Panama City Gezilecek Yerler

Orta Amerika’nın ilham verici ülkesi Panama, Karayip Denizi ve Büyük Okyanus’un göz alıcı kıyılarını paylaşıyor. Panama’nın başkenti ise ülke ile aynı adı taşıyan, yerel dilde ‘sayısız kelebek’ anlamına gelen Panama City’dir.

Panama City, insana kendini bir tropikal cennette gibi hissettiriyor. 1519 yılında kurulan şehir kolonyal taş binaları, Arnavut taşlı dar sokakları, güzel plajları ve müzeleriyle nefes kesiyor. Görkemli yağmur ormanları, lezzetli Panama mutfağı ile okyanusun ortasında yer alan bu bakir topraklara yapacağınız bir gezi, kendinize verebileceğiniz en unutulmaz armağanlardan biri olabilir.

Panama City’de görülmesi gereken diğer yerler

San Jose Kilisesi, Bahai Temple, Old Panama Katedrali, Metropolitan Cathedral, Panama La Vieja, Avenida Balboa, Gatun Gölü, Aziz Fransis Kilisesi ve Manastırı

Panama Kanalı

Panama ülkesi topraklarında yer alan Panama Kanalı, Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus’u birbirine bağlama işlevi görmektedir. Amerika Birleşik Devletleri tarafından inşa edilmiş ve yapım maliyetien yüksek kanal olan Panama Kanalı, 15 Ağustos 1914 tarihinde hizmete açılmıştır. Güney ve Kuzey Amerika kıtalarını birbirinden ayırmakta olan kanalın yapımında çok büyük zorluklarla karşılaşılmıştır. 27.500 kişinin yapımı sırasında hayatını kaybettiği Panama Kanalı, sıtma ve sarıhumma gibi hastalıklara ve büyük toprak kaymalarına yol açmıştır. Fakat kanalın sağladığı kolaylıklar da bir o kadar fazladır. New York’tan San Francisco’ya önceden Horn Burnu’nu dolanıp 22.500 kilometre yol yapmak zorunda olan gemiler; artık bu yolu Panama Kanalı’nı kullanarak 9.500 kilometreye indirmişlerdir.

Panama Kanalı, dünya deniz ticaretinin %5’ini üstlenmiş vaziyettedir. Kanaldan her yıl tahminen 14 binden fazla gemi geçmektedir. Aşılması yaklaşık 9 saati bulan Panama Kanalı’nın tam yönetme hakkı 1999’da Amerika Birleşik Devletleri’nden Panama’ya devredilmiştir. Dünya deniz ticaretinin büyük kısmı Avrupa ve Amerika kıtaları arasında gerçekleştiğinden Avrupa’dan gelen gemiler Panama Kanalı’nı kullanmaktadır. Macellan, Drake ve Beagle gibi geçitlerin önemini azaltan Panama Kanalı, sağladığı gelire ek olarak büyük bir istihdam sahası da yaratmıştır.

Devamını Oku

Casco Viejo (Eski Şehir)

Aynı zamanda Casco Antiguo veya San Felipe olarak da bilinen eski şehir bölgesi, 1673 yılında yapılmış ve yerleşimler başlamıştır.

Panam Viejo isimli eski ve orijinal Panama City 1671 yılında devasa bir yangın ve korsan saldırıları sonucunda neredeyse bütünüyle yok olduktan sonra inşa edilen şehir, 1997 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.

Orijinal şehir 15 Auğustos 1519 yılında kurulmuştur ve 152 yıl boyunca varlığını sürdürmüştür. 1671 yılında o zamanın valisi Juan Perez de Guzman şehri ateşe vermiş, ardından da Henry Morgan isimli kaptanın öncülüğünde bir korsan grubu şehri talan etmiştir.

1672 yılında Antonio Fernández de Córdoba yeni şehrin inşaatını başlatmıştır. İnşaat 21 Ocak 1673 yılında tamamlanmıştır. Şehir tamamiyle denizle çevrili bir yatımadaya inşa edilmiştir ve çevresine bir savunma sistemi olarak surlar örülmüştür. Günümüzde bu yer modern Panama City’ye dair ilk kurum ve binaların yükseldiği alandır.

Casco-Viejo-.jpg

Panama Kanal Müzesi

Müzenin orijinal adı “Museo del Canal Interoceánico de Panamá”dır. Kâr amacı gütmeyen bu halka açık müze, 1997 yılında Panama’nın başkenti olan Panama City’de kurulmuştur.

Müze arşivi, Panama Kanalı’nın inşaatının çeşitli evrelerine dair tarihine odaklanmaktadır. Bu evreler tarihte ilk defa Fransızların buraya bir kanal dikme girişimlerini de kapsar. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri tarafından inşa edişen kanalın inşaat sürecine ve en nihayetinde kanalın kontrolünün Panama devletine bırakılması sürecine dair sergilemeler yapar.

Müzenin içinde yer aldığı şu anki bina 1874 yılında yapılmıştır. İlk yapıldığında Panama Kanalı inşaatını üstlenen hem Fransız hem de Amerikalı şirketlerin merkez ofisi olarak hizmet vermiştir.

Museo del Canal Interoceánico de Panamá, eski şehir bölgesinde yer almaktadır.