, Denizli şehir merkezinin 22 kilometre kuzeyinde yer alan Pamukkale, Denizli’ye bağlı bir ilçedir. Büyük Menderes Nehri’nin bir kolu olan Çürüksu Çayı’nın doğduğu bölgede yer alır. Kuzeyde Güney, batıda Buldan, Sarayköy ve Merkezefendi, doğuda Çal ve Honaz, güneyde ise Tavas ilçeleriyle komşudur.

Pamukkale’ye Nasıl Gidilir?

Pamukkale’ye havayolu, demiryolu ya da karayolu ile ulaşım mümkündür. En yakın havalimanı yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki Denizli Çardak Havalimanı’dır. Buradan araç kiralayarak ya da saat başı kalkan minibüsler ile birkaç saat içinde Pamukkale’ye ulaşılabilir.

Devamını Oku

Pamukkale’ye Ne Zaman Gidilir?

1

Pamukkale iç bölgelere geçiş yolunda olduğundan, Akdeniz ikliminin yanı sıra karasal iklimin de etkisi altındadır. Ege Bölgesi’nin sıcaklıkları göz önüne alındığında, Pamukkale ortalamanın biraz altında kalabilir. Dağlar denize dik olduğundan rüzgârlara açıktır. Yıllık ortalama sıcaklıklar kış aylarında 5-6, yaz aylarında ise 27-28 derece arasındadır.

Devamını Oku

Pamukkale’de Nerede Kalınır?

1

Pamukkale’nin merkezinde ve Karahayıt’ta 2, 3, 4 ya da 5 yıldızlı pek çok büyük otel, butik otel ve termal otel mevcuttur. Otel fiyatları, sunulan imkânlara ve bulunduğu konuma göre değişiklik göstermektedir.

Lüks oteller genelde Pamukkale ve Karahayıt bölgesinde yer alır. Ayrıca şehir merkezinde de çok sayıda otel var. Pamukkale ve Karahayıt’ta 40’a yakın dört ve beş yıldızlı otel hizmet verir. Bunların çoğunluğunu termal oteller oluşturmaktadır. Collosae Termal, Doğa Thermal, Pam Thermal Clinic & Spa, Richmond Pamukkale Termal, Polat Termal, Özdemir Termal ve Herakles Termal Otelleri Denizli-Pamukkale, Karahayıt bölgesinin en çok tercih edilen termal otelleridir. Bu oteller yılın her mevisimi turizme açık olup yoğun mineralli termal suyun hiçbir işleme tabi tutulmadan açık ve kapalı havuzlarda kullanıma sunulmasını sağlar. Günün belli saatlerinde kişisel odalara da termal su verilebilmektedir. Termal otellerde sunulan sağlık hizmeti; fizyoterapi, spa, masaj, kese ve cilt bakımı şeklinde sıralanabilir. Pamukkale'ye 4 km mesafedeki Pam Termal Clinic & Spa Oteli ise Türkiye'deki ilk A Tipi Tıp ve Rehabilitasyon Merkezi konumundadır.

Tesislerin SPA ve wellness bölümünde; hamam, sauna, jakuzi, kapalı havuz, buhar odası, masaj, kese ve cilt bakımı gibi olanaklar sunulmaktadır. Birçok tesiste akşamları canlı müzik yapılmaktadır. Bazı otellerde ayrıca; petank, bocce, basketbol, badminton ve mini golf sahaları mevcuttur. 

Karahayıt bölgesindeki termal oteller kaplıca turizmi için en çok tercih edilen tesislerdir. Suyun ana kaynağından 55 derece çıkan Karahayıt'ın kırmızı ve şifalı termal suyu, dinlenme havuzunda bekletilir ve 1.30 metre derinliğindeki termal havuza verilerek sağlık turizmine sunulur. Bölgeye gelenler termal suyun iyi geldiği bilinen; romatizmal hastalıklar, kemik erimesi, siyatik, bel-boyun fıtığı, kireçlenme, dolaşım sistemi hastalıkları, insomnia, böbrek taşları gibi rahatsızlıklara çözüm ararlar.

Pamukkale otelleri - Pamukkale Otel Fiyatları

Denizli şehrinin en büyük ilçesi olan Pamukkale, eski çağlardan bu zamana kadar kültürel zenginliği ve şifalı termal sularıyla ünlüdür. Bu nedenle Pamukkale otelleri iş, turistik veya sağlık odaklı beldeye gelen misafirler için konaklama hizmeti vermektedir. Pamukkale’de tarihî ve doğal eşsiz güzelliklere sahip gezilmesi gereken yerler vardır. Dünyada ve ülkemizde en çok tanınan yerlerinden biri Pamukkale Travertenleridir. Kalsiyum oksit taşından oluşan bembeyaz Pamukkale Travertenleri UNESCO Dünya Mirası ilan edilmiştir ve dünyanın sekizinci harikası olarak bilinmektedir. Diğer bir rota olan Antik Havuz ya da Kleopatra Havuzu olarak anılan yerdir. Hierapolis Antik Kenti’nde bulunan havuz MS 7. yüzyılda bir deprem sonucunda oluşmuştur. Hierapolis Antik Kenti ise içerisinde pek çok dini yapı bulunmasından dolayı arkeoloji literatüründe “kutsal kent”  olarak ifade edilmektedir. Bu üç bölge aynı alanda konumlanmaktadır. Pamukkale yılın dört mevsimi boyunca ziyaret edilmeye uygundur. Çevrede yer alan dükkânlardan sevdikleriniz için havlu, bornoz ve buldan bezi gibi Pamukkale’nin dünyaca ünlü ev tekstil ürünlerinden alabilirsiniz. Pamukkale’de konaklamanız için kriterlerinize uygun birçok otel seçeneği bulabilirsiniz. Bölgedeki oteller daha çok termal özelliğe sahiptir.

Pamukkale ilginizi çekiyorsa sizler için hazırladığımız Pamukkale otelleri yazımızı keyifle okuyabilirsiniz.

Devamını Oku

Pamukkale Gezilecek Yerler

1

Pamukkale, doğanın mucizevi oluşumlarının yanı sıra hayranlık uyandırıcı bir tarihe de ev sahipliği yapıyor. Denizli'nin 18 km kuzeyinde yer alan ve jeolojik aktiviteler sonucu oluşmuş Pamukkale'de muhteşem manzaralara tanık olacaksınız. 2300 yıldır sağlık ve şifa merkezi olan Pamukkale'nin birbirinden etkileyici gezilecek yerlerini keşfettikten sonra, dilerseniz yamaç paraşütü ve ya balon turu da yapabilirsiniz.

Pamukkale'de Gezilecek Yerler

Pamukkale'nin yüzyıllarca yıllık tarihi ve doğal güzelliklerini keşfe çıkacağınız Denizli seyahatinizde görmeniz gereken yerler; elbetteki öncelikle travertenler... Travertenlerin de içinde bulunduğu Hierapolis Antik Kenti Kalıntıları, Antik Havuz veya Kleopatra Havuzu, Karahayıt Kaplıcaları, St. Philippe Martyrion Kilisesi, Natural Park, Laodikya Antik Kenti, Kaklık Mağarası ve Yeşildere Şelalesi gezilecek yerlerin başında gelir. Bahsi geçen bu yerlerle ilgili detaylı bilgilere aşağıda ulaşabilirsiniz. 

Devamını Oku

Pamukkale Şehir İçi Ulaşım

Pamukkale'nin bulunduğu Denizli ilinde ulaşım belediyeye ait özel halk otobüsleri, minibüsler ve taksi ile sağlanıyor. Şehir içinde her semte sefer bulmak mümkündür. Pamukkale ve Karahayıt Kaplıcaları'na ulaşmak isteyenler otogardan kalkan minibüsler ile her 20 dakikada bir ulaşabilirler. Otogar şehrin merkezinde bulunmaktadır. Minibüs ve otobüs güzargahlarına ulaşmak için tıklayın.

Pamukkale ve çevresinde gezilecek o kadar çok yer var ki toplu ulaşım sizin için sıkıntı olabilir. Bu durumda araba kiralamak oldukça mantıklı bir fikir. Bölgede araba kiralama firmalarından istediğiniz modeli kiralayarak Pamukkale ve Denizli çevresinde özgürce tatil yapabilirsiniz. Ayrıca son gün havalimanında bulunan park yerlerinde, kiraladığınız firmanın görevlilerine teslim edebilirsiniz. Araba kiralamak şehir merkezinden 1 saat uzaklıktaki havalimanına ulaşımınızı da kolaylaştıracaktır. Çardak Havalimanı şehrin biraz dışında olup pek fazla toplu ulaşım seçeneği sunmamaktadır. Havalimanı servisleri Denizli otogara kadar sefer yapıyorlar. Araba kiralama firmalarına ulaşmak için tıklayın.

Kendi otomobiliniz ve ya kiralık araç ile Pamukkale'ye nasıl gideceğiniz ise oldukça basit. Aydın-Denizli ya da Manisa-Denizli karayolundan gelenler Denizli il merkezine girmeden Sarayköy ilçesini üzerinden 2 km geçtikten sonra Pamukkale-Karahayıt yoluna girebilirler. Eğer Denizli üzerinden giderseniz yolunuz yaklaşık 50 km uzayacaktır. Karahayıt-Denizli arası 23 km olup Pamukkale-Karahayıt arası 4 km'dir.

Eğer Denizli'ye demir yolu aracılığı ile gelmişseniz tren garı, otogar ve kent merkezine 200 metre uzaklıktadır. Hemen otogara geçerek şehir içi minibüslere binebilirsiniz.

Pamukkale ve Denizli'yi doyasıya gezdik, gördük ve son gün havalimanına gitmemiz gerekiyor ise seçenekler şunlar; taksi ve BAYTUR servisleri. Önceden belirttiğimiz gibi havalimanı şehrin dışında ve yaklaşık 60 km mesafede yer alıyor. Uçak saatlerine göre hizmet veren servisler, İstiklal Caddesi Zafer Gazoz Fabrikası önünden kalkıyor. Kalkış saatlerine öğrenmek için tıklayınız. 

Pamukkale Mutfağı

1

Pamukkale Denizli Mutfağı'nın yöresel yemek türleri ve beslenme alışkanlıklarını sürdürmektedir. Kedi börülcesi çorbası,Mercimek çorbası,Domates çorbası, kuru börülce çorbası, Tarhana çorbası, ovmaç çorbası gibi yöreye özgü çorba türleri ile Pamukkale seyahatinizde karşılaşabilirsiniz. Et yemeklerinin başlıcaları ise tas kapaması, kumbar dolması, sirkeli et, nohutlu et, Tandır, kol dolması, ciğer sarma, saçta işkembedir. Ege Mutfağının etkisi altındaki Denizli mutfağında tabi ki mutfak temelini sebzeli yemekler oluşturur. Özellikle patlıcandan yapılan yemekler oldukça çeşitlidir. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözlemesi bunların başında gelir. Taratorlu börülce salatası, ebe gümeci salatası, filiz salatası ise yörede sıkça yapılan salatalardır. 

Börek ve tatlı türlerinde de Ege Bölgesi özellikleri görülür. Yufka, şipit, bazdırma evlerde yapılan ekmeklere verilen isimlerdir. Yöredeki beslenme alışkanlıklarından biri de yatmadan önce yenen “yat geber ekmeği”dir. Kışın darı, kavurga, ceviz, kestane; yazın ege meyveleri, salatalık, kavun, karpuz sıkça tüketilir.

1934'ten beri üretilen ve ülke genelinde oldukça sevilen Zafer Gazozu ise bölgenin adeta simgesi haline gelmiştir. Efsaneleşmiş bu gazoza, pamukkale seyahatinizde de mutlaka yer vermelisiniz. 

Popüler restoranlar

Kayaş Restoran & Bar: Kale Mahallesi’nde bulunan ve bir aile işletmesi olan restoran leziz et yemekleri ile ünlü. Kahvaltı, öğle veya akşam yemeği için tercih edilebilir. Denizli’nin lezzetli şaraplarını denemek için de uğrayabilirsiniz.

White House Restoran: Pamukkale’nin merkezinde samimi ve temiz bir mekânda güzel yemekler yemek için tercih edilebilir.

Lamuko’s Lokanta: Kale Mahallesi’ndeki bu Uzakdoğu lokantası, Pamukkale’de farklı tatlar arayanlar için ideal.

Bahşiş

Türkiye’de bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın %7-10’u arasındadır. Bazı mekânlarda bahşiş miktarı hesabın içine yedirildiğinden, ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.

Pamukkale’de Alışveriş

1

Pamukkale’nin merkezinde bulunan dükkân ve mağazalarda Denizli’nin dünyaca ünlü ev tekstil ürünlerini bulabilirsiniz. Buldan kumaşları ve giysileri, el yapımı toprak ve cam ürünler, Çalkarası üzümlerinden yapılan şaraplar, Pamukkale kartpostalları ve Denizli’nin simgesi olan horoz figürlü türlü objeler Pamukkale’den alabileceğiniz başlıca ürünler.

Denizli’nin en önemli sektörünün tekstil olduğunu bilmeyen yoktur. Ünleri dünyaya yayılmış havlu, bornoz ve örtülerde epey meşhur olan bölgede bu ürünleri bir arada bulabileceğiniz en önemli adres, Babadağlılar İşhanı'dır. Denizli’nin sembollerinden olan bu hanın vitrinleri renk renk tekstil ürünlerinden oluşur.

Pamukkale ve çevresinden alabileceğiniz yöresel ve ünlü ürünlerden biri de Buldan bezi. Buldan ilçesi evleri ve bezi ile meşhur bir yer. Burada yüzyıllardan beri Buldan bezi dokumacılığı ve işlemeciliği yapılıyor. Evlerde hala dokuma tezgahları mevcut. Rengârenk bezler ve bu bezlerden üretilen peştamal, örtü, elbise gibi ürünler oldukça popüler. Osman Bey döneminden itibaren kullanılan Buldan bezi, saray giyiminin vazgeçilmez hammadesi olmuş. Bezin sırrı ise boyama işleminde gizli; ceviz yaprağı, meyan kökü, mazı, defne, palamut, soğan kabuğu, kestane ve çehriden yapılan ‘yeminli boya’ ile boyanıyor. Bez ustaları boyama tekniğini ve yepılma şeklini saklı tutuyor. El tezgâhlarında peştamal, çarşaf, havlu, Buldan bükülü bezi, el bezi ve mendil haline gelen Buldan iplikleri, Buldan ilçesinde yeni sahiplerini bekliyor.

Denizli'nin önde olduğu sektörlerden biri de dericilik. Ülkemizdeki köse üretiminin yüzde 50’den fazlası burada yapılıyor. Babadan oğula sürdürülen geleneksel sektörün geçmişi, Türklerin Anadolu’yu yurt edindikleri 1071’li yıllardan sonra başlıyor. Günümüzde ise Acıpayam ilçesinin Yeşilyuva kasabasında, lokal insanlar deri sanatını ayakkabı üretimiyle devam ettiriyor. Burada neredeyse her evde bulunan küçük bir ayakkabı imalathanesi var. Ayrıca sanayileşme ile artırılan deri ayakkabı üretiminde de büyük bir paya sahip. Pamukkale seyahatiniz sırasında siz de özel üretim deri ayakkabıları satın alabilirsiniz. 

Pamukkale’ye giderseniz, bölgede yetişen Buldan Yenicekent, Çalkarası, Çal, Çivril, Güney, Acıpayam, Honaz, Baklan ve Bekilli üzümlerinden yapılan şaraplardan almayı sakın unutmayın. Bölgenin ılıman ikliminde yetişen üzümlerden yüzıllık geleneklerle yapılan şaraplar gerçekten denenmeyi hakediyor.

Denizli’nin tarihi ve turistik yerlerinden olan Tarihi Kaleiçi Çarşısı'nda kuyumculuk, bakırcılık, demircilik gibi geleneksel el sanatlarının üretim ve satışı yapılıyor. Kaleiçi’ndeki yerleşim 11’inci yüzyıla kadar gider. Selçuklular, Ladik, Germiyan, İnançoğulları beylikleri ile Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan bu çarşıyı mutlaka ziyaret ederek el yapımı hatıra eşyaları almalısınız.

Pamukkale Gece Hayatı

1

Pamukkale ilçesinde gece hayatının aktif olduğu söylenemez. Ancak Denizli'de en hareketli akşamlar Çamlık'ta geçer. Sosyal hayatın kalbinin attığı Çamlık’ın caddelerinde onlarca restoran, kafe ve eğlence merkezi bulabilirsiniz. Ünlü yerli ve yabancı restoran ile kahve markalarının şubelerinin de yer aldığı Çamlık, haftanın hemen her günü kalabalıktır. 

Devamını Oku

Pamukkale Festivaller

1

Honaz Kiraz Festivali (Honaz Cherry Festival) Mayıs'ın son haftası ya da Haziran'ın ilk haftası/ Honaz İlçesi

Civril Kültür ve Elma Festivali 17 Eylül / DENİZLİ 

Akalan Karpuz ve Kavun Festivali 3 -9 Eylül / DENİZLİ 

Buldan Yenicekent Sultaniye Çekirdeksiz Üzüm Festivali 2 -8 Haziran / DENİZLİ

Uluslararası Pamukkale Müzik ve Kültür Festivali 1 -30 Eylül / DENİZLİ

Acıpayam Kültür Festivali 29-31 Ağustos / DENİZLİ

Yeşilyuva Ayakkabıcılar Festivali 17-19 Haziran / DENİZLİ 

Biber Festivali 1 -31 Haziran / DENİZLİ 

Yenicekent Üzüm Festivali Haziran'ın son haftasıYenicekent - Buldan

Pamukkale İçin Faydalı Bilgiler

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: 444 9 220

Pamukkale Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 6oC
    • Şub 7oC
    • Mar 10oC
    • Nis 14oC
    • May 19oC
    • Haz 23oC
    • Tem 26oC
    • Agu 25oC
    • Eyl 22oC
    • Eki 16oC
    • Kas 11oC
    • Ara 7oC

Kısa Kısa

Nüfus: 320.142 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Akdeniz İklimi ve Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün